«Малышей нужно учить, что перед успехом бывают падения»: Валентина Хамайко о воспитании детей

Хамайко о воспитании
Валентина Хамайко – известная телеведущая, модель, актриса и мама троих деток, жена и просто невероятно красивая девушка.

Валентина с успехом совмещает карьеру, воспитание детей и личные увлечения. Кроме того, она активно занимается спортом и ведет активную общественную жизнь.

«Единственная» поинтересовалась у Валентины, в чем же ее секрет настоящего женского счастья.

О сложностях работающей мамы

/storage/shares/uploads/files/8709ccb1230d6219d0ff9d1cff98f547.jpg

Найскладніше – вересень. Коли тобі заново потрібно спланувати усі гуртки, школи, локації, переїзди, не заплутатися у графіках і не забути про себе. Головне планувати: вести щоденник із графіком усіх дітей.

В ТЕМУ: 

Навіть краще ще й кожній дитині дати календар, де будуть відзначені усі її приїзди-від’їзди, гуртки і т.д., щоб вони також вміли самостійно планувати свій графік.

О дисциплине

Я не хочу їх привчати так, щоб вони нічого не порушували. Так жити буде нудно. Я дозволяю їм порушувати, бо іноді й сама так роблю.

/storage/shares/uploads/files/12694_max.jpg

Однак, важливо донести до дитини те, що якщо порушуєш, то це твоє рішення і ти маєш нести за нього відповідальність. Якщо вони десь-щось накапостили, то у нас є певні штрафні санкції, і в залежності від цих капостей, ми їх суворо дотримуємося.

Тобто у нас введений, так званий, режим відповідальності. Наприклад, якщо Михайло безпідставно дражнить сестру, то я заводжу його на тайм-аут, де 5 хв він сидить окремо та думає над своєю поведінкою.

О запретах в воспитании

Була б рада сказати, що ніколи не підвищую голос, однак інколи це трапляється, і за що я потім прошу у них вибачення. Не існує якихось правил, що не можна використовувати у вихованні.

/storage/shares/uploads/files/24175779.jpg

Головне - чути, слухати, домовлятися та розмовляти зі своїми дітьми – це, напевно, основне. Тобто, коли дитина вже розпочинає виходити за межі допустимого «бавитися», то потрібно домовлятися.

Наприклад, я кажу Михайлові, що не потрібно підштовхувати мене до якихось кардинальних дій, мені неприємно підвищувати на тебе голос, давай ми з тобою будемо спокійно домовлятися. І він, уже знаючи та маючи досвід, приходить разом зі мною до певних домовленостей.

О том, как не допустить появление комплексов

З дітьми потрібно завжди розмовляти, адже вони постійно порівнюють себе з кимось. У кожної дитини є своя особливість. Її потрібно відчувати та звертати на це увагу. Дуже багато батьків, думаючи про себе, можуть не вловити особливості своєї дитини, вважаючи, що їх немає.

/storage/shares/uploads/files/maxresdefault%2869%29.jpg

Це абсолютно помилкове уявлення, адже всі дітки мають свою унікальність. Хтось постійно всім стукає: можна сприймати, що це просто так, а можна дати йому молоточок та навчити забивати гвіздки. Може у нього настільки класна господарча жилка, що вже з 9 років, він зможе мінімально допомагати вам по господарству.

В ТЕМУ: 

Наприклад, у моєї старшої доньки абсолютно цікавий прояв. Я колись помітила, що вона любить все рахувати, тому знайшла для неї спеціальну гру, де вони рахують на швидкість.

І зараз я розумію, що граючи вона отримує суцільну насолоду та ще й розвиває у собі аналітичні здібності. І я підкреслюю їй ці її якості: «Супер, ти так аналізуєш. От я цього не помітила, а ти звернула увагу».

/storage/shares/uploads/files/MARS7946.jpg

На певному етапі дівчатка ще й розпочинають порівнювати себе з мамою. І їм здається, що батькам все вдається легко. Тому зі сторони мами важливо показувати дитині, що перед тим, як досягти якогось успіху – іноді буває, що ти декілька раз впадеш. «Скільки разів ти збивала колінки, поки навчилася кататися на велосипеді?».

Тобто їм потрібно показувати послідовність, щоб не здавалося, що у дорослих все дуже легко та швидко, а їм малим доводиться так тяжко всього здобувати.

Дуже часто підкреслюю їм, що будь-яка перемога, наприклад, спортсменів – це два-три роки важкої праці, яку ніхто, крім них не помічає, адже оточуючі бачать тільки результат.

Однак, навіть у мене бувають такі моменти, коли я розумію, що дитині потрібно почути точку зору ще третьої людини. Тому я можу попросити когось звернути на це увагу. Це може бути хрещена мама або тренери в гуртках.

/storage/shares/uploads/files/RRD_8569mini-1024x683.jpg

Я сама постійно спілкуюся з тренерами на одинці, розповідаю що у нас є така-то проблема і знаючи про неї, ви у дружній співпраці досягнете успіху, а дитина краще сприйматиме поради з двох різних сторін. 

В ТЕМУ: 

Я часто практикую відправляти дітей в самостійні, так названі, відрядження: табори, від’їзди з класом на декілька днів або тижнів.

Це дуже підвищує внутрішню самооцінку дитини, її відповідальність, робить дорослішою, вчить комунікації, особистому догляду та плануванню, як грати, прати, складати, розчісувати волосся і т.д. Це все досвід, який вона має здобути сама.

О чувстве вины

Відчуття провини немає, тому що я постійно в житті роблю якісь висновки. Коли народилася Соломія, то мені стало так сумно, що я одразу ринулася у всі ці пелюшки і де ж моя кар’єра?

/storage/shares/uploads/files/397516.jpg

Завдяки допомозі мами, я повернулася до роботи достатньо швидко. І, насправді, сьогодні я трішки шкодую, що зробила таке оперативне повернення, тому що пропустила багато цікавих моментів у житті доньки: перший зуб, крок.

І тому, вже з наступними дітками, я зробила свої висновки і навчилася комбінувати ці дві сфери, щоб не втрачати позицій ні в першому, ні в другому:  знаходячи час на саморозвиток і для дитини.

В ТЕМУ: 

Я приділяю увагу дітям і вважаю, що у мене все йде достатньо гармонійно. Розуміючи, що якщо беру на себе щось нове, то потрібно жертвувати чимось старим. І не за рахунок сім’ї.

/storage/shares/uploads/files/valya_5_050.jpg

От, наприклад, зараз, коли я пишу кулінарну книгу, то витрачаю набагато менше часу на фізичні навантаження, не беру участь у змаганнях. Я пообіцяла собі довести справу до кінця, тому вже далі буду компенсувати це чимось іншим.

Вся робота має бути зроблена якісно, тому не навантажуйте себе такою кількістю всього, що усіма речами будете займатися поверхнево. Ставте дедлайни в реальних для себе можливостях, щоб все було якісно і без негативного наслідку для дітей.

Фото: пресс-служба 1+1

Предыдущий пост
шон ти
3 лучшие видеотренировки для домашнего похудения
Следующий пост
диеты
3 самые эффективные диеты этого лета

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Я не потерплю клевету»: Алина Доротюк рассказала о звездных интервью и хейте

Между раундами шоу «єПитання» журналистка Алина Доротюк также рассказала, в каком случае вступает в дискуссию с комментаторами.
Психология

От робототехники до арт-терапии: как в Школе Супергероев учат маленьких пациентов больниц

Современный образовательный процесс сложно представить без творчества.