5 питань про менструацію, яких не варто соромитись

5 питань про місячні, яких не варто соромитись
Питання про ті самі дні до сих пір для багатьох жінок є табу. Деякі з нас до сих пір бояться говорити на цю тему навіть із лікарем.

Звичайно, цю ситуацію треба змінювати, адже менструація – це природньо. Не так давно у Києві пройшла виставка «12 місячних», в рамках якої відомі українки підкреслювали той факт, что менструація – це просто менструація, і не треба їх соромитись.

Підтримуючи цю тему, "Единственная" вирішила відповісти на 5 найбільш популярних питань про менструацію, поспілкувавшись із гінекологом Наталією Сіліною.

Чи нормально, що мої місячні короткі, йдуть лише кілька днів?

У нормі менструації тривають 3-7 днів. Якщо менструальні виділення тривають менше 3 днів, це може бути ознакою якогось гормонального порушення в організмі дівчини. А ось менструальні виділення, які тривають більше 7 днів, вже називаються матковою кровотечею. Обидва ці стани є приводом для звернення до гінеколога.

  1. Венцківський Б.М., Степанківська Г.К., Лакатош В.П., «Гінекологія», Київ ВСВ «Медицина» 2012

Не можу прожити без таблетки в перший день. Біль божевільний.

Хворобливі менструації називаються дисменореєю. Дисменорея буває первинною і вторинною. Первинна дисменорея – це коли больові відчуття з’являються з самої першої менструації, а вторинна дисменорея – це коли протягом життя місячні не приносять дискомфорту, а на якомусь певному етапі з’являється менструальний біль.

/storage/shares/uploads/files/Depositphotos_172640358_s-2019.jpg

У більшості випадків дисменорея є ознакою якогось гінекологічного захворювання. І взагалі, біль в організмі – це завжди сигнал про допомогу. У певному відсотку випадків можна прийняти спазмолітик для зняття менструального болю, однак пам’ятай, хворобливі місячні –  завжди привід для звернення до гінеколога і підбору індивідуального лікування.

В ТЕМУ: 

1. АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ. – 2015. - №1. – С. 116-123.

2. Венцківський Б.М., Степанківська Г.К., Лакатош В.П., «Гінекологія», Київ ВСВ «Медицина» 2012

З якого віку потрібно починати говорити з дочкою на тему менструації?

Перша менструація називається менархе. Середній вік настання менархе – 11 років. Розповім Вам історію однієї з моїх пацієнток. Коли вона вперше побачила менструальні виділення на своїй нижній білизні, то злякалася і вирішила, що чимось серйозно хвора.

Вона приховувала факт наявності менструації від своєї мами протягом 6 місяців, тому що не хотіла засмучувати свою маму свою швидкою смертю. Дорогі батьки, дуже важливо говорити про такий абсолютно фізіологічний процес в житті кожної дівчини, як менструальний цикл, у віці 8 років.

/storage/shares/uploads/files/Depositphotos_170677052_s-2019%281%29.jpg

1. Ушакова Г.А. Репродуктивний потенціал сучасної популяції дітей та концепція його збереження. Мати і Дитя в Кузбасі №2 (3) грудень 2001, С. 27-30. 

2. Венцківській Б.М., Степанківська Г.К., Лакатош В.П., «Гінекологія», Київ ВСВ «Медицина» 2012

Після сильного схуднення пішов збій у місячних, як відновитися?

Жирова тканина є своєрідною фабрикою з вироблення статевих гормонів, і природно, що різке зниження маси тіла може призводити до порушень менструального циклу, який і так у перші 2 роки після першої менструації може бути нерегулярним. Дуже важливо нормалізувати правильне харчування, виконувати адекватні фізичні навантаження і давати своєму організму повноцінний нічний відпочинок.

  1. Венцківській Б.М., Степанківська Г.К., Лакатош В.П., «Гінекологія», Київ ВСВ «Медицина» 2012

Згустки під час місячних, це нормально?

У всьому світі рясні менструації називаються аномальною матковою кровотечою. У нормі загальна крововтрата за весь менструальний період має складати не більше 80 мілілітрів. Критерій того, що у тебе рясні місячні:

  • наявність згустків;
  • тобі доводиться міняти кожні 2-3 години тампон або прокладку не з гігієнічних міркувань, а тому що тебе заливає;
  • тобі доводиться одночасно використовувати і тампон, і прокладку;
  • ти використовуєш прокладку більше ніж на 3-4 краплі;
  • тобі доводиться прокидатися вночі для зміни гігієнічного засобу.

В ТЕМУ: 

І пам’ятай: втрата менструальної крові знижує якість життя жінки і завжди є приводом для звернення до гінеколога.

  1. Венцківській Б.М., Степанківська Г.К., Лакатош В.П., «Гінекологія», Київ ВСВ «Медицина» 2012
Предыдущий пост
Что происходит с кожей, когда ты спишь или как спать правильно
Вот что происходит с кожей, когда ты спишь
Следующий пост
Почему нельзя слушать советы о здоровье от блогеров
Почему нельзя слушать советы о здоровье от блогеров

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.
Шоубиз

POSITIFF рассказал о своей новой любимой девушке

За кулисами съемок интеллектуально-развлекательного шоу «єПитання» музыкант POSITIFF рассказал о общих традициях с девушкой.