История украинки, которая открыла свое кафе в Ирландии
Оксана Шадріна: "Ми розпочали наш бізнес, маючи 500 євро."

Історія українки, морозиво якої вважається одним із найкращих в Ірландії

Она уехала в Ирландию, чтобы изменить свою жизнь. И у нее это получилось. Знакомься, Оксана Шадрина.

Она - украинка, которая сделала почти невозможное - сумела открыть одно из лучших кафе с мороженым во всей Ирландии. В Украине она работала бизнес-тренером, но в один прекрасный момент в ее жизни появилась любовь. И она уехала.

А потом все сложилось, как в красивых историях: он умел делать мороженое, она - мастер общения  клиентами. И вдвоем они построили успешный и очень интересный бизнес. 

Рассажите о том, как вы приняли решение строить собственный бизнес?

Чотири роки тому я переїхала до Ірландії. Мій чоловік, Міхол, американо-ірландець і перед нашим одруженням, врахувавши всі обставини, ми вирішили жити в Ірландії. Тож перед нами постало питання, чим ми будемо займатись в професійному плані. Після того, як ми зважили всі за й проти, ми вирішили відкрити власний бізнес і об’єднати в ньому те, що нам подобається і те, що ми вміємо робити. Так ми започаткували наше кафе Fantastic Flavours Ice Cream Parlour, в місті Йол, в Ірландії.

В ТЕМУ: 

Что вас вдохновило на этот сложный шаг?

Мій чоловік, Міхол, колись давно придбав на гаражному розпродажі невеличку машинку для виготовлення морозива і робив морозиво для своїх друзів, у якості хоббі. За багато років він вдосконалив свою майстерність й опанував дійсно унікальні рецепти. Я ж в Україні працювала бізнес-тренером у великій відомій компанії, і все моє професійне життя було навколо вдосконалення клієнтського сервісу. Так нам вдалось поєднати у нашому бізнесі наші захоплення і знання.

С какими сложностями вам приходилось сталкиваться на первых этапах работы?

Оскільки для малого бізнесу неймовірно складно отримати кредитування, ми могли розраховувати лише на власні вільні кошти. Тому на перших етапах доводилось реінвестовувати кошти з продажів, кожного дня перед відкриттям кафе докуповуючи щось необхідне.

Правда, что свое дело можно открыть, не имея большого количества денег?

Це звичайно складно, але можливо. Ми розпочали наш бізнес, маючи 500 євро.

Что нужно, чтобы стать одним из лучших кафе в Ирландии?

Треба щиро дбати про своїх клієнтів і любити те, що ти робиш. Важливо пам’ятати, що у роботі з людьми дрібниць не буває та не йти на компроміс із якістю. Також кожного дня, відкриваючи наше кафе, ми пам’ятаємо, що ми маємо створити найкращий клієнтський досвід для кожного нашого відвідувача, не зважаючи на те, скільки нагород та відзнак ми вже отримали. Тож не можна розслаблятись. А ще дуже важливо працювати з правильними людьми - тому ми дуже ретельно підходимо до набору персоналу.

Считается, что семейный бизнес – это путь к скандалам. Так ли это?

Це може бути так. В нас, наприклад, на початку були конфлікти стосовно бізнесових питань. Але потім ми чітко розподілили, хто за що відповідає і приймає фінальне рішення, і зараз ми з моїм чоловіком працюємо разом із задоволенням, без скандалів чи непорозумінь.

В ТЕМУ: 

Расскажите о жизни в Ирландии? Что вам нравится больше всего? И что нет? Вы скучаете по Украине?

Ірландія та Україна багато в чому схожі - здебільшого історично. В обох країн сумний досвід боротьби з агресією сусідів та важкий шлях до незалежності. Також об‘єднує й те, що в обох країнах люди привітні й доброзичливі. Тому адаптуватись було не дуже складно. В Ірландії подобається клімат і гарна природа, а також те, що море чи океан завжди поруч. В той же час я звичайно сумую за Україною, бо я там народилась, зростала, там також мої друзі й рідні, і взагалі тому що я - українка. 

Бизнес в Ирландии – это игра по правилам?

Ірландія з одного боку підпорядковується законодавству ЄС, а з іншого боку держслужбовці мають багато власних політик та процедур, що трапляється протирічать одне одному. Через це для малого бізнесу досить часто є майже неможливим дотримуватись абсолютно всіх законів та правил. Тому Ірландія дуже потребує реформи законодавства для малого бізнесу. Також, оскільки Ірландія досі доволі сильно керується католицькою етикою, то й у бізнесі інколи діє принцип, що краще просити пробачення, ніж дозволу. 

Что бы вы посоветовали тем, что мечтает о своем кафе с мороженным?

Бути завжди зосередженим на створенні найкращого досвіду для своїх клієнтів. З самого початку ефективно організовувати управління бізнесом - розподіляти між власниками та працівниками відповідальність за створення якісного продукту і за обслуговування клієнтів та адміністративні функції, в той же час працюючи на єдину мету - задоволеного відвідувача.

Фото: Оксана Шадрина

Прочти это:

"А сколько вин ты пила?" - винный блогер и сомелье Анна Янченко об издержках профессии

«А сколько вин ты пила?» - винный блогер и сомелье Анна Янченко об издержках профессии

«Все ответы есть внутри нас, важно уметь их слышать»: издатель «Единственной»

«Все ответы есть внутри нас, важно уметь их слышать»: издатель Инна Катющенко

20 простых ответов на сложные вопросы во время собеседования

20 простых ответов на сложные вопросы во время собеседования

Новости партнеров:


Загрузка...