Яким було материнство в Україні 200 років тому: цікаві факти

Яким було материнство в України 200 років назад: цікаві факти
Останнім часом все частіше можна почути заклики до того, що українська жінка має повернутись до українських традицій минулого. Мова йде про сім'ю і дітей.

Але, чи були всі наші традиції насправді толерантні та демократичні? Чи мали батьки повагу до дітей та, чи мали українські жінки право вибору? Давай розбиратися.

Багатодітність

/storage/shares/uploads/files/mnogodetnaya-mat2.jpg

Традиційне українське суспільство пропагувало багатодітність, а материнство чи батьківство повинно було бути в пріорітеті для кожної дорослої людини.

Цікаво: якщо у подружжя не було дітей, це було справжньою трагедією. Винною у такій ситуації, звичайно, була жінка.

За баченням тогочасного суспільства, у сім'ї повинно було бути стільки дітей, скільки дав Бог. Якщо ж пара вдавалась до методів контрацепції, або жінка робила аборт, це вважалось великим гріхом.

Відношення до дітей

/storage/shares/uploads/files/Fotolia_25006552_Subscription_XL.jpg

Якщо говорити відверто, велика кількість дітей у сім’ях робила життя родини не завжди радісним та щасливим. Адже, окрім романтики, всіх їх треба було годувати., що зазвичай було досить складною задачею (якщо родина не багата).

Українські етнологи свідчать, що діти часто ставали причиною сварок в родині та причиною відмови чоловіка допомагати утримувати сім'ю.

У мами 18-19 сторіччя не було можливості сидіти вдома та займатися дітьми – роботу ніхто не відміняв. Тому і тато, і мама частіше за все були виснажені, і не могли приділяти достатньо уваги дітям.

В ТЕМУ: 

Цікаво: з 6-7 років діти мати роботу. Хлопці пасли худобу, дівчата мали допомагати в хатньою роботою, а також дивились за молодшими братами та сестрами. В 8-9 років батьки могли віддати дітей у найми. Як правило, гроші за це діти не отримували, за платню вважалось житло, одежа та їжа.

Життя матері

/storage/shares/uploads/files/1_X1SYRmJ%281%29.jpg

Багато хто уявляє собі життя української мами минулого, як мрію – ось вона, немов Мадонна, займається дітьми і хатою та чекає на чоловіка із свіжою вечерею. Але насправді все було не так.

В ТЕМУ: 

Українська мама 150-200 років тому, окрім догляду за дітьми, багато працювала за межами дому. Чоловіки, в свою чергу, навіть не підходили до немовлят, оскільки діти і хатня робота – тільки жіноча справа. Треба зазначити, що жінки однієї родити допомагали одна одній: мати, свекруха, сестра, невістка або інші родичі. Якщо потрібна була допомога – не відмовляли.

Цікаво: побачити жінку на роботі у полі з немовлям, було буденною справою.

Також у ті часи, постійна робота у полі та у господарстві, змушувала матерів рано закінчувати грудне вигодовування. А дозволити собі наймичку, яка б займалась дитиною, могли лише одиниці. Крім того, вагітність за вагітністю виснажували жінку фізично, адже часу на відновлення організму фактично не було. 

В ТЕМУ: 

Цікава: в українській культурі не біло рівності між батьками та дітьми. Діти мали підкорятися своїм батькам та робили все, що вони кажуть. Це стосувалось не тільки дитинства, а й дорослого віку.

Предыдущий пост
Почему выйти замуж не должно быть главным желанием в жизни девушки
Почему выйти замуж не должно быть главным желанием в жизни девушки
Следующий пост
плачет
Как распознать педофила в своем окружении

Новости партнёров

Fresh

Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.
Астрология

Китайский гороскоп на апрель 2024 года: что ждет каждого из нас

Апрель 2024 года будет сложным месяцем! Он ознаменован коридором затмений, в который мы уже вошли, и мы все будем почти весь месяц развиваться и жить под влиянием Ретроградного Меркурия!
Астрология

Таро прогноз на апрель 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Важливі моменти в житті кожного з нас, які не варто забувати.