Як подолати емоцiйне вигорання: поради психолога

Як подолати емоцiйне вигорання: поради психолога
Що таке емоційне вигорання і як його подолати? Ми запитали професійного психолога, який точно знає як.

Емоційне вигорання - популярна проблема сучасної людини. Великі перепади, безліч роботи та постійний інформаційний шум поруч із нами просто не дає розслабитись та заспокоітись. І коли на тебе нападає емоційне вигорання, вже не до карєри. 

Що каже з цього приводу Сергій Максименко - професор-психолог, директор Інституту Психології ім. Г.С. Костюка?

Що таке емоційне вигорання?

/storage/shares/uploads/files/54255121_2211350089127040_1405230921778462720_n.jpg
Експерти прогнозують, що до 2020 року професійне вигодовування стане проблемою для понад 90% працівників. 

Більшості українців відомо так зване емоційне вигорання. 64% опитаних зазначили, що відчували стан розумового та морального виснаження – про це йдеться у новому дослідженні Міжнародного кадрового порталу hh.ua. Як не допускати емоційне вигорання та як мінімізувати його вплив, розповідає психолог, директор Інституту психології ім. Г.С. Костюка – Сергій Максименко.

Синдром емоційного вигорання за дослідженнями вчених психологів частіше з’являється у працівників, котрим притаманне –  ідеалістичне відношення до роботи, зависокі цілі та надмірне співчуття. Як результат, людина стає дратівливою та уразливою. У неї відсутнє бажання зосередитися на своїх обов’язках та своєчасному їх виконанні. Згодом, працівник зовсім падає духом і не знає, що з цим робити.

Емоційне вигорання це – синдром сучасності. А підґрунтя до нього криється у особливостях нашого часу – інформаційному перевантаженні, концентрації на кар’єрі,  розвагах та отриманню задоволення від життя, знеціненню родинних цінностей! 

Причини емоційного вигорання

Важно зрозуміти, що втома і вигорання - абсолютно різні стани. Симптоматика може бути схожою, але причини зовсім різні. Всього виділяють дві загальні причини емоційного вигорання: зовнішні і внутрішні. 

Зовнішніми причинами вважаються ті, що впливають на наш емоційний стан, без нашого бажання. Про зовнішні необхідно знати те, що за можливості потрібно їх уникати або нейтралізувати їх вплив на себе. 

/storage/shares/uploads/files/sostoyanie-cheloveka.jpg

Про внутрішні причини необхідно знати те, що вони дуже індивідуальні і залежать від того, яка у нас схильність до емоційної задіяності, надмірного переживання особистих подій.

Стадії емоційного вигорання

Зазвичай, спочатку у людини присутнє нав'язливе бажання до самоствердження, можливо, навіть у суперництві з іншими людьми. Потім починається недбале ставлення до власних потреб. Людина більше не приділяє собі увагу, менше займається спортом, у неї залишається менше часу для близьких людей, для себе, вона менше розмовляє з іншими. Далі – зникає бажання вирішення конфліктів, тому вона перестає їх  сприймати. Вона не бачить, що відбувається навколо…  

Надалі втрачаються будь-які почуття до себе. Через деякий час вона відчуває внутрішню порожнечу і, якщо це триває й надалі, то настає депресія. На останній стадії, особистість повністю зламана. Вона хворіє – і фізично і психічно, відчуває відчай, часто думає про суїцид.

Профілактика та попередження

Щоб попередити цей стан, необхідно виділити основні симптоми, що провокують емоційне вигорання:

  • пригнічення власних емоцій;
  • нагромадження дратівливості; 
  • почуття провини і невдачі. 

Якщо особистість не буде уважно ставитися до власного психічного і фізичного здоров’я, то дуже скоро знесилить себе, перестане адекватно реагувати на будь-які подразники. І це призведе до важкої та тривалої депресії.

/storage/shares/uploads/files/mezhdu-300x200.jpeg

Лікування емоційного вигорання

Інколи, для того щоб захистити себе від емоційного вигорання, потрібна звичайна профілактика, а саме: 

Повноцінний відпочинок

Якщо особа постійно думками знаходиться на роботі, вона виснажує свої життєві ресурси набагато швидше. Необхідно розуміти, що у нас обмежений запас енергії і його треба вчасно поповнювати. Повноцінний відпочинок включає не тільки сон, але і свободу думок, позитивний настрій.

Аналіз ситуації

Причину слід шукати в собі. Подумайте, як ви ставитеся до життя? Часто звинувачуєте близьких, сусідів, колег? Немає сенсу в тому, щоб витрачати свої сили та нескінченно скаржитися на несправедливість. Фізична активність. Іноді буває цілком достатньо виконувати банальну зарядку вранці, щоб відчути себе краще. Більше рухайтесь, спілкуйтесь з людьми, дізнавайтесь щось нове. 

Займатися улюбленою справою

Синдром емоційного вигорання поступово зникне, якщо людина почне вкладати в себе нові знання, наповнюватися чудовими думками. З появою хобі та нових захоплень, що дарують позитивні емоції, приходить бажання діяти, підкріплене вірою у власний успіх.

Предыдущий пост
Анастасия Осадчая
Анастасия Осадчая: «Половое воспитание надо начинать с рождения»
Следующий пост
секс
4 проблемы в сексе, в которых девушка точно не виновата

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.