6 вітамінів від холоду, які зігріють і допоможуть не захворіти

6 витаминов от холода, которые согреют и помогут не заболеть
Ти, напевно, помічала, що з настанням холодів організму потрібно більше енергії, щоб обігріти тіло. Ось чому багато хто з нас восени та взимку так налягає на калорійну їжу. Але такі продукти завдадуть більше шкоди, ніж користі. І не лише твоїй фігурі, а й здоров'ю. Давай краще подивимося, які вітаміни необхідні організму восени та взимку, щоб урятуватися від холоду та відігнати хвороби.

З настанням осені швидко втомлюєшся, відчуваєш слабкість, сонливість і навіть дратівливість? А ще мерзнеш і постійно хочеш їсти? А може взагалі мрієш лише про те, щоб за прикладом ведмедів впасти в сплячку?

Все це – наслідки холодів. Виправити ситуацію можна, якщо постачати свій організм необхідною кількістю вітамінів. Є група вітамінів та мікроелементів, які можна умовно так і назвати – «від холодів».

В першу чергу, вітаміни групи В:

Вітаміни від холоду – В1 (тіамін)

Тіамін не накопичується в організмі, його запаси доводиться постійно поповнювати. Його нестача може позначитися на нашому настрої та самопочутті. Можливо, ти спостерігала за собою, як іноді холод, коли на вулиці темно і холодно, без видимих на те причин, ти впадаєш в смуток, у тебе псується настрій, нічим не хочеться займатися або спілкуватися. Так от, швидше за все, не вистачає вітаміну В1.

Тільки запам'ятай: тіамін розпадається під впливом різних чинників. Наприклад, під впливом солі та кави (так що вивчи список напоїв, якими можна замінити каву), а ще – при регулярному вживанні консервованих продуктів.

Джерело, що містить: вівсянка, гречка, крупа гречана прожарена, арахіс, сира гречка, пшениця, стручкові овочі, лісові горіхи, свинина, баранина, птиця.

Вітаміни від холоду - В2 (рибофлавін)

Нестачу в організмі вітаміну В2 ти відчуєш відразу. Відчуття холоду у всьому тілі, холодні ступні та долоні, а ще біль у спині та ногах – все це наслідки дефіциту цього вітаміну. Більше того, нестача вітаміну В2 може призвести до анемії, зупинки росту волосся та його випадання. Якщо твій організм не отримуватиме в потрібній кількості рибофлавін, то він не зможе повною мірою засвоювати та вітамін В6 (піридоксин).

Джерело, в чому міститься: кедрові горіхи, печінка, мигдаль, печериці, яйця, плавлений сир, опеньки, скумбрія, гриби, сир, шипшина.

 

Вітаміни від холоду – В10 (параамінобензойна кислота, ПАБК)

Вітамін В10 також дуже важливий для організму в холодну пору – він захищає нас від негативного впливу зовнішнього середовища. Наприклад, того ж озону. А ще в сезон застуд В10 просто незамінний: параамінобензойна кислота сприяє утворенню в організмі захисного білка інтерферону, який дає організму сили у боротьбі з інфекціями.

Крім того, В10 захищає волосся від сухості, а шкірі надає пружність та гладкість. Це саме те, що нам потрібно в холод, коли вдома працюють обігрівачі та повітря стає дуже сухим.

Джерело, що містить: дріжджі, патока, гриби, рисові висівки, пшеничне борошно грубого помелу, картопля, морква, шпинат, петрушка, горіхи, меліса, насіння соняшника.

Вітаміни від холоду – В12 (ціанокобаламін)

Вітамін В12 відповідає за насичення крові киснем та рятує від анемії. Це дуже актуально пізньої осені та взимку, коли повітря більш розріджене, через що кров згущується навіть у цілком здорових людей.

Якщо організму не вистачатиме ціанокобаламіну, це може позначитися на пам'яті, кольорі обличчя і призвести до загальної слабкості. Крім того, нестача вітаміну В12 веде до нестачі вітаміну В1, що відповідає за настрій.

Джерело, в чому міститься: печінка, скумбрія, сардина, кролик, восьминіг, яловичина, морський окунь, свинина, баранина, тріска, короп, голландський сир.

Вітаміни від холоду – С

Вітамін С незамінний у період застуд та інфекційних захворювань. Він зміцнює імунітет і надає організму сил боротися із хворобами. А ще вітамін С регулює обмінні процеси в організмі, необхідний для зростання клітин та тканин.

Джерело, в чому міститься: журавлина, брусниця, цитрусові, квашена капуста, курага, чорнослив, родзинки.

Вітаміни від холоду – D

Восени та взимку організму як ніколи загрожує нестача вітаміну D, адже синтезується він переважно під впливом сонячних променів. При дефіциті вітаміну D перестане повноцінно засвоюватися кальцій, внаслідок чого кістки стануть крихкими, а нігті та волосся – ламкими. Почнуться проблеми із зубами. Якщо така перспектива не тішить, вживай заходів. Річ у тому, що не в кожному продукті він міститься в достатній кількості, тому варто задуматися про полівітаміни, що включають вітамін D. Головне - не переборщити, оскільки його надлишок може призвести до втрати апетиту, нудоті, слабкості та навіть проблем з нирками. Тому краще попередньо проконсультуватись із фахівцем.

Джерело, в чому міститься: морський окунь, яйця, печінка, вершкове масло, сметана, вершки (але в дуже невеликій кількості).

Предыдущий пост
Смс поздравления с Днем Святого Николая 2020 любимому мужчине
Смс поздравления с Днем Святого Николая 2020 любимому мужчине

Новости партнёров

Fresh

Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.
Lifestyle

Поздравления с Днем вышиванки в стихах и прозе

Поздравления с Днем вышиванки для ваших друзей и близких.
Фитнес и здоровье

Черная королева: что нужно знать о меланоме

О меланоме и причинах ее возникновения, о профилактике этого коварного заболевания, о том, как важно вовремя поставить диагноз, о правилах жизни, которые помогут беречь вашу кожу.