Українські весільні традиції: як проходить українське весілля

Украінські весільні традиціі: як проходить украінське весілля
Весілля в українській родині має велике значення. Тому не дивно, що у цього свята існує безліч традицій.

Для багатьох, традиції — це архаїзм, від якого треба позбутися. Ще декілька років назад багато молодят не хотіли організовувати традиційне українське весілля, орієнтуючись на канони західних країн.  

Однак сьогодні, не дивлячись на те, що запозичень існує дуже багато, все більше українських молодят зберігають хоча б частину українських традицій та враховують їх при проведенні весілля.  

Як би не казали скептично настроєні, весільні традиції - це цікаво та весело. Крім того, саме завдяки ним ми зберігаємо власну культуру та самобутність.  

Традиції надають святу більшого колориту, роблять його більш цікавим та засвідчують нашу приналежність до своєї нації та культури.

Разом з Made in Ukraine, ми вирішили поговорити про популярні українські традиції, які треба та варто пам’ятати.      

Сватання

На сватання приходять хрещені батьки обох наречених з караваєм. На цьому заході всі хочуть почути відповідь нареченої. Якщо вона згодна вийти заміж, дівчина дарує хрещеним рушники, якщо ні, — то виносить гарбуз.  

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/06/свадьба-640x394.jpg

Благословення

Батьки наречених благословляють молодих караваєм.  Пізніше, на святі, кожен з наречених відкусує частину караваю. За нашою прикметою: той, хто відкусив більшу частину, буде головним в сім’ї.    

Запрошення  

Раніше наречені та їх дружки та дружби запрошували гостей разом. Вони приходили в дім, кланялись та запрошували на весілля. Зараз це можна замінити листівкою, наприклад.  

Вбрання

Наречена дарує своєму нареченому сорочку в ніч перед весіллям. Саме в цій сорочці він має йти на наступний день на свято.  

/storage/shares/uploads/files/42557738_391566618047251_4233659884844875776_n.png

Поправка  

Саме весілля, зазвичай, святкують два дні. Другий день називається «поправка», адже після традиційного українського весілля треба «поправити» здоров’я.    

Викуп

В день весілля відбувається викуп нареченої. Родина та наречений дають за дівчину все: гроші, горілку і так далі. Після цього до нареченого виходить “підставна наречена”. Зазвичай, - це чоловік, вдягнений, як наречена. Він має виглядати дуже смішно. Після цього до нареченого та гостей виходить справжня наречена.  

Їжа, алкоголь, пісні

Українське весілля завжди супроводжується великою кількістю алкоголю та їжі. Обов’язкові страви - це холодець, борщ та пляцки.  Також на святкуванні завжди співають дуже багато пісень: одна з головних пісень - це «гіркая гіркая вода», після якої кричать “Гірко!”.    

Кидання букету та підв’язки  

Свято, зазвичай, закінчується киданням букету нареченої та киданням підв’язки нареченим. Прикмета цього ритуалу така: хлопець, який спіймав підв’язку - впродовж року одружиться, а дівчина, яка спіймала букет - впродовж року вийде заміж.  

І це лише короткий перелік популярних весільних традицій в УкраЇні. Щоб дізнатися більше, приходь 6-7 жовтня на Контрактову площу у Києві та стань учасником Великого українського весілля разом з Made in Ukraine. 

Предыдущий пост
девичник
7 идей для веселого и незабываемого девичника
Следующий пост
фата
Нужно ли надевать фату на свадьбу: значение и приметы

Новости партнёров

Популярное

Сервисы