Шкіра, волосся, нігті: 5 захворювань, коли потрібна допомога зсередини

Шкіра, волосся, нігті
P
Є проблеми зі шкірою, волоссям, нігтями, коли просто «намастити кремчиком» не допоможе. Треба діяти зсередини й, певно, долучати до розв’язання проблеми лікаря.

Розбираймося з найпоширенішими захворюваннями: чому вони виникають, як їх розпізнати, яка може бути профілактика і чого в жодному разі не треба робити.

Екзема

Чому з’являється? Щодо точного визначення екземи дерматологи так і не дійшли згоди. Для зручності її визначають як певну стадію дерматиту, тобто реакцію шкіри на довкілля, наприклад на алергени.

Які симптоми? Виявляється екзема червоними плямами із сірим чи бурим відтінком. Можуть з’являтися і пухирці чи пухирі, шкіра лущиться й відшаровується, якщо її почухати. Найчастіше екзема вражає руки, зап’ястки, стопи, щиколотки, верхню частину огруддя, буває вона й на повіках і щоках, на внутрішньому боці ліктів і колін.

Чого не можна робити? На жаль, екзема не лише завдає незручностей, але й обмежує у способі життя, харчуванні, догляді за шкірою. Щоб під час лікування швидше почалася ремісія, треба прибрати усі подразники й залишити лише рН-нейтральні продукти. Про креми з кислотами, сироватки з активними компонентами доведеться поки забути. Водночас уводимо у догляд нейтральні засоби з SPF і бережемо шкіру від сонця. У харчуванні краще уникати барвників, гострих, жирних і кислих продуктів, цитрусових і морепродуктів.

/storage/shares/uploads/files/Depositphotos_66206549_l-2015.jpg

Псоріаз

Чому з’являється? Причини виникнення цієї хвороби не відомі, вважається, що її спричиняє комбінація чинників генетики й тригеру. Тригером може стати зовнішній чинник – стрес, ушкодження шкіри чи ліки.

Які симптоми? Екзема виявляється майже як псоріаз, тому самостійно встановлювати діагноз (тим більше призначати собі лікування) не варто, звернися до дермавенеролога. Та одна з головних відмінностей цих двох захворювань – інтенсивність свербежу. За псоріазу він помірний або сильний, уражена ділянка грубшає й може боліти у разі дотику. А за екземи свербіж просто нестерпний, особливо вночі, через що складно заснути.

Чого не можна робити? Під час лікування (треба знати, що псоріаз вилікувати неможливо, лише увести в стадію ремісії) лікар порадить правильне харчування, помірні фізичні навантаження і, ймовірно, вітаміни, заспокійливі засоби, фізіотерапію.

Оніхомікоз

Чому з’являється? Дуже неприємне захворювання, яке у народі називають «грибком». Грибкове ураження нігтя трапляється досить часто, бо передається легко: з-під нігтів опадають мікролусочки, уражені грибком. Достатньо приміряти в магазині взуття чи пройтися босоніж у басейні, щоб підхопити оніхомікоз.

Які симптоми? Якщо помітила, що нігті змінили колір і форму, почали кришитися, краще не зволікати й звернутися до дерматолога. Сучасні препарати допомагають доволі швидко позбавитися від мікозів. Через те, що виявів у захворювання багато, універсального лікування нема – його підбирає лікар індивідуально. Є ураження нігтів, коли треба приймати препарати внутрішньо, буває, що потрібні розчини, лаки, навіть чищення нігтя або його видалення.

Чого не можна робити? Зберігати уражене взуття й не дотримуватись правил особистої гігієни. Профілактика тут зрозуміла й проста: користуватися своїм взуттям удома й у гостях, у громадських місцях не ходити босоніж, а якщо часто відвідуєш зал чи басейн, можна застосовувати протигрибковий спрей.

Акне

Чому з’являється? Акне – захворювання хитре й мультифакторне, яке з’являється у разі, якщо «вдало» збігаються різні чинники: гормональний дисбаланс, захворювання ШКТ, генетична схильність, стрес, особливості харчування, умови довкілля, неправильний догляд за шкірою.

Які симптоми? Зрозуміти, що в тебе акне, а не просто «прищі перед цими днями» можна за частотою й характером висипу. Чорні й білі вугри, комедони, щільні кістозні утворення, що болять, сверблять і червоніють, безумовно, привід звернутися до дерматолога.

Чого не можна робити? Під час лікування не можна нічого видушувати, відвідувати сауну й солярій, бути на сонці й користуватися тональним кремом.

/storage/shares/uploads/files/Depositphotos_173511956_l-2015.jpg

Алопеція

Чому з’являється? Алопеція (часткова чи повна втрата волосся) буває вродженою чи набутою. Вроджена виявляється ще в дитинстві й іде у компанії з проблемами шкіри та нігтів. Набута може бути різних видів, наприклад, себорейна (спричиняє себорея), токсична (виникає через приймання лікарських препаратів), рубцева (від фізичних травм чи захворювань). Найчастіша – дифузна телогенова алоцепція – це повільне, але постійне випадіння волосся. Виникає через гормональний дисбаланс, брак вітамінів, стреси, порушення обміну речовин, захворювання, а також через суворі дієти. 

Які симптоми? Якщо ти втрачаєш понад 10‒15 % волосся на добу протягом кількох місяців, то час звернутися до лікаря.

Чого не можна робити? Домашній догляд має бути максимально безпечним. Без лікаря не варто призначати собі ніяких масок чи втирань. Самостійно можеш лише переглянути раціон і виключити надто жирні, солені, солодкі продукти, алкоголь. Зелень, овочі, ягоди, морепродукти й багато води – тобі на допомогу. За можливістю відмовся від фену, праски й відклади фарбування волосся, не використовуй засоби для укладки, а також придбай нетравматичну щітку.

Як допомогти організму?

Усі ці проблеми шкіри, волосся, нігтів можуть виникати з різних причин. І лікування для кожного захворювання своє. Чим ти можеш допомогти собі під час лікування – так це дотримуватися рекомендацій лікаря, гігієни, проробити свій раціон і підтримати організм вітамінами.

Дослідження свідчать, що додавання біотину до основної терапії покращувало динаміку одужання й показники шкіри, нігтів і волосся.

У разі псоріазу й екземи {1}:

  • клінічне одужання й значне покращення – у 89,4 % випадків;
  • наприкінці лікування у сироватці крові фіксували нормалізацію вмісту біотину;
  • скорочення терміну стабілізації й завершення патологічного процесу;
  • припинення росту старих морфологічних елементів, відсутність нових висипів.

/storage/shares/uploads/files/Depositphotos_221381220_l-2015.jpg

У разі мікозу нігтів {2}:

  • біотин у пігулках покращує трофіку й швидкість росту нігтьової пластини на 30 %;
  • достеменно знижує побічні ефекти терапії ітраконазолом (протигрибковий препарат);
  • добра переносність, можливість довготривалого приймання без ризику передозування.

Що ж таке біотин? 

Коензим R, вітамін Н, вітамін В7, чи біотин – це водорозчинний вітамін, який допомагає зберегти шкіру здоровою, захистити від дерматитів і сивини, зменшити біль у м’язах, уповільнити процеси старіння. Саме тому біотин називають «вітаміном краси».

В організмі його синтезує мікрофлора кишківника, а ще біотин постачається з харчами –  дріжджі, томати, соя, яєчний жовток, гриби, печінка. Та для отримання, наприклад,  2,5 мг біотину потрібно з’їсти аж 2,5 кг яловичої печінки! До того ж його руйнує світло й вода, отже зручніше приймати біотин у пігулках.


«НатуБІОТИН», розроблений у Швейцарії компанією Alpen Pharma AG, містить високоочищений біотин дозою 5 і 10 мг. Саме такі дози поновлюють дефіцит цього вітаміну в організмі й стимулюють синтез кератину й колагену, покращуючи якість нігтів, волосся, шкіри.

Переваги:

  • Не підвищує апетиту на відміну від полівітамінних препаратів.
  • Практично відсутні протипоказання й побічні ефекти.
  • Мінімальний ризик розвитку алергії.
  • Зручне дозування – 1 пігулка на добу.

{1} Khamidov F.Sh., Khamidov Sh.A., Aliev L., Khamidova Z.F. «Biotin in the treatment of eczema and psoriasis». 27/01/2015 - 23:02 — Y.Y.Sergeev;

A.D. Dudun, N.N. Polyon, N.N. Koleva, N.I. Kovalenko, L.Kh. Almber. Dnipropetrovsk State Medical Academy, Dnepropetrovsk National University. «Medobyotin in complex treatment of patients with psoriasis» Dermatology. Cosmetology. Sexopathology. 2009.

{2} A.D. Dudun, N.N. Polion. Dnipropetrovsk State Medical Academy, Dnepropetrovsk National University. «Medbiotin in the complex treatment of patients with onychomycoses». Ukrainian Journal of Dermatology, Venereology, Cosmetology. No. 4, december 2006

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням уважно ознайомитися з інструкцією та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати в недоступному для дітей місці. НатуБІОТИН: РП UA /1596/01/01 від 13.05.2017; Ексклюзивний дистриб'ютор: ПрАТ "Натурфарм", вул. Лісна, 30-А, м. Київ, Пуща-Водиця, 04075; телефон: (044) 401-81-03

/storage/shares/uploads/files/SL%20%281%29%286%29.jpg

Предыдущий пост
Ангіна або фарингіт
Ангіна або фарингіт: як відрізнити, основні симптоми і лікування
Следующий пост
витамины
Привет, весна: как бороться с авитаминозом

Новости партнёров

Fresh

Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.
Шоубиз

POSITIFF рассказал о своей новой любимой девушке

За кулисами съемок интеллектуально-развлекательного шоу «єПитання» музыкант POSITIFF рассказал о общих традициях с девушкой.
Свадьба

10 лет свадьбы: что подарить и как отметить оловянную свадьбу

Все, что вам нужно знать о десятой годовщине свадьбы.