7 корисних властивостей біотину, які роблять його незамінним

7 корисних властивостей біотину, які роблять його незамінним
P
Вивчаємо біотин: навіщо він потрібний організму, які в нього корисні властивості та як запобігти його дефіцитові.

Що таке біотин?

Біотин (кофермент R, вітамін Н, вітамін В7) – водорозчинний вітамін групи В, який міститься у різноманітних продуктах; м’ясі, бобових, грибах, горіхах. Однак неповноцінний раціон, нездоровий спосіб життя, приймання ліків, порушення травлення й інші чинники можуть призвести до нестачі біотину.

Європейська агенція з безпеки продукції (EFSA) підтвердила, що біотин сприяє нормалізації загального й енергетичного метаболізму, збереженню здоров’я шкіри, слизових оболонок та волосся, нормалізації функції нервової системи.

Симптоми дефіциту біотину:

  • Постійне лущення шкірного покриву, особливо навколо рота й носа.
  • Надмірна сухість тіла.
  • Випадіння волосся.
  • Висипи на руках, ногах або щоках (дерматит).
  • Зниження енергійності, швидка втомлюваність.
  • Втрата апетиту.
  • Набряклість язика чи згладженість «сосочків» на ньому.
  • Напади нудоти.
  • М’язові болі.
  • Ознаки анемії. 
  • Поколювання чи заніміння кінцівок.

Корисні якості біотину

  • 1. Зберігає молодість шкіри

Біотин транспортує сірку до місця синтезу колагену й таким чином стимулює його вироблення. Колаген – це ниткуватий білок, який є у всіх тканинах організму. Він відповідає не лише за красу, а й за здоров’я суглобів, кісток, сухожилля, нігтів, волосся. Тому у молодих людей тканини пружні, швидко загоюються рани, та, на жаль, з віком колагену в організмі стає все менше. Саме він захищає шкіру, робить її гладенькою та не дає з’являтися зморшкам. До того ж вирівнює тон обличчя й підтягує овал.

красивая девушка

  • 2. Покращує стан волосся

Колаген потрібен і волоссю, хоча для нього важливіший кератин. Саме з цього білка на 78‒80 % складається волосся. Воно вкрите маленькими лусочками: чим вони щільніше прилягають один до одного, тим краще пасма відбивають світло, відповідно, виглядають здоровими та блискучими. Коли лусочки стирчать у різні боки, волосся стає тьмяним, йому не вистачає води, й воно ушкоджується. А кератин працює як латка, відновлює структуру волосся. Мабуть, тобі траплялися шампуні й бальзами з кератином, але краще білок діє зсередини. Коли організму достатньо кератину, волосся зберігає здоров’я та блиск.

Біотин допомагає синтезу кератину, отже, попереджує випадіння, ламкість, посіченість волосся, появу сивини.

Біотин – один з безпечних вітамінів, його межу токсичності донині не визначили. Нема жодного клінічного випадку передозування В7, навіть за перевищення дози у 600 разів {1}. 

  • 3. Зміцнює нігті

Нігтьові пластини теж залежать від кератину – завдяки йому нігті залишаються міцними та твердими, не розшаруються та не ламаються. Дослідження виявили, що після регулярного приймання біотину товщина нігтьової пластини збільшується на 25 % {2}, а швидкість її росту – аж на 30 % {3}.

  • 4. Допомагає під час лікування шкірних захворювань

Дослідження свідчать, що додавання біотину до основної терапії покращувало динаміку одужання шкіри, нігтів та волосся.

У разі псоріазу та екземи спостерігалося:

  • клінічне одужання та значне покращення – у 89,4 % випадків;
  • наприкінці лікування у сироватці крові відзначали нормалізацію вмісту біотину;
  • скорочення терміну стабілізації та завершення патологічного процесу;
  • припинення зростання старих морфологічних елементів, відсутність нових висипів.

У разі мікозу нігтів:

  • біотин у пігулках покращує трофіку й швидкість зростання нігтьової пластини на 30 %;
  • вірогідно знижує побічні ефекти терапії ітраконазолом (протигрибковий препарат);
  • добра переносність, можливість тривалого приймання без ризику передозування.

ноги и руки девушки

  • 5. Нормалізує рівень цукру у крові

У медицині біотин застосовують для контролю цукру у крові діабетиків. Доведено, що на додаток до інсулінової терапії він може покращувати контроль глікемії, в також покращити концентрацію ліпідів у сироватці у пацієнтів з діабетом І типу без побічних ефектів {4}.

  • 6. Допомагає формувати імунітет

Біотин потрібен для розвитку лейкоцитів – його дефіцит пов’язують з порушенням імунної функції та високим ризиком інфікування. Він стимулює утворення інтерлейкіну-1 β та інтерферону-γ, які потрібні імунітету для блокування бактеріальних і вірусних інфекцій {5}.

  • 7. Стимулює метаболізм

Вітамін В7 архіважливий для утворення енергії – його потребують полісахариди, амінокислоти та ліпіди, які беруть участь у метаболізмі. Ферменти, що містять біотин, допомагають утворенню глюкози з не вуглеводних субстратів, а ще біотин сприяє утворенню жирних кислот і розщепленню амінокислоти лейцину {6}. 

Як отримувати достатньо біотину?

В організмі його синтезують мікрофлора кишківника, плюс вітамін надходить з їжі: печінки, томатів, дріжджів, сої, грибів, яєчного жовтка. Проте не завжди ми отримуємо достатньо біотину, наприклад, щоб отримати 2,5 мг, треба з’їсти 2,5 кг яловичої печінки. Плюс біотин руйнує світло й вода, тому простіше й зручніше приймати його у пігулках.


Обираючи вітамін, звертай увагу на якість. Лікарський препарат «НатуБІОТИН», розроблений у Швейцарії компанією Alpen Pharma AG, містить високоочищений біотин. Його зручно приймати – достатньо лише 1 пігулки на день, щоб покрити добову норму. У складі вітаміну нема барвників і консервантів, він не спричиняє підвищення апетиту, поєднується з будь-якими лікарськими засобами й практично не має протипоказань.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням уважно ознайомитися з інструкцією та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати в недоступному для дітей місці. НатуБІОТИН: РП UA /1596/01/01 від 13.05.2017; Ексклюзивний дистриб'ютор: ПрАТ "Натурфарм", вул. Лісна, 30-А, м. Київ, Пуща-Водиця, 04075; телефон: (044) 401-81-03

{1} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757853/
{2} Colombo VE 1, Gerber F, Bronhofer M, Floersheim GL «Тreatment of brittle nails and onychoshitsiya biotin: scanning electron microscopy.» J Am Acad Dermatol. 1990 Dec, 23 (6 Pt 1): 1127-32.
{3} A.D. Dudun, N.N. Polion. Dnipropetrovsk State Medical Academy, Dnepropetrovsk National University. «Medbiotin in the complex treatment of patients with onychomycoses». Ukrainian Journal of Dermatology, Venereology, Cosmetology. No. 4, december 2006.
{4} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679599/
{5} https://academic.oup.com/jn/article/133/3/716/4688036
{6} https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859305/

Предыдущий пост
боль при месячных
ТОП-6 способов уменьшить боль во время месячных
Следующий пост
Когда отучать ребенка от пустышки
Когда отучать ребенка от пустышки и приучать к горшку: советы психолога Дмитрия Карпачева

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.