Як зробити тест на COVID-19: які бувають види, як готуватися, де і коли робити

Як зробити тест на COVID-19

Тема року: КОРОНАВІРУС

На початку 2020 року планетою поширився невідомий раніше вірус COVID-19, захиститися від якого виявилися нездатними системи охорони здоров'я жодної країни. Всього за декілька місяців "активності" йому присвоїли статус пандемії. Спираючись на досвід попередніх спалахів різних вірусів, фахівці зробили висновки, і основний з них звучить так: кожен з нас повинен зробити все можливе, щоб уникнути зараження вірусом і не поширювати його далі.

Заради блокування коронавірусу влади різних країн запровадили жорсткі заходи ізоляції населення, а також особливі правила захисту. Також важливим кроком в боротьбі з COVID-19 є своєчасне тестування.

Як діагностувати коронавірус?

До загальних ознак людини, зараженої коронавірусом, належать респіраторні симптоми, лихоманка, кашель та задуха. У більш тяжких випадках інфекція може спричинити пневмонію, важкий гострий респіраторний синдром, ниркову недостатність і навіть смерть. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово і носять слабо виражений характер. У деяких інфікованих осіб хвороба супроводжується дуже легкими симптомами.

Останнім часом у світі з'являється все більше тестів, здатних визначити наявність в організмі коронавірусу. На сьогоднішній день тести, які рекомендовані ВОЗ, можна розділити на три групи: ПЛР, ІФА та експрес-тести. Базові знання про види тестів допоможуть уникнути неправильної діагностики, пов'язаних з нею витратами та небезпечних для життя помилок.

Що таке тест ПЛР?

ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) - повноцінний лабораторний вид тестування, який на сьогодні є найбільш точним методом виявлення хворих COVID-19. Для дослідження береться мазок з носа і ротоглотки. Тест дозволяє виявити не антитіла, а безпосередньо сам вірус. Показує достовірний результат з першого днів контакту.

Що таке тест ІФА?

Тест ІФА (імуноферментний аналіз) виявляє вірус в організмі людини на момент тестування і вказують на те, що він може бути потенційним джерелом зараження. Для дослідження береться венозна кров. Показує достовірний результат вже з 7-10-го дня захворювання.

ІФА-тестування визначає кількість антитіл IgM та IgG. Імуноглобуліни М вказують на активну імунну відповідь, тобто на те, що людина зараз хворіє коронавірусом. Імуноглобуліни G говорять про те, що людина вже перехворіла і у неї виробився імунітет до вірусу після перенесеного захворювання.

Що таке тест ІХА?

Експрес-тест, який є найшвидшим і надійним способом виявити, чи є у людини Covid-19. Він дуже простий у виконанні, все необхідне є в комплекті. У пацієнта беруть краплю крові з пальця, після чого протягом 15 хвилин реагент на тесті показує результат.

Такі системи прості у використанні та не вимагають спеціального обладнання. Якщо антитіл не виявлено, тест показує одну смужку, це внутрішній контроль якості для кожного тесту. Якщо в крові є антитіла IgM або IgG, то дві або три. Деякі з видів таких тестів доступні для домашнього використання.

 

Що таке тест на антигени? Він може бути альтернативою лабораторним?

Ознаки коронавірусної інфекції проявляються протягом 14 днів з моменту зараження. Підступність хвороби в тому, що вона може протікати безсимптомно. Щоб виявити інфекцію на ранній стадії, можна зробити ПЛР або експрес-тест, який виявляє антиген на Covid-19 - SARS-CoV-2.

Тест для визначення антигену дозволить протягом 30 (максимум) хвилин виявити вірус COVID-19 в мазку зі слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. На відміну від експрес-тестів на антитіла, цей тест спрямований на пряме виявлення вірусу, а його ефективність наближається до методів ПЛР. Його масове застосування показало хороші результати в Південній Кореї.

Ціна на експрес-тест на антигени більш доступна, ніж ціна на системи ПЛР. З 11 вересня 2020 року його внесли протокол діагностування ВООЗ. Головний санітарний лікар України анонсував подібні зміни і в протоколі МОЗ.

Все більше людей все частіше скаржаться, що лікарі відмовляють в тестах на коронавірус, або чекати результатів тестів треба декілька днів. Але з цієї ситуації є вихід - експрес-тести від компанії SD Biosensor Inc (одна з п'яти компаній Південної Кореї, тести якої активно використовуються з початку пандемії).

Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo в деталях

Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo (експрес-тест ІХА) на коронавірус призначений для ефективного виявлення антитіл IgG/IgM 2019-nCoV в зразках крові, плазмі та сироватці, якщо є підозра на інфікування вірусом типу COVID-19, nCoV-2019, SARS-CoV-2.

Виявлені за допомогою тесту антитіла, вказують на те, що у людини була імунна реакція на коронавірусну інфекцію (COVID-19), незалежно від того, проявилися симптоми захворювання або інфекція протікала безсимптомно. Застосовувати цей тест можна не раніше 7-10-го дня появи симптомів.

Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 Ag в деталях

Зручний набір для індивідуального використання (під контролем медперсоналу) призначений для ефективного виявлення антигену коронавірусу (COVID-19) в зразках мазків із носоглотки на ранніх термінах захворювання (з 1 дня появи симптомів) для подальшого епідеміологічного обстеження в медичних установах.

Дана тест-система являється аналогом ПЛР тесту та має ряд незаперечних переваг: не вимагає додаткового обладнання для визначення вірусу, час проведення одного тесту та отримання результатів 30 хвилин, можливість проведення тесту поза медустанови (але бажано під контролем лікаря).

При цьому експрес-тест на антигени від SD Biosensor має високу точність (чутливість - 94.33%, специфічність - 95,09%), активно використовувався в Південній Кореї з самого початку пандемії та показав хороші результати. А з вересня 2020 р схвалено ВООЗ!

Де зробити або купити експрес-тести?

В Україні тести STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo та STANDARD Q COVID-19 Ag є в продажу давно. Офіційний представник - МЕДДІВ. На його сайті можна знайти багато інформації про всі тести.

Експрес-тести на антитіла та антиген по відображенню результату подібні тесту на вагітність, де наявність двох смужок (тестової та контрольної) говорить про позитивний результат, а тільки однієї контрольної - про негативний результат.

Дані діагностичних тест-систем повністю підпадають під критерії прописані в протоколі ВООЗ. Експрес-тести від SD Biosensor Inc можуть бути придбані, як для використання в медичних установах, так і для домашнього застосування. Запитуйте у себе в місті.

Гарна новина для читачів edinstvennaya.ua. Купити експрес-тести ви можете зі знижкою 10% по промокоду «Единственная». Промокод треба вносити в примітки до замовлення.

Переходьте за посиланням та оформляйте замовлення:

Пам'ятайте, при перших симптомах вірусу COVID-19, а особливо при позитивному експрес-тесті, потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря. Самостійно лікувати це захворювання не слід, оскільки тільки медики зможуть швидко розпізнати ускладнення і вжити заходів.