Як посилити імунітет під час періоду грипу, ГРВІ та коронавірусу: поради від імунолога

Віусід
P
Головний захисник нашого організму – імунітет. Саме він відповідає за те, як ми себе почуваємо, чи часто хворіємо, як опираємося бактеріям та вірусам.

При порушенні роботи імунної системи може виникнути чимало неприємних станів. Саме про імунітет, особливості його роботи, способи зміцнення та ролі в боротьбі з коронавірусом, ми поговоримо з кандидатом медичних наук, алергологом-імунологом Осиповою Людмилою Станіславівною.

Осипова Людмила

К.м.н., доцент, завідувач лабораторії клінічної імунології, автор понад 350 публікацій, співавтор 2 підручників (1 з них національний підручник), автор 2 навчальних посібників та 6 монографій, має 2 винаходи, активно виступає доповідачем на міжнародних конференціях. Член європейської академії алергології і клінічної імунології (EAACI), член української школи молекулярної алергології і імунології (USMAI).

- Наскільки українці сьогодні уважні до свого здоров'я?

Уважність українців до свого здоров’я на сьогоднішній час, на жаль, перебуває не на першому місці. По-перше, це обумовлено станом війни, яка вже сьомий рік триває на території Луганської та Донецької областей та викликає хронічний суспільний стрес, а по-друге – переважна більшість населення налякана пандемією COVID-19. До того ж постійні карантинні обмеження не дозволяють вести повноцінний здоровий спосіб життя. Наприклад, займатися спортом.

- Чи є якісь імунні захворювання, які характерні для українців?

Україна не вирізняється поміж інших країн імунними захворюваннями. Але через те, що ми перебуваємо в стані хронічного стресу через військові дії та нестабільну ситуацію з COVID-19, імунологічна реактивність в українців знижена.

Населення налякане, не знає відповідей на більшість питань. Переважна більшість починає будувати собі стресові фантазії. І все це призводить до погіршення самопочуття. Адже саме стрес вважається дуже потужним механізмом, який знижує імунітет.

- Чи існує якась найпоширеніша омана, пов'язана з імунітетом або роботою імунної системи?

Оман або міфів існує дуже багато. Одні говорять, що імунітет буде кращим, якщо приймати багато вітамінів. І це неправда! Неконтрольоване вживання вітамінів, навпаки, може викликати розвиток алергічних захворювань.

Інші стверджують, що потрібно приймати великими дозами вітамін Д. І це теж міф, який нічим не підтверджений. Так, вітамін Д корисний, але лише тільки тоді, коли визначений його вміст і ми знаємо, що такому пацієнту треба його приймати. Якщо рівень нормальний, то прийом вітаміну Д може викликати погіршення стану.

вітамін Д

Також зараз спостерігається своєрідна епідемія - населення масово сидить на якихось дієтах, навіть якщо у них для цього немає показань. До них можна віднести кето-дієту або безглютенову дієту, які можуть викликати нутритивні порушення організму, які дуже погано впливають на імунітет.

Важливо пам'ятати, що прийом додаткових речовин або дотримання дієт має базуватися на серозному обстеженні та безумовно призначатися лікарем. Навіть ті люди, які мають можливість повноцінно харчуватися і вести здоровий спосіб життя, під впливом модних тенденцій катують свій організм.

- Крім стресу, що впливає на стан імунітету?

Навіть дуже надійний захист іноді дає збій. Причому приводів, як зовнішніх, так і внутрішніх, для зниження опірності організму хвороботворним мікроорганізмам предостатньо. І якщо первинний тип імунодефіциту пов'язаний з вродженими дефектами імунної системи, то вторинний можуть запустити саме несприятливі фактори навколишнього середовища і не правильний спосіб життя: малорухливий спосіб життя, неповноцінне харчування, нераціональні дієти, шкідливі звички та інше.

- Які ознаки порушення функцій імунітету повинні послужити причиною не відкладати похід до лікаря?

Якщо людина лабораторно не обстежена це, насамперед, клінічні ознаки. В різних країнах існують свої критерії зниження імунітету. Але практично це часті не тільки вірусні, а й вірусно-бактеріальні захворювання, різної природи та різної локалізації.

У США ознакою зниження імунітету вважається той стан, коли у пацієнта спостерігається шість та більше вірусно-бактеріальних захворювань на рік. Наприклад, якщо людина три рази на рік переболіла ГРВІ, потім у неї була ангіна, слідом за цим було запалення нирок, а потім запалення сечового міхура.

Також варто звернути увагу на так званий синдром хронічної втоми. Коли людина начебто немає виражених клінічних ознак захворювання, але має поганий настрій, страждає безсонням та має емоційну лабільність. Навіть часто кажуть, що у людини чомусь характер зіпсувався. А насправді це просто інтоксикація, або така латентна форма перебігу тої чи іншої інфекції. Саме такий стан може вказувати на зниження імунологічної реактивності.

- А як зрозуміти, що імунна система працює справно?

Якщо людина почуває себе добре. Якщо вона нормально справляється зі своїми завданнями на роботі та активна вдома.

девушка на работе

- Наскільки важлива роль імунітету в захисті від коронавірусної інфекції?

Коронавірус не відрізняється від інших хвороб. Люди з сильним імунітетом хворіють легко, малосимптомно та одужують швидко та без неприємних наслідків.

- В інтернеті зараз можна знайти багато рекомендацій про те, як зміцнювати та допомагати імунітету боротися з COVID-19. Чи варто втручатися в цей процес?

Коли я читаю такі рекомендації, то в цей момент мені інколи просто стає страшно. І я вам скажу чому. Бо коронавірусна інфекція відрізняється від інших респіраторних інфекцій тим що, що відбувається гіперактивація імунітету. Так званий цитокіновий шторм. І саме виникнення цього цитокінового шторму запускає тяжкий перебіг хвороби: пневмонію, ураження дихальних шляхів та інше. І якщо людина захворіла і самостійно буде втручатися у свою імунну систему (безконтрольно приймати ті чи інші ліки), то це може пришвидшити цей цитокіновий шторм та спричинити тяжкий перебіг коронавірусної хвороби.

На жаль в нашій країні існує проблема безрецептурного відпуску багатьох препаратів. Це дуже великий виклик. Бо люди безконтрольно приймають ліки по рекомендації сусідки чи колег по роботі. Вони біжать в аптеку та купляють той чи інший препарат. Подібна поведінка насправді тільки шкодить.

- Як правильно організувати власний режим, щоб зміцнити та підтримати імунітет?

Ще раз скажу про повноцінне харчування. Воно повинне містити в собі повний раціон білків, вуглеводів та жирів, які виступають будівельним матеріалом для клітин імунної системи.

Потрібно спати ночами та висипатися, тому що саме вночі уві сні відновлюються багато функцій організму. Крім того, обов'язковою повинна бути фізична активність для нормального функціонування багатьох систем організму, в тому числі імунної системи. І, звичайно, намагатися уникати стресів, тому що це - один з чинників пригнічення імунітету.

- Наскільки впливає прийом вітамінів на стан імунітету і ресурси організму?

Робота імунної системи залежить від багатьох факторів, в тому числі і від вітамінної забезпеченості населення. Найбільш часто нестача вітамінів в організмі призводить до зниження імунологічної реактивності. Особливо важливо контролювати рівень вітамінів на початку весни.

При цьому важливу роль в роботі імунітету грають антиоксиданти. Чому? На цьому місці я б хотіла зупинитися. Зазвичай організм контролює кількість вільних радикалів, але в період вірусів та інфекцій, збудники захворювань потрапляють в організм у великій кількості.

Власні антиоксиданти швидко витрачаються і не встигають синтезуватися, тому число вільних радикалів різко зростає. Це називається оксидативним стресом, яке в результаті призводить до старіння, зниження імунітету, а також можливе руйнування клітин і важкі захворювання.

антиоксиданти

Як я вже сказала вище, вільні радикали забирають з клітин електрон, так ось в антиоксидантів є зайві електрони, які дозволяють нейтралізувати вільні радикали, або відновити пошкоджені клітини.

Є дуже багато продуктів, які містять антиоксидантні сполуки, вітаміни антиоксиданти, такі, як вітамін С, вітаміни групи В, цинк, флавоноїди, деякі амінокислоти (особливо аргінін), активована гліциризинова кислота. Їх рівень в організмі можна стабілізувати за допомогою біологічно активних добавок.

Є такий препарат «Віусід» - він відноситься до біологічно активних добавок. Свого часу, коли її тільки придумали (а вона відома вже більше десяти років), про неї дуже добре відгукувався Люк Монтаньє - французький вірусолог, лауреат Нобелівської премії в області медицини та фізіології.

До того ж саме Люк Монтаньє займався вивченням впливу антиоксидантів на імунітет людини. Він писав, що якщо ми хочемо зберегти здоров'я, то повинні приймати антиоксиданти, зменшувати навантаження оксидативного стресу, особливо в літньому віці. Бо чим старша людина, тим більше у неї накопичується оцих оксидативних молекул.

- Якими перевагами відрізняється «Віусід» від інших БАДів?

Це препарат, який дозволить нам не перестимулювати імунну систему, а підтримати в нормальному стані імунітет та захиститися не тільки від коронавірусу, але і від герпесу, від інших вірусних інфекцій, таких як папіломавірус, який дуже складно піддається лікуванню, бо здатен «ховатися» від імунної системи.

Завдяки яким компонентам це можливо? Насамперед це активована гліциризинова кислота, головна складова кореня солодки. Вона ідеальна для поліпшення і лікування хвороб легенів - наукові докази цього і публікації існують вже понад 30 років, але навіть при першій епідемії небезпечного коронавірусу в 2002-2003 роках вона зарекомендувала себе з найкращого боку.

Просто тоді цей вірус захопив в основному країни Південно-Східної Азії та до Європи не дійшов. А нинішній SARS-CoV-2 вже охопив весь світ. І тоді вже було доведено позитивну дію цієї активованої глицирризинової кислоти.

У плані антиоксидантів в препараті «Віусід» є ще вітаміни групи В, вітамін С в збалансованій кількості. Ці речовини прибирають негативні наслідки впливу хвороб і факторів навколишнього середовища на організм.

Ще одна складова частина «Віусіда» - це цинк, який також є дуже потужним антиоксидантом. Недостатність цинку в організмі дає додатковий ризик виникнення вірусних і бактеріальних інфекцій.

Наступний компонент – аргінін, який у два рази підвищує витривалість до вірусних та бактеріальних збудників. Зараз всі нутриціологи цій амінокислоті співають дифірамби, то вона дійсно добре впливає на загальний метаболізм та на імунологічну реактивність. В Японії, наприклад, аргінін застосовується для того, щоб зменшити негативний вплив хіміотерапії в онкохворих пацієнтів.

Ще два комопненти-антиоксиданти «Віусіду» - гліцин та яблучна кислота. Перший позитивно впливає на функцію печінки, а друга - сприяє відновленню енергетичних процесів в клітинах організму.

Є ще одна дуже важлива складова цього препарату - це глюкозамін, який в активованій формі бореться з герпесом на рівні протигерпетичних препаратів.

виусид

- Чи можна БАД «Віусід» приймати без призначення лікаря?

Препарати діляться на фармацевтичні, які мають призначатися за призначенням лікаря, та на біологічні активні добавки. Так ось БАДи можна приймати без призначення лікаря.

Але важливо дотримуватися правил. Якщо приймати «Віусід» з профілактичною метою, то це лише 1 саше на день, а якщо в лікувальних цілях – 2-3 саше. Його треба розводити в 100-150 мл води або апельсинового соку. Як довго можна приймати? Профілактичну дозу можна приймати досить довго, але курсами не менше ніж 10-14 днів.

У Південній Америці було проведено дослідження - лікарі та медсестри, які працювали з ковідними пацієнтами, приймали «Віусід», так у них був дуже хороший результат лікування навіть у тих, у кого був підтверджений коронавірус. Дослідження показало 95% ефективності. Це величезний рівень ефективності.

І дійсно, навіть мої пацієнти, в комплексну терапію яких при лікуванні корона вірусу включений «Віусід», набагато легше переносять хворобу і не потрапляють до стаціонару.

Предыдущий пост
Паркуемся! Тренировка на природе
Уличные тренировки: 9 упражнений, которые помогут прокачать свое тело по полной без спортзала
Следующий пост
Витамин С
Витамин С действенный против COVID-19? Ответ врачей и диетологов

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.