Як мати здорове серце з дитинства і на все життя: три поради кардіолога

сердце
Вроджена вада серця – не вирок? Як можна вплинути на вражаючу статистику смертності від серцево-судинних захворювань в Україні? Які три кроки допоможуть уникнути проблем із головним органом нашого організму?

За даними світової статистики, вроджені вади серця посідають третє місце серед усіх аномалій розвитку органів. Щороку в Україні народжується від 2900 до 3500 немовлят із таким діагнозом, 800 з них – гине. Однак, вчасно прооперована дитина з ВВС отримує шанс на повноцінне життя.

Дорослі хвороби серця не менш небезпечні – вони досі займають першу сходинку серед причин смертності населення у світі. Щороку від захворювань серцево-судинної системи помирає понад 400 тисяч українців.

Якщо взяти загальну когорту вроджених вад серця, то рівень виживаності після операцій 98%. Українська кардіохірургія на високому рівні. У нас виконуються усі види операційних втручань при вроджених вадах серця, а їх у світі існує близько 200. За 70 років роботи інституту, в Україні прооперовано вже понад 67 тисяч дітей

– каже Сергій Сіромаха, головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова.

Сергій Сіромаха

Єдиний мінус більшості операцій, каже лікар, у їх вартості – вони потребують дорогих фармакологічних препаратів і девайсів.

Держава покриває 30% від потреби. Це стосується і дорослих, і дітей. Проте навіть ці кошти спрямовуються здебільшого на екстрені випадки, на втручання для пільгових категорій населення, вагітних. На всіх, звичайно, не вистачає. Якби ми працювали без підтримки благодійних фондів, батьки дітей були би змушені докуповувати усе необхідне самостійно, а це 70-120 тисяч гривень на кожну операцію. Не всі родини мають такі кошти, а діяти потрібно швидко, коли на кону – життя дитини

– пояснює Сергій Сіромаха.

 

Я знаю достатньо історій, коли діти гинуть не тому, що неоперабельні, а тому, що в пологовому банально не вистачає потрібних ліків. Такі препарати необхідно ввести в перші години життя, аби кардіохірурги мали змогу врятувати дитину. Тому ми наполегливо працюємо над цим. Бо ВВС, насправді, не вирок. Якщо вчасно зробити операцію, то 99,9% дітей з простішими випадками мають шанс на повноцінне здорове життя. За роки роботи з інститутом наш фонд реалізував допомогу на суму понад 24 мільйони гривень. Більшість коштів пішли на дороговартісні препарати, антибіотики широкого спектру, а також на медичне обладнання та різні вироби медичного призначення від оксигенаторів до датчиків, катетерів та зондів

– каже Валерія Татарчук, засновниця благодійного фонду «Твоя Опора», що співпрацює з Інститутом Амосова.

Валерія Татарчук

Кардіохірурги, благодійники і вчені мріють звести до мінімуму статистику ССЗ завдяки прогресивним медичним розробкам і належному фінансуванню галузі. Проте є фактори, які від них не залежать, а саме – ставлення до свого здоров’я кожного з нас. Вже відсьогодні ми можемо почати дбати про власне серце і допомогти іншим зробити його здоровішим.

Ось кілька порад від головного лікаря Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. М. Амосова Сергія Сіромахи, як мінімізувати проблеми з найголовнішим органом свого тіла.

Ведіть здоровий спосіб життя

Правильне харчування сьогодні стало мейнстрімом. Але правильне воно не лише за рахунок відмови від солодощів чи фастфуду. Раціон має бути збалансованим. Людина не може їсти тільки м’ясо та зелень і бути абсолютно здоровою. Їй необхідні амінокислоти, що потрапляють в організм з різними продуктами харчування. До прикладу, джерелом тих самих незамінних амінокислот та електролітів є сухофрукти та горіхи, що впливають на обмінні процеси в серці.

Більше рухайтесь

Сидячий спосіб життя разом зі шкідливою їжею – це бомба уповільненої дії, яка може призвести до надшвидкого зношування серцевого м’язу. Він обростає жиром, а в серцевих судинах утворюються бляшки. Тому серед рекомендацій, які впливають на довге та щасливе життя серця, – більше рухатися та уникати стресів.

девушка занимается спортом

Не нехтуйте візитами до лікарів

У житті кожної людини є етапи, коли вона повинна відвідати кардіолога, – коли дитина йде в дитячий садок чи школу, коли жінка готується до вагітності тощо. Не варто нехтувати такими візитами чи відвідинами інших спеціалістів, адже саме під час них можна вчасно діагностувати ваду серця. Якщо батьки помічають, що їхня дитина погано росте, погано набирає вагу, якщо їй складно смоктати материнське молоко, або суміш, якщо їх насторожує колір шкіри малечі, – то краще відразу звернутися до педіатра, який може перенаправити до кардіолога. Також якщо в дитячому віці людина часто хворіє на застуди чи ангіни, то без належного лікування це може призвести до розвитку ревматизму й ревматичного ураження клапанів серця.

Предыдущий пост
пляжи
7 правил безопасности летнего купания, которые спасают жизнь
Следующий пост
Метеозависимость
ТОП-5 способов борьбы с симптомами метеозависимости

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.
Шоубиз

POSITIFF рассказал о своей новой любимой девушке

За кулисами съемок интеллектуально-развлекательного шоу «єПитання» музыкант POSITIFF рассказал о общих традициях с девушкой.