Б'юті-меню: найважливіші продукти для здоров'я шкіри, волосся та нігтів

волосы
P
Гладенька шкіра, що сяє, волосся, наче з реклами шампуню, міцні нігті - це, звісно, не лише робота б'юті-салонів. Краса починається зсередини, й живити її допомагають продукти, насичені вітамінами й мікроелементами.

Не завжди проблеми зі шкірою можна розв’язати зовнішніми засобами. Наприклад, у тебе з’явилися передчасні зморшки навколо очей і жоден крем не допомагає – імовірно, дається взнаки брак вітаміну В2. Чи ж волосся почало випадати, і ніякі перцеві маски цьому не зарадять, адже причина прихована у нестачі вітаміну В7 (біотину), який запобігає алоцепції.

Нумо розбиратися з «вітамінами краси» й продуктами, що їх містять.

Вітамін А

Для чого потрібен: ретинол, або вітамін А, в організмі синтезується з бета-каротину. Він конче потрібен для зору й росту кісток, запобігає появі зморшок, пігментації й стимулює оновлення клітин. Ще ретинол добре працює на здоров’я шкіри голови та волосся.

Де міститься: найбільше вітаміну А в риб’ячому жирі та печінці (особливо в яловичій), у маслі, в яєчному жовтку, вершках і незбираному молоці. 

девушки на кухне

Вітаміни групи В

Для чого потрібні: вони сприяють гарному кольору обличчя, імунітету шкіри, важливі у боротьбі із жирністю шкіри голови та передчасною сивиною. Найголовніший вітамін для краси з цієї групи – В7, або біотин.

Де містяться: у злаках й горіхах, у м’ясних продуктах і печінці, у житньому хлібі, макаронах, зелених листкових овочах, картоплі, пивних дріжджах.

З їжею надходить достатня для організму кількість біотину, а ще його частину синтезує мікрофлора кишківника. Проте є вороги біотину, наприклад яєчний білок. Він містить глікопротеїд авідин, що конфліктує з біотином й утворює з ним біологічно неактивний комплекс. Також засвоєнню вітаміну В7 заважають антибіотики, нераціональне харчування й порушення травлення. Тому важливо бути впевненою, що в організмі є достатньо біотину.

Саме біотин допомагає утворювати кератинову субстанцію, а отже, сприяє розгладженню дрібних зморщок, припиненню лущення шкіри, оновленню структури нігтів, запобігає випадінню й ламкості волосся, а також появі сивини. 


Щоб бути впевненою, що організм отримує достатньо біотину, дівчата додають до б’юті-раціону вітаміни. Німецький «НатуБІОТИН» розроблений саме з такою метою – він містить високоочищений біотин, який стимулює синтез колагену й кератину. Шкіра краще оновлюється, прискорюється ріст волосся, а ще збільшується товщина нігтів (згідно з дослідженнями, аж на 25%). {1} Приймати «НатуБІОТИН» зручно – 1 пігулка раз на добу. У складі нема барвників і консервантів, тому ризик розвитку алергії мінімальний.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням уважно ознайомитися з інструкцією та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати в недоступному для дітей місці. НатуБІОТИН: РП UA /1596/01/01 від 13.05.2017; Ексклюзивний дистриб'ютор: ПрАТ "Натурфарм", вул. Лісна, 30-А, м. Київ, Пуща-Водиця, 04075; телефон: (044) 401-81-03


Вітамін Е

Для чого потрібен: Вітамін Е недарма назвали «вітаміном молодості». Його основна функція – уповільнювати старіння шкіри через нейтралізацію вільних радикалів. До того ж вітамін живить шкіру голови й симулює ріст фолікулів.

Де міститься: найбільше цього вітаміну у нерафінованій олії (а олія зародків пшениці взагалі рекордсмен), ліскових горіхах (ліщина), мигдалі, насінні. 

Вітамін С

Для чого потрібен: як природний антиоксидант, допомагає боротися з вільними радикалами у шкірі й волосяних цибулинах. Покращує гідратацію шкіри й проникнення в неї поживних речовин.

Де міститься: шукай аскорбінку у шипшині, кропиві, обліписі, смородині, петрушці, броколі та цитрусових.

Саме по нездоровому вигляду волосся простіше визначити дефіцит вітамінів і мікроелементів, адже воно стійкіше до випадкових зовнішніх чинників, ніж шкіра й нігті.

девушка несет овощи

Залізо

Для чого потрібне: ще один з важливих мінералів, що регулює рівень гемоглобіну у крові. Гемоглобін же постачає органам і тканинам кисень та поживні речовини. Для краси шкіри залізо також необхідне – за його дефіциту шкіра стає тьмяною, сухою та блідою.

Де міститься: зелені та листкові овочі, яблука, гриби, часник, зернові, груші, абрикоси.

Цинк

Для чого потрібен: цинк покращує стан волосся, бере участь у регенерації шкіри, запобігає висипці й сухості. 

Де міститься: зелені овочі, мінеральна вода, яблука, цитрусові та ягоди.

Колаген

Для чого потрібен: колаген – своєрідний клей, без якого клітини організму просто б розсипалися. Саме цей білок відповідає за еластичність і пружність шкіри. Після 25 років природне вироблення колагену в організмі починає знижуватися, тому й з’являються перші зморшки.

Де міститься: стимулювати синтез колагену допомагають м’ясний бульйон і риба, зелені листкові овочі, томати, авокадо, ягоди.

девушка готовит кушать

Омега-кислоти

Для чого потрібні: надзвичайно важливі «компоненти краси», які, на жаль, організм самостійно не виробляє. Омега-3 й омега-6 треба отримувати додатково, щоб зберегти молодість шкіри й, крім цього, підтримувати імунну систему та роботу серця.

Де містяться: насіння льону чи лляна олія, чіа, жирна морська риба, риб’ячий жир та морепродукти, рижійне та гірчична олії.

{1} Colombo VE 1 , Gerber F , Bronhofer M , Floersheim GL .«Тreatment of brittle nails and onychoshitsiya biotin: scanning electron microscopy.» J Am Acad Dermatol. 1990 Dec, 23 (6 Pt 1): 1127-32

Предыдущий пост
Правильное питание
Когда и как есть, чтобы потом не пришлось изнурять себя чрезмерными диетами
Следующий пост
креативный завтрак
Идеи для завтрака: 11 самых легких и вкусных вариантов для любимого и детей

Новости партнёров

Fresh

Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.
Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.
Шоубиз

POSITIFF рассказал о своей новой любимой девушке

За кулисами съемок интеллектуально-развлекательного шоу «єПитання» музыкант POSITIFF рассказал о общих традициях с девушкой.