Мамам на замітку! COVID-19: допомога очевидна, як сонце на небі

COVID-19
P
«Вітамін D може знизити ризик коронавірусної інфекції», – з таким заголовком на американському FoxNews вийшла стаття доктора Тома Фрідена. А до експерта, якому довірилися власники Facebook та Microsoft, варто прислухатися.

Том Фріден – колишній директор Центру з контролю і профілактики захворювань в США, колишній комісар Департаменту охорони здоров'я Нью-Йорка, а нині глава Resolve to Save Lives, глобальної некомерційної ініціативи, що фінансується родинами Блумберг, Цукерберг і Гейтс.

Прислухаємося. Ось дещо з викладеного Фріденом:

ПРО РИЗИКИ ДЛЯ ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ І ДЕФІЦИТ У 40% В США

«У той час, як ми беремо участь в розробці ефективних методів лікування і вакцини проти COVID-19, люди прагнуть знизити ризик захворіти. Одна річ, яка може допомогти, так само очевидна, як сонце на небі і так близько, як ваша аптечна шафка – це вітамін D 3.

Більш високий рівень смертності від COVID-19 серед літніх людей і людей з хронічними захворюваннями свідчить про те, що ослаблена імунна система сприяє поганому наслідку. Наука підтримує ідею того, що вітамін D може зміцнювати імунну систему, особливо у людей з низьким рівнем вітаміну D.

Додавання вітаміну D знижує ризик респіраторної інфекції, регулює вироблення цитокінів і може обмежувати ризик інших вірусів, таких як грип. Респіраторна інфекція може призвести до цитокінових штормів – порочному циклу, в якому наші запальні клітини ушкоджують органи по всьому тілу – що збільшує смертність для людей з COVID-19. Вітамін D може забезпечити деякий захист для вразливих груп населення.

Це особливо важливо для людей з дефіцитом вітаміну D. А, на диво, до них можуть належати більше 40% дорослих в США. Люди, які живуть в північній частині США, піддаються більшому ризику дефіциту».

А ЩО У НАС? «ЛИШЕ У 4,6% УКРАЇНЦІВ ВІТАМІН D У НОРМІ»

«За даними досліджень, лише 4,6% населення України має нормальні показники щодо вітаміну D, і дефіцит його спостерігається у всіх вікових групах», – такі дані кілька років тому оприлюднив Владислав Поворознюк, президент Української асоціації остеопорозу, член правління Міжнародної асоціації «IOF», керівник Українського підрозділу Європейської асоціації з вітаміну D (EVIDAS).

Згідно дослідженню, у 95,4% жителів України відзначено недостатність (13,6%) чи дефіцит (81,8%) вітаміну D. Найчастіше він реєструється в осіб віком понад 75 років.

Факторами ризику розвитку дефіциту вітаміну D дослідження називає такі:

  • жіноча стать;
  • ожиріння;
  • дефіцит маси тіла;
  • зимова пора року;
  • проживання не в південному регіоні України.

ВІТАМІН ДЕ? У ЖОВТКУ І ЛОСОСІ

Повертаємося до слів доктора Тома Фрідена:

«Є свідчення сезонності деяких респіраторних захворювань, включаючи грип та туберкульоз. Основна гіпотеза: сезонність обумовлена зниженням рівня вітаміну D через зменшення впливу сонячного світла в зимові місяці. Сезонність грипу або туберкульозу відсутня в деяких зонах з тропічним кліматом (наприклад, на півдні Індії), де погода – і вплив сонячного світла – залишаються більш постійними протягом року.

Організм виробляє вітамін D в шкірі під впливом сонця. Деякі продукти харчування багаті вітаміном D (два з них – яєчні жовтки і жирна риба, така, як лосось), що робить важливими збагачені продукти і вітамінні добавки.

Більшість щоденних полівітамінних добавок містять достатню кількість вітаміну D. Хоча важливо не передозувати. Скільки достатньо? Дози між 800 МО і 2000 МО, ймовірно, безпечні. Розумна, доза, яка зазвичай використовується, становить 1000 МО на день».

Д – ДІТИ

Питання дозування важливе. Скажімо, для дітей дозування зовсім інше. На тому, що вітамін D захищає від інфекцій дітей, раніше акцентувала Всесвітня організації охорони здоров'я:

«Встановлено, що дефіцит вітаміну D у дітей тісно пов'язаний з ризиком виникнення гострих інфекцій нижніх дихальних шляхів. Діти, які проживають в північних широтах, які відчувають нестачу сонячного світла, піддаються більшому ризику дефіциту вітаміну D і розвитку більш важких форм гострих інфекцій.

Вітамін D грає важливу роль в регулюванні роботи імунної системи і може захищати від інфекцій, а також від раку, серцево-судинних захворювань і таких аутоімунних порушень, як діабет типу 1. Прийом вітаміну D знижує частоту і пом'якшує побічні ефекти цих та інших захворювань, а також скорочує смертність з усіх причин».

«НА ПРОГУЛЯНКУ, ВІД КАБІННОЇ ЛИХОМАНКИ»

«А поки вийдіть на вулицю та позасмагайте, – говорить продовжує доктор Фріден. – Але переконайтеся, що дотримуєтеся принципів соціального дистанціювання. Уникайте тісного контакту з іншими людьми, і не виходьте на вулицю, якщо хворі. Прогулянка дасть вам фізичну активність і пом'якшить кабінну лихоманку (розлад, що виникає в малих ізольованих групах людей – Авт.)».

Ми можемо зробити багато речей, щоб поліпшити нашу стійкість до інфекції. Регулярна фізична активність, достатня кількість сну, відмова від куріння. І, звичайно, прийом вітаміну D забезпечить додатковий захист організму.

Все, що ми можемо зробити для зміцнення нашого опору COVID-19 – це крок у правильному напрямку».

А ТИМ ЧАСОМ...

Про допомогу вітаміну D в протидії COVID-19 в останні дні заговорили і провідні британські ЗМІ.

Financial Times: «Вчені сподіваються, що тепліша погода може уповільнити поширення коронавіруса. Перше: віруси виживають і краще передаються при більш низькій температурі. Друге: в холодну погоду люди більше часу проводять в приміщенні близько один до одного. Третє: імунна система людини менш ефективна взимку, почасти тому, що менше сонячного світла і вироблення вітаміну D».

Daily Mail: «Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я по інфекціям дихальних шляхів, «дефіцит вітаміну D може впливати на імунну систему, оскільки вітамін D грає роль імуномодуляції, підвищує захист слизової оболонки». Захворювання, що передаються по повітрю, такі як коронавірус, можуть потрапити в систему через слизові; очі, ніс і рот. Так що вітаємо антибактеріальні та антимікробні властивості D3, також відомого як «сонячний вітамін».

Автор: Олексій Амсов

Предыдущий пост
Как не поправиться во время карантина
Как не поправиться во время карантина, если ты работаешь дома
Следующий пост
Как снизить риск заражения коронавирусом
Как снизить риск заражения коронавирусом: детальная инструкция от врача-бактериолога

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.