Дитина в реанімації: як батькам захистити своє право бути поруч

Дитина в реанімації
Батьки мають законне право бути з дитиною в реанімації. Навіть більше – присутність мами чи тата є вкрай необхідною. Тому що сигнал «батьки не зрадили, мене люблять» додає маленькому організму сил боротися. На жаль, в дитячі реанімації досі пускають батьків не всюди. Нижче розповідаємо, до кого звертатися і як домогтися допуску в такій ситуації.

У червні 2016 року Міністерство охорони здоров’я дозволило пацієнтам дорослих і дитячих реанімацій бути разом з близькими цілодобово. Втім, як показало дослідження, навіть через три роки по тому майже половина українців не знали про цю можливість. А безперешкодно потрапляв до рідних лише кожен п’ятий – лікарні не поспішають відкривати двері реанімацій для відвідувачів.

Де прописане право батьків бути поруч з дитиною в реанімації

Основний документ, на який батьки можуть посилатися, – це Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 592 від 15.06.2016 «Про затвердження Порядку допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії». Він визначає, що одна людина може бути поруч з пацієнтом реанімації цілодобово, а одночасно біля ліжка пацієнта – не більше двох людей. Наказ діє і в дорослих, і в дитячих реанімаціях.

Важливо: з початку карантину дія Наказу не припинялася і МОЗ України не вносило в нього жодних змін, пов’язаних з пандемією.

Що робити, якщо не пускають до дитини в реанімацію

Поради з цього приводу розробили експерти ініціативи #пуститевреанимацию, які і домоглися від МОЗ підписання Наказу № 592. Алгоритм дій у разі недопуску можна знайти на наступних ресурсах:

Наводимо цей алгоритм:

Не конфліктуйте, не погрожуйте, не нападайте. Якщо ви будете діяти агресивно, лікар має право викликати поліцію.

Спокійно поясніть черговому лікарю чи завідувачу відділенням, що він порушує Наказ №592 від 15.06.2016 Міністерства охорони здоров’я України.

У разі категоричної відмови зверніться до головного лікаря з письмовою заявою, зареєструвавши її у секретаря. Головний лікар має відреагувати на вашу заяву протягом 24 годин з моменту її реєстрації за умови, що він перебуває на робочому місці. За відсутності головного лікаря звертайтесь до виконувача його обов’язків.

Якщо головний лікар теж відмовив, зверніться із письмовою скаргою (електронною або звичайною поштою) до департаменту (управління) охорони здоров’я регіональної адміністрації, вказавши місто, назву лікарні та прізвище головного лікаря. Додатково до них можна звернутися за телефоном. Необхідну контактну інформацію можна знайти на сайті обласної або міської ради або на сайті МОЗ України.

У вихідні та святкові дні гарячі лінії не працюють, керівництва лікарні немає на роботі. Якщо черговий лікар не пускає до відділення, ви маєте право викликати поліцію, щоб скласти протокол.

Як швидше зорієнтуватися в реанімації і що ще важливо знати батькам

У продовження ініціативи #пуститевреанимацию фахівці громадської організації «Горизонталі» спільно з лікарями і психологами розробили брошуру для батьків. У ній простими словами пояснюється, як працює реанімація, що може чекати під час перебування там з дитиною, як спілкуватися з персоналом. Цю брошуру створили на основі частих запитань, які виникають у батьків у реанімації.

Безкоштовно завантажити брошуру можна також на сайті «Відкриті двері реанімації».

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
фильмы о кулинарии
ТОП-5 фильмов о кулинарии, после просмотра которых тебе захочется готовить

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.