В пошуках гармонії: ТОП-7 книжок, які допоможуть парам покращити взаємини

книжки
Запорука довготривалих гармонійних стосунків - бажання працювати над ними. Ідеально, якщо це бажання є у обох партнерів.

Разом з видавництвом «Наш Формат» ми зазирнули у 7 видань з психології та саморозвитку і з’ясували, які проблеми особистого характеру вони можуть вирішити, щоб зробити романтичні стосунки ще кращими і глибшими.

«Нове «Я». Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок», Деніел Ґоулман, Річард Девідсон

Усі ми живемо не в повітряній бульбашці власних стосунків, а в соціумі. Тож часом роздратування та негативна енергія отримана на роботі чи від спілкування зі сторонніми все ж негативно впливає і на пару. Щоб опанувати емоції та почуття і перетворити негативну енергію в щось інше можна звернутися до медитації. Якщо ви домовитися і будете медитувати парою, взаємини можуть перейти на новий рівень.

Про те, як опанувати цей спосіб роботи з думками, розповіли у своїй книжці нейронауковець Річард Девідсон та письменник Деніел Ґоулман. Автори діляться як крок за кроком опановувати медитацію, а також пояснюють чого очікувати у результаті. Які саме зміни чекають тіло та свідомість після регулярного медитування можна дізнатися зі сторінок «Нового «Я»».

«Нове «Я»

...байдуже, досягнули ми головної вершини любові чи ні, — сама практика приносить багато плодів. Наприклад, поряд із ділянкою мозку, яка відповідає за співчуття, активується й та, що пов’язана зі щастям. Як любить повторювати Далай-лама: «Першим отримає користь від співчуття той, хто його відчуває».

«Усе замахало. Але надія є», Марк Менсон

Якщо ви зневірилися один в одному і потрібно радикально переглянути власні стосунки, тоді вам буде близькою книжка іронічного філософа 21 століття — Марка Менсона. Якщо вам здається, що щоденні зусилля не цінують і не помічають, то думки американського письменника також можуть допомогти подивитися на проблеми під іншим кутом.

Як саме? Автор звертається до останніх досліджень поведінкової психології, видатних філософів минулого та власного досвіду, щоб переконати у тому, що надія все ще є. І хоч світ — це складне непередбачуване середовище, та опанувавши власні емоції і ставлення до цього світу, жити буде трішки простіше.

«Усе замахало. Але надія є»

...найважливіші міжособистісні релігії — це наші стосунки в родині та з коханими. Переконання й емоції, що виникають усередині цих почуттів, за природою своєю еволюційні, але вони також спираються на віру. Кожна родина — це, по суті, маленька церква, група людей, які вірять: перебування в цій групі надасть їхньому життю сенсу, принесе надію і спасіння.

«Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати», Сьюзен Кейн 

Якщо партнер сильно різниться за темпераментом і вам стало складно приймати його ритм і звички, спробуйте дізнатися про це більше. Можливо, складнощі пов’язані з різним типом темпераменту. Сьюзен Кейн максимально глибоко дослідила різницю між комунікабельними ектравертами та тихими інтровертами. Авторка видання та надихаючих промов на TED-talks вважає, що сучасний світ толерує гіперкомунікабельність і бажання переробити спокійних інтровертів на екстравертів, а також розвіює міфи про те, що тихий темперамент може шкодити командній роботі, творчому потенціалу і успішності у цілому.

Звісно такий поділ не свідчить про гарантований конфлікт, і головне — це бажання порозумітися і прийняти темперамент, яким би він не був. Та маючи підказки і ключики, спілкування стане якіснішим і простішим.

«Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати»

Одним із найважливіших аспектів особистості, «північним» та «південним» полюсами темпераменту, за словами одного науковця, є наша схильність до інтроверсії чи екстраверсії. Вона впливає на вибір друзів і знайомих, манеру спілкування, здатність розв’язувати проблеми та виявляти любов.

«Довго і щасливо. Відкиньте ілюзії про ідеальне життя», Пол Долан

Якщо вам здається, що ваші стосунки не ідеальні. Можливо, хтось із пари занадто часто вдається до критики і ви відчуваєте наростання взаємних претензій і образ. Можливо, ви втомилися гнатися за нав’язаними суспільством ідеалами, досягнення яких здається виснажливим і непотрібним. Пол Долан — професор Лондонської школи економіки і політичних наук, міжнародний експерт з дослідження людської поведінки та щастя написав книжку про те, як бути собою і відкидати непотрібне.

Впевнені, що у побудові спільних цінностей і цілей це видання буде надзвичайно корисним. Автор зачіпає такі фундаментальні сфери життя як багатство, успіх, освіта, шлюб, моногамія, діти, альтруїзм, здоров’я та волевиявлення.

«Довго і щасливо. Відкиньте ілюзії про ідеальне життя»

Якщо стосунки тривають більше кількох років, розвивається партнерська любов. Між двома людьми існує міцний зв’язок, але пристрасть більше не є рушійною силою. Інші дослідження закоханих показали, що з часом активність у конкретних ділянках мозку, що пов’язані з емоціями, зменшується, отже, спаду пристрасного кохання не уникнути.

«Правила розвитку мозку дитини», Джон Медіна

Універсальність видання про розвиток дитячого мозку полягає в тому, що ця тема завжди актуальна і не тільки серед тих, хто планує розширення сім’ї. Насамперед, література з виховання та про дітей дає усвідомлення своїх дитячих травм та коренів сучасних проблем. Розуміти партнера, розібравшись у собі стане легше.

Автор видання Джон Медіна — молекулярний біолог-еволюціоніст. Займається проблематикою розвитку мозку і генетикою психічних розладів.

«Правила розвитку мозку дитини»

Тож це видання не про вирішення конкретних проблем у стосунках між партнерами, а воно про те, як ці проблеми попередити. Джон Медіна розповідає, яке середовище є оптимальним для розвитку здорових, міцних стосунків між батьками. А саме це є гарантом розумних і емоційно врівноважених дітей.

Успішні дружні стосунки — складні мости, що з’єднують друзів і сім’ю — це те, що може зробити людей щасливими, поки вони мчать по життю. Дружба є кращим провісником за будь-який інший елемент. До досягнення людиною середнього віку — це єдиний чинник. «Людські істоти інколи як бджоли. Ми еволюці-онували, щоб жити в інтенсивно-соціальних групах, і в нас усе не надто добре, коли ми покидаємо вулики», — каже Джонатан Хайдт (Jonathan Haidt), дослідник, який прискіпливо вивчав зв’язок між соціалізацією та щастям.

«Коротко і по суті. Мистецтво визначати пріоритети», Ґреґ Маккеон

Часом наша увага так загострюється на дрібних недоліках партнера, що може здатися, що стосунки зайшли у глухий кут. Концепція ессенціалізму Ґреґа Маккеона вчить крок за кроком аналізувати свої думки і будувати стратегію життя. У цій стратегії за Маккеоном буде відкинуто усе несуттєве та другорядне, тобто американський бізнес-консультант та експерт із побудови довгострокових статегій розкаже як казати «ні».

Видання призначене насамперед менеджерам та лідерам. Та сіль в тому, що власні стосунки також потрібно менеджерити, а приймати життя як низку невідворотних подій, якими ми не керуємо, як мінімум безвідповідально. Тож це видання допоможе у взаєминах визначити пріоритети та вектори, у яких ваші стосунки можуть розвиватися.

«Коротко і по суті. Мистецтво визначати пріоритети»

Окремі особи так само піддаються упередженню незворотних витрат. Це пояснює, чому ми не йдемо з жахливого фільму — тому що вже заплатили за квитки. Це пояснює, чому ми не припиняємо ремонт, який, здається, ніколи не закінчиться. Це пояснює, чому ми стоїмо й чекаємо на автобус або потяг метро, які вже точно не приїдуть, а не ловимо таксі. І це пояснює, чому ми інвестуємо в токсичні стосунки, навіть коли наші зусилля тільки погіршують ситуацію.

«Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях», Марк Лівін, Ілля Полудьоний

Якщо вам здається, що ви перестали розуміти свого коханого чи у вас виникають складнощі у розумінні домовленостей, то час заглибитися у емоції. І свої звісно також, адже спілкування — це завжди двосторонній процес. Пізнавати себе та людську психіку завжди захопливо та іноді боляче. Видання письменника Марка Лівіна й психотерапевта Іллі Полудьоного перетворює процес самокопання на дружню затишну розмову. У формі діалогу, всіяна прикладами з власного життя, ця книжка розповідає про всі базові емоції людини та їх глибинні причини і сутність.

Автори не лишили поза увагою злість, сором, провину, заздрість і страх, щастя образу, нудьгу та інші емоції.

Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях

Тільки тоді, коли ми в гармонії із собою, можемо побудувати якісні стосунки з іншими. Часто ми шукаємо причину в комусь, стараємося більше забирати й менше віддавати у стосунках, чекаємо, коли до нас прийдуть і щось запропонують, а самі залишаємося пасивними. Тут питання в тому, щоб іти назустріч і проявляти активність.

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Дні молодих українських талантів у Чорногорії
Дні молодих українських талантів у Чорногорії: як це було

Новости партнёров

Fresh

Психология

Мультфильмы для развития ребенка от 1 года

В мире, где каждый день является новым открытием, мультфильмы играют ключевую роль в развитии детей в возрасте одного года.
Lifestyle

В Україні покажуть новий фільм Жиля Леллуша про сучасних Ромео і Джульєтту

Днями один з найпрестижніших кінофестивалів 77th Cannes Film Festival анонсував конкурсну програму.
Свадьба

Деревянная свадьба: как отпраздновать 5 лет со дня свадьбы

Практические советы и идеи для уютного и запоминающегося празднования, которые подходят для различных предпочтений и бюджетов.