«Козаки. Абсолютно брехлива історія»: художниця костюмів розповіла, як створюється історичне кіно

Козаки. Абсолютно брехлива історія
«Козаки. Абсолютно брехлива історія» – наймасштабніший український серіал про козаків за останні кілька років, прем’єра якого 17 листопада відбудеться на телеканалі ICTV.

Виробництвом серіалу «Козаки. Абсолютно брехлива історія» займалася студія IQ Production за підтримки Міністерства культури. До зйомок 12 серій стрічки майже рік тривала кропітка підготовка: розробка автентичного реквізиту, довгий кастинг акторів з-поміж сотень претендентів на одну роль та пошиття костюмів.

Як створювалися образи, чому для цього знадобилося більше пів року, а саму кінострічку порівнюють з «Піратами Карибського моря», розповіла художниця костюмів Антоніна Белінська, відома також роботою над фільмом «Сторожова застава», «Захар Беркут» та «Кріпосна».

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Антоніно, розробка костюмів впливає на зовнішність майбутніх виконавців стрічки?

Моя робота не впливає на те, якими буде виконавець ролі. Ще до розробки матеріальної частини для кіно ми з творчою групою створюємо так звані агрегари, з яких потім, як пазл, все складається у певну картинку. Адже магія кіно в тому, що думки матеріалізуються. Буває, на кастингу дійсно обирають таких акторів, які були намальовані на ескізах костюмів. Так стається у правильних проектах, де люди по-справжньому горять своєю справою. В успішних проектах ескізи і актори майже завжди сходяться. Якщо ж люди не горять своєю справою, такого немає.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

Цікаво, що кілька років підряд складається цікава тенденція, що затверджені актори ніби сходять з моїх ескізів. У моєму випадку так відбувається, через те, що я розроблюю не просто костюм, а цілісну концепцію персонажа на рівні його енергетики і характеру. За це багато акторів роблять моїй команді компліменти. На зйомках «Захара Беркута» навіть відомі американські зірки дякували за те, що ми створюємо повний образ. Коли актор його бачить, приміряє на себе, це допомагає йому повністю перевтілитися. Тому в 90% випадків ми не переробляємо, те що придумали спочатку.

– Так було і під час створення «брехливої історії»?

Так, багато акторів ніби «зійшли» з малюнків. Наприклад, актор Володимир Кравчук, якого затвердили на роль січового повара Зубрика, подумав, що ми з нього намалювали ескізи. А насправді їх ми намалювали за півтора місяця до того, як його затвердили. Так само і з актором Михайло Кукуюком вийшло, який грає у серіалі турецького посла Петра. Енергія матеріальна, тому і трансформується в такі цікаві речі.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Який етап створення образу найскладніший?

Найскладніших немає. Є найцікавіші. Наприклад, пошук і розробка. Коли ти починаєш шукати матеріали, тканину і колір, з цих маленьких шматочків створюєш повний образ, нашаровуєш дрібні елементи, які на примірці складаються в єдину композицію.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Створюючи «Козаків..», орієнтувалися на якісь історичні стрічки?

Референсом по динаміці і деяким персонажам були «Пірати Карибського моря». Але це не був референс у чистому вигляді – ми брали окремі деталі. Це інший період, це інша стилістика, зовсім різні герої. Хоча за характером і колористикою кадри будуть схожі.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Побут і костюми покажете з історичною точністю чи дещо все-таки дофантазовували?

Оскільки це псевдоісторична пригодницька комедія, ми створювали стилізовані костюми. Тобто костюми брали з контексту певної епохи, але художньо опрацьовували їх. Це фантазійна стрічка, про що навіть говорить її назва, тому ми могли собі дозволити дофантазувати деякі елементи. Хоча, звичайно, історичні реалії вивчали, щоб вписатися у епоху. Фасони, загальні тенденції одягу брали з історії, навіть шили одяг за старовинними методами, щоб одяг був у дусі епохи. Через це більшість костюмів пошито вручну.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Який костюм було найскладніше продумати?

Продумувати нескладно, адже це цікаво. Просто є костюми, які розроблювалися найдовше. Наприклад, весільний костюм Мар’яни. Для нього ми придумували бомбезний вінок з надзвичайно складних елементів. Спеціально запрошували майстриню, яка вручну робила квіти для вінка. Це була дуже довга і кропітка робота. Наші майстри розшивали весільну спідницю Мар’яни. Її ми повністю оздоблювали перлами, камінням, шнурами, додавали аплікацію. Тільки три тижні тривала робота зі створення спідниці. Важливо продумувати деталі. Як кажуть, диявол криється в деталях.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– З чоловічими костюмами легша робота?

Не завжди. Все залежить від того, яка задумка. Наприклад, розробляючи костюм для головного героя Назара, ми хотіли зробити його найбільш войовничим. Тому одразу йшлося про обладунки. Малювали різні варіанти: і з кольчугами, і з бахтерцями. Спочатку ми робили з картону макети, потім коваль по ним відлив кілька варіантів обладунків. І вже коли ми визначилися з формою і розміром елементів, відлили фінальний варіант костюму. Плечі відливали з поліуретану, щоб вони не завалювалися і були рухливі. Гаржет (сталевий комір) і наручні зробили металеві. Тому такий костюм не дуже важкий, бо є легші елементи. От герої поляки у серіалі носитимуть повністю обладунки, то їм, звичайно, важче.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Продумуючи образ, враховуєте комфортність костюмів?

Комфорт враховуємо, але не завжди можна його дотриматися. Наприклад, як у створенні костюмів з корсетом для жінок. Одним акторкам комфортно у таких вбраннях, а інші не можуть дихати в них. Це, мабуть, залежить від фігури, у кого вузькі ребра, тим завжди зручно носити корсети.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

– Як часто доводиться прати костюми?

Костюми натуральні, дуже важкі і довго сохнуть, тому перемо вбрання акторів не так часто, як того хотілося б. Якщо є перериви декілька днів між зйомками, ми перемо костюми. Адже потрібно тільки 2-3 дні, щоб ці комплекти висохли. Сушильні машини для цього не підходять, оскільки натуральні тканини осідають. Для прання використовуємо середню за температурою воду і потім одяг на вішаках сам висихає. За знімального процесу таку процедуру часто проводити ми не можемо. Тому на випадки, що костюми забрудняться, шиємо кілька дублів.

Козаки. Абсолютно брехлива історія

Фото в тексте: пресс-служба канала ICTV

Предыдущий пост
Иракли Макацария
Иракли Макацария рассказал о личной жизни и дал ответ на вопрос, который так интересует девушек
Следующий пост
МастерШеф 10
«МастерШеф 10»: смотреть онлайн 11 выпуск от 14.11.2020

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.