Ламкі нігті: 8 причин і як з ними впоратися

Ламкі нігті
P
Наші нігті здатні багато розповісти про здоров'я. Як і шкіра, вони можуть втрачати вологу, через що ставати ламким, слабкими й сухими.

Ми зібрали 8 найпоширеніших причин ламкості нігтів і дамо поради, як запобігти цій проблемі.

Ти постійно гризеш нігті

Слина – це фермент, призначений для розщеплення їжі. І вона не дуже добре впливає на шкіру й нігті, роблячи їх слабкими. Коли захисний бар'єр рук слабшає, бактерії та грибки можуть легко проходити крізь шкіру й провокувати неприємні захворювання.

  • Що робити? Залишай таку довжину нігтів, щоб не було можливості їх гризти. Можеш спробувати засоби, створені спеціально для «гризунів» – гіркі лаки. Якщо ж нічого не допомагає, час замислитись про візит до психолога, аби усунути причини тривоги й нервовості.

Ти намащуєш крем для рук лише перед сном

Кремом треба користуватися кожен раз, коли миєш руки. Вода висушує, а якщо кутикула й шкіра під нею суха, то й матриця нігтя така сама. Як наслідок, нігті розколюються, репаються й ламаються.

  • Що робити? Знайти лосьйон для рук з оліями, що швидко всмоктується, і наносити його протягом дня. Особливу увагу приділяй ділянці від кутикули до другої кісточки пальця.

Ти не слідкуєш за харчуванням

Одноманітне харчування та монодієти стають причиною дефіциту мінералів і вітамінів. Це впливає на весь організм, включно з нігтями. Зверни увагу на форму нігтя – увігнуте нігтьове ложе може бути спричинене низьким рівнем заліза або анемією. Залізо допомагає формувати гемоглобін – він транспортує еритроцити з киснем до матриці нігтя. Без цього нігті погано й повільно ростуть.

  • Що робити? Збалансувати раціон, в якому буде достатньо вітамінів і мінералів. А коли ти бачиш заглиблення в нігтях, це сигнал, що час зробити аналіз крові і в разі потреби додати до раціону заліза (яловичина, шпинат, бобові) або приймати харчові добавки.

У твоєму раціоні не вистачає біотину

Приймання біотину знижує ламкість нігтів і покращує їхню міцність. Для нігтів, шкіри й волосся біотин (вітамін В7, вітамін Н) як будівельний матеріал. Саме він працює на утворення кератинової субстанції, що допомагає шкірі розгладжувати дрібні зморшки, припиняє лущення, попереджує випадіння волосся й відновлює структуру нігтів.

  • Що робити? Переконатися, що у твоєму раціоні вистачає біотину (міститься в яловичій печінки, яйцях, лососі, мигдалі). Фахівці рекомендують 2,5 мг біотину раз на день, та отримати таку дозу досить складно, бо для цього потрібно, наприклад, з'їсти 2,5 кг печінки.

Німецький лікарський препарат «НатуБІОТІН» розробили для того, щоб підтримувати й відновлювати баланс біотину в організмі: він містить високоочищений біотин, який стимулює синтез колагену й кератину. Згідно з дослідженнями, після регулярного приймання біотину товщина нігтьової пластини збільшується на 25 % [1], а швидкість її зростання – на 30 % [2]! Приймати лікарський препарат «НатуБІОТІН» доволі зручно – 1 пігулка раз на добу. У складі немає барвників і консервантів, отже ризик розвитку алергії мінімальний.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням уважно ознайомитися з інструкцією та проконсультуйтесь з лікарем. Зберігати в недоступному для дітей місці. НатуБІОТИН: РП UA /1596/01/01 від 13.05.2017; Ексклюзивний дистриб'ютор: ПрАТ "Натурфарм", вул. Лісна, 30-А, м. Київ, Пуща-Водиця, 04075; телефон: (044) 401-81-03


Лак на нігтях залишається надто довго

Практично всі лаки містять інгредієнти, що сушать: вони відводять вологу від нігтьової пластини й послаблюють її. Цей ефект триває й після того, як лак висохне. Навіть нетоксичні 5-free лаки (без толуолу, формальдегіду, формальдегідної смоли, камфори і дибутилфталату) містять подразнювальні інгредієнти, що призводять до сухості нігтів.

  • Що робити? Лак не має бути на нігтях довше ніж п'ять днів (хоча більшість звичайних лаків і стільки не проживуть). Після дай нігтям кілька днів відпочинку.

Ти травмуєш нігті

Часто нігтями ми відкриваємо пляшку з газованою водою або чистимо апельсин від шкірки. Це призводить до сколів, які послаблюють ніготь. І ще одна погана новина – друкування на комп'ютері або набір на екрані смартфона так само впливають на нігті.

  • Що робити? Відкривайте пляшку пальцями чи зрештою ножем. Що ж до набору тексту – обріж нігті максимально коротко, але не нижче пучки. Це дасть змогу друкувати текст саме подушечками пальців.

Ти постійно зрізаєш кутикулу

Взагалі кутикула потрібна для того, щоб захистити ніготь. Ці краєчки шкіри біля основи нігтя не дають проходити всередину воді й бактеріями. Різати кутикулу – це все одно, що прибрати паркан навколо домівки.

  • Що робити? Спробуй необрізний манікюр. Відсовуй кутикулу пушером, апельсиновою паличкою, а краще – махровим рушником після прийняття душу.

Ти часто користуєшся дезінфектором й ацетоном

Ацетон видаляє природні олії з нігтів разом з лаком, що робить їх ламкими. Навіть у рідині для зняття лаку без ацетону є інгредієнти, що пересушують шкіру. Дезінфектор для рук робить те саме через спирт у його складі.

  • Що робити? Шукай варіанти рідини для зняття лаку на основі сої, без ацетону і з оліями. Щодо дезінфекційного засобу для рук, уникай наносити його на ділянку навколо нігтів, а після застосування змасти руки кремом.

[1] Colombo VE, Gerber F, Bronhofer M, Floersheim GL. Т reatment of brittle nails and onychoshitsiya biotin: scanning electron microscopy. J Am Acad Dermatol. 1990 Dec, 23 (6 Pt 1): 1127-32.

[2] AD Dudun, NN Polion. Dnipropetrovsk State Medical Academy, Dnepropetrovsk National University. Medbiotin in the complex treatment of patients with onychomycoses. Ukrainian Journal of Dermatology, Venereology, Cosmetology. No. 4, december 2006.

Предыдущий пост
Гід по зволоженню шкіри
Гід по зволоженню шкіри: що ти робиш не так?
Следующий пост
Кисти для макияжа
Как продлить жизнь кистям для макияжа

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

Александр «Терен» – возможный новый герой шоу «Холостяк»?

Украинский защитник признался, что ждет приглашение популярной романтической ТВ-программы.
Психология

Что делать, когда не можешь принять решение?

Испытываете ли вы перегрузку от переизбытка мыслей, которые переплетаются и мешают сосредоточиться? Дайте возможность вашей нервной системе стабилизироваться.
Шоубиз

Наталка Денисенко рассказала об особом месте в Чернигове

Второй день Украина в скорби по погибшим в результате ракетных обстрелов Чернигова. Это очень красивый старинный город, о котором у многих из нас есть теплые воспоминания.