Медовий спас: традиції, прикмети і найкращі привітання

Медовий спас
Літо вже закінчується, а разом з ним добігають до кінця церковні свята. В серпні ми будемо відзначати одразу три спаси - Медовий, Яблучний і Горіховий.

Сьогодні ми розповімо тобі про традиції та прикмети Медового спасу одного з найулюбленіших свят багатьох православних.

Медовий спас святкують щороку 14 серпня. Це свято цікаве тим, що в цей день одразу відзначають кілька подій, саме тому воно має кілька назв: День семи Святих мучеників Маковеїв, Спас на воді, Медове свято, Бджолине свято, Маковей.

Традиції Медового спасу

В день Медового спасу всі християни повинні ходити до церкви і освячувати воду, мак, квіти, різного роду зелене зілля, яке вважалося найкращим оберігом для кожного будинку. Це можуть бути букети квітів з чорнобривців, жоржин, айстр і інших пахучих трав.

мед

Також є повір'я, що в цей день всі жінки повинні вимолювати у Бога прощення, і всі вони прощалися. Саме з Медового спасу починається прощання з літом і після цього дня вже не дозволяється купатися в річках і водоймах.

Прикмети Медового спасу

Наші пращури помітили, що якщо після першого Медового спасу ластівки і стрижі почали збиратися на південь, незабаром можна очікувати холодів.

Якщо дощ ллє на свято, це хороша прикмета. Позитивний символ означає, що прийшла волога пора і можна не боятися пожеж.

Журавлі збираються в зграї? Варто очікувати збільшення вологості і холодної роси в ранкові години.

Зібрана малина в Медовий спас має потужні лікарські властивості. Одна ложечка здатна вилікувати важкі захворювання як у дорослих, так і у дітей.

мед

Давай дізнаємося, що можна, а що не можна робити в святий день Медового спасу або Маковея.

Що можна робити в Медовий спас

В цей день в церкві освячують мед і мак, а також випічку з маковими зернами. Посуд, в якій потрібно приносити мед і мак на освячення повинен бути обов'язково новий. Тоді з будинку підуть всі старі неприємності.

Прийнято святити воду. Також вся вода в цей день вважається цілющою: обов’язково прийми душ або ванну.

Наші предки вважали, якщо в цей день вмочити сушений мак в святу воду і окропити їм всі кути квартири, то з будинку піде вся нечисть.

Чого не можна робити в Медовий спас

Не можна сваритися з рідними та близькими, небажано сумувати і ні якому разі не можна брехати або лихословити. Це день радості і спасіння.

Краще відпочити, в Медовий спас не рекомендується працювати. Випічку з маком, яку несуть на освячення до церкви, варто пекти напередодні.

мед

Найкращі привітання з Медовим Спасом

Гарячий серпень, синій небокрай,
Духмяний запах меду і вощини.
Ми вдячні Господу за щедрий урожай,
І Спаський передзвін у небі лине.
Спасителю, прийми від нас уклін
За соти у бурштиновому соці,
Прийми молитву. Спаський передзвін
Воздасть хвалу врожаю в цьому році!

*******

Ось і прийшов день Медового Спаса! Вітаю вас і бажаю, щоб життя було солодке, немов мед, і не було в ньому жодної ложки дьогтю. Нехай серце зігріває любов, не знає душа нічого поганого. І нехай Медовий Спас зробить щасливою вашу родину!

*******

Проводжаємо літо, Медовий Спас прийшов! Нехай буде ваше життя зі смаком кращих сортів янтарного меду і присмаком макового пирога! Гуркіт дзвону оновлять вас для благодаті і подій нових! Медової погоди вашому дому! Квіткової та солодкої любові!

*******

Славне свято Спас Медовий! У цей день все солодко. Так нехай же всі ваші дні будуть такими ж: яскравими, легкими і солодкими! Бажаю всім, хто неодружений одружитися, а тим, хто у сварці помиритися. Всім, хто худий погладшати, а тим, хто товстий схуднути! Будьте щасливі!

*******

Щиро хочемо привітати, вашу чудову родину зі світлим святом Господнім! Нехай Медовий Спас, разом зі свіжим медом,подарує вашому дому : спокій і затишок, солодке життя та міцне здоров’я, віджене негоди і подарує достаток!

*******

Солодкого меду на столі і життя медового бажаю тобі на свято Медового Спаса! Хай серпень принесе хороший врожай у всіх нюансах твоєму житті! Багатьох благ тобі! Виконання самих світлих мрій і тепла душі!

*******

Яке гарне свято – Маковей! Відчуй радість всією душею своєю! Випий водиці чистої, з’їж мед… Нехай у твоєму серці Бог завжди живе!

Фото в тексте: Depositphotos.com

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Яблучний Спас: що можна та не можна робити в цей день
Яблучний Спас: що можна та не можна робити в цей день

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.