Що таке мотивація і де її шукати: 7 книжок, які це пояснять

Що таке мотивація і де її шукати: 7 книжок, які це пояснять
Інтернет-статті та соцмережі рясні на мотиваційні тексти як серпень на херсонські кавуни. Та чи можна вірити усім цим численним анонімним текстам?

Ми вирішили звернутися до провідного українського видавництва, яке спеціалізується на нон-фікшин літературі «Наш формат», щоб вони допомогли розібратися раз і на завжди з тим що таке мотивація, де її шукати та у яких виданнях можна знайти ключ до налаштування щоденної рутини, яка рухатиме нас до бажаних цілей.

«Сила волі. Шлях до влади над собою» Келлі Макґоніґал

Чому так важко дотримуватися світлої сторони і не їсти шкідливої їжі, дотримуватися режиму сну та тримати баланс між необхідними речами і шопоголізмом? Чому самоконтроль схожий на м’яз? Чому добрі справи дають нам дозвіл на погані вчинки? Чому бажання здається нам щастям? Чому відчуття провини - неефективна мотивація? На ці та багато інших питань стосовно людської мотивації та самоконтролю відповідає науковиця та психологиня Келлі Макґоніґал.

В основу цього видання покладено курс «Наука сили волі», який авторка викладає у Стенфордському університеті. На її думку: «Сила волі – це здатність опановувати три вміння: «я буду», «я не буду» та «я хочу» – вони й допомагають вам досягти мети (або ж не вскочити в халепу)».

Сила волі

Келлі Макґоніґал допомогла тисячам людей змінитися: кинути пити чи курити, пробігти марафон, зайнятися спортом, створити власний бізнес, налагодити стосунки в сім’ї тощо. Свою методику проілюстровану вправами вона узагальнила в цій книжці.

«Націлені на результат. Що насправді мотивує людей» Сьюзен Фовлер

У світі досить поширена ідея «кнута та пряника», або грошової винагороди, або ж найпростішого: а давай ти зараз прочитаєш цю книжку, а я тобі куплю... Та це все ілюзія вмотивованості й заміщення цінностей.

Книжка пояснює з наукової та психологічної точок зору, що таке людська мотивація. А саме, як виникає вмотивованість до дій і змін та занурює у особливості роботи мозку у розрізі мотиваційних процесів. Хоча видання позиціонується як інструкція для менеджерів чи керівників, насправді воно буде корисним усім лідерам, які мають потребу мотивувати оточуючих, а це звісно ж і батьки та вчителі. Адже тут розповідається про те як мотивувати та надихати людей (учнів і дітей) без підкупів та шантажу.

Націлені на результат

Авторка встановлює мотиваційні орієнтири, які допоможуть знайти дієві й водночас справедливі шляхи для ефективної роботи та створити середовище, що сприятиме розкриттю потенціалу команди, підлеглих чи близьких. Також вона вказує на п’ять головних руйнівників мотивації та ділиться способами боротьби з ними.

«12 правил життя. Як перемогти хаос» Джордан Пітерсон

«Порівнюйте себе з тими, ким ви були вчора, а не тими, ким є хтось інший сьогодні» – здається, це цитата затерта у мотиваційних статтях та книжках до дірок. Та погодьтеся, порада дійсно непогана. А її автор, професор та клінічний психолог, Джордан Пітерсон, має ще 11 правил, які полегшують життя.

Кожне правило Пітерсон пояснює історіями, тож складається враження, ніби давній знайомий, якому ти ось вже десятиліттями звіряєш свої переживання ділиться нарешті власною життєвою мудрістю. Та цей знайомий ще й аргументує свої доводи фактами з біології, літератури, міфології, психології. Можливо певні погляди Пітерсона здаються занадто радикальними, як-от критика сучасної молоді і повсюдного нігілізму, та все ж сперечатися з певними істинами до яких він підводить складно.

12 правил життя

Наприклад, на його думку головне правило життя полягає у тому, що кожна людина мусить взяти на себе максимально посильну відповідальність за власне життя, суспільство і світ.

«Усе замахало. Але надія є» Марк Менсон

Марк Менсон - автор мотиваційних бестселерів, як-от «Витончене мистецтво забивати на все» («The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life»). У чому ж секрет популярності саме його теорії людської мотивації?

Марк визнає: життя - це не квіточки і проблем не уникнути, але в наших силах вплинути на те, як ставитися до цих проблем і їхнього вирішення.

Усе замахало

У книжці «Усе замахало» автор досліджує глибинні причини людської мотивації та її відсутність через призму присутності і відсутності надії. Окрім того Менсон посилається на праці таких філософів як Платон та Ніцше і Кант, а також останні психологічні дослідження.

У цьому виданні автор заглиблюється у причини і глибинну сутність людських помислів і дій. Наприклад, те як формуються цінності і яку загрозу несе їхня відсутність. Або ж причини такої повсюдної поширеності нігілізму та гіперспоживання. Розповідає, що процес дорослішання – невід’ємна частина здорового суспільства, а велика кількість «дорослих дітей» несе справжню загрозу людству у своєму невмінні керувати власним життям і приймати виважені рішення.

«Успішні. Як ми досягаємо мети» Гайді Грант-Галворсон

Часто ми втрачаємо мотивацію і запал, тому що раз за разом потерпаємо фіаско. Та можливо це наслідок невірно визначеної мети? Ґрант-Галворсон простою мовою ділиться останніми досягненнями з таких наукових галузей як поведінкова психологія та нейробіологія, й до всього щедро ілюструє матеріали смішними історіями з власного життя.

Вона подає ще один підхід розуміння мотивації через правильне визначення пріоритетів та постановки цілей. Якщо послуговуватися ідеями докторки філософії та дослідниці соціальної психології Гайді Ґрант-Галворсон, то виявиться, що цілі бувають дуже різними. А значить і шлях до їхнього успішного досягнення також дуже різниться. Так, авторка виділяє цілі, що допомагають рухатися уперед, цілі для оптимістів і цілі для песимістів, цілі, здатні зробити людину щасливішою та ваші і не ваші цілі.

Успішні. Як ми досягаємо мети

Психологиня також дає методику для ефективного досягнення цілей, яка допомагає долати перешкоди на шляху до цілей, прокачує персональний самоконтроль та показує, як не відступати і гнути свою лінію до переможної точки.

«Міф про мотивацію» автора Джефф Гейден

Один із кардинальних підходів до пошуків рушійної сили досягнень – це заперечення мотивації, що виникає від натхнення. Журналіст та дослідних людської психології Джефф Гейденн вважає, що не можна покладатися на натхнення. Натомість він гаряче рекомендує грамотно будувати процес досягнення бажаного. Для цього потрібно скласти план, а потім ще детальніший план для кожного з пунктів загального плану. Таким чином ми будемо підживлювати самі себе щоденним досягненням маленьких цілей, з рештою досягнення великої цілі не здаватиметься чимось недосяжним, а стане частиною щоденної рутини.

Міф про мотивацію

Автор на прикладі з власного життєвого досвіду та з досвіду успішних людей показує як це працює та водночас спростовує мотиваційні міфи, у які досі вірить більшість.

«Живи на всі сто. Як зробити свій день продуктивним» Керолін Вебб

І наостанок пропонуємо ознайомитися зі справжнім мотиваційним бестселером, який видано в понад 60 країнах світу 16 мовами. Ідеї з цієї книжки просто та прикладно ілюструють потребу у побутовій мотивації. Наприклад, для продуктивної і безболісної роботи чи виконання рутинних процесів. Видання більше орієнтоване на вирішення бізнесових задач, але стане корисним усім, хто прагне зробити своє життя комфортнішим.

Живи на всі сто. Як зробити свій день продуктивним

Авторка говорить про людську мотивацію у розрізі кількох головних умінь: розставляти пріоритети та будувати взаємини, працювати над мисленням, впливом, стійкістю та своєю енергією. Зокрема, як знайти енергію, щоб розкрити свої сильні сторони. А також як подолати напругу, яка руйнує мотивацію.

Такі глобальні задачі авторка вкладає у конкретні щоденні покрокові плани, підкріплені психологічними лайфхаками.

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Ксения Прожогина
Каково это – запустить бизнес во время карантина: опыт владелицы сервиса Fasta Ксении Прожогиной

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.