8 способів, які допоможуть зробити своє життя більш радісним та комфортним

книга
Нещодавно українською вийшла книга американської дизайнерки та дослідниці повсякденного щастя - «Радість. Магія простих речей» Інґрід Фетелль Лі.

Для читачів «Единственная» видавництво «Наш Формат» обрало з цього видання 8 простих способів зробити простір довкола себе більш радісним та комфортним.

Останнім часом дедалі більше досліджень свідчать про чіткий взаємозв’язок між нашим оточенням і психічним здоров’ям. Приміром, люди, які працюють у залитому сонцем офісі, краще сплять і частіше сміються, аніж «бранці» темних кабінетів, а кімнатні квіти поліпшують не лише настрій, а й пам’ять.

Ґрунтовніше вивчаючи ці результати, я помітила, що радість стала для мене чимось менш аморфним та абстрактним - вона виявилася реальною. Відчути її тепер було не так складно, і для цього не знадобилися роки самоаналізу та суворих тренувань.

Спочатку з’ясуйте, що таке радість

«Одне простеньке питання: що це за відчуття? Спершу дати відповідь на нього було складно, оскільки в кожного своє розуміння радості. Навіть учені не завжди можуть дійти згоди щодо її визначення. Однак у широкому розумінні, коли психологи використовують слово «радість», вони мають на увазі інтенсивне, нетривале переживання позитивної емоції, яку можна визначити за певними характерними ознаками: усмішка, сміх і бажання пострибати на місці. Задоволеність - це сидіти, скрутившись клубочком на канапі, блаженство - невагомий стан медитації, а от радість - це стрибати, гарцювати, кружляти й реготати. Це унікальна бурхлива емоція, що є надзвичайно енергійною формою щастя».

  • Що робити? Запитайте себе, коли ви востаннє по-справжньому раділи. Яким було це відчуття? Хочете, щоб воно стало частиною вашого щоденного життя?

Знайдіть маленькі рутинні джерела радості

«Радість знайти зовсім не складно. Точніше, вона вже й так довкола нас. Ця проста істина змінила моє життя та ніби звільнила від кайданів. Почавши ділитися нею з іншими, я помітила, що багато хто також намагається знайти радість у своєму оточенні, проте відчуває за це докори сумління. Одна жінка розповіла, що коли сама собі купувала квіти, чудовий настрій їй було забезпечено на весь день, але це чомусь здавалося легковажністю та марнотратством, тож вона робила так лише з особливої нагоди. Їй навіть на думку не спадало, що за ті гроші, які протягом семи днів витрачає на візити до психотерапевта, вона могла б увесь рік щотижня купувати собі квіти».

  • Що робити? Складіть список найпростіших речей чи дій, які вас тішать і викликають посмішку. Робіть хоч щось з цього щодня.

девушка с книгой

Додайте у побут кольорів

«Колір - це видима енергія. Він активує прадавні схеми відчуття насолоди, коли ми думаємо про щось солодке. У ширшому розумінні колір - це ознака насиченості нашого довкілля. Це не лише інстинктивний сигнал, що свідчить про пряме джерело живлення, а й характеристика середовища, здатного підтримувати нашу».

  • Що робити? Додайте кольорів у ваш гардероб, у дизайн інтер’єру чи робочого місця.

Більше правильного світла

«Завдяки сонячному світлу ми регулюємо добовий ритм, розподіляючи свої енергетичні запаси на 24 години. Воно також стимулює вироблення вітаміну D шкірою, підтримує нашу імунну систему та впливає на рівень серотоніну — нейромедіатора, який допомагає керувати емоціями. Багато жителів північних широт страждають від зимової депресії, відомої під назвою «сезонний афективний розлад», через брак денного світла. Настрій і світло рухаються спільною орбітою: що тьмяніше світло, то похмуріші наші емоції. Якщо бажаєте, аби ваш простір - офіс, домівка чи будь-яке інше приміщення - став яскравішим та енергійнішим, фахівці в один голос радять почати з освітлення найбільших поверхонь: стін, підлоги, шаф і меблів. Темні стіни, можливо, і справляють враження екстравагантності, та вони поглинають світло, тож зменшують загальний його обсяг».

  • Що робити? Додайте окрім верхнього світла кілька бра, приліжкових чи біля крісла та дивану. Важливо купити «правильну» лампочку з теплим жовтавим світлом.

Більше розкоші текстур та нерівних поверхонь

«Ми створили собі настільки простий і зручний світ, що рухаємося в ньому на автопілоті. Зручність і комфорт є обов’язковими характеристиками практично будь-якого явища сучасності: від кав’ярень до смартфонів.

Мозок людини найдопитливіший у дитинстві, однак ми ніколи не втрачаємо бажання отримувати сенсорні стимули, що підтверджується популярністю гастрономічного туризму та екстремальних видів спорту. Наукові дані свідчать, що від розмаїття відчуттів людський мозок одержує не лише емоційне задоволення, а й фізіологічну користь. Під час експериментів в емоційних ділянках мозку дорослих учасників була помітна значна реакція на стимули від дотику, смаку чи запаху. Зокрема, дослідження дотику продемонстрували, що подібна реакція здатна зменшити стрес, поліпшити настрій і підвищити загальну активність.

А чи вдосталь кольору, текстури та форм, аби почуватися справді живою? Бували дні, коли я, озирнувшись навкруги, на жаль, не могла відповісти ствердно. Практично все, збудоване людиною, несе в собі оголену, мінімалістську естетику, схожу скоріше на посушливу пустелю, а не на густий соковитий ліс. Бізнес-центри й торговельно-розважальні комплекси захоплюють міста у свої бетонні обійми, залишаючи жителів у сенсорному вакуумі.

У повсякденній рутині в нас виникає гострий сенсорний голод, і, не маючи змоги задовольнити цю потребу, ми вгамовуємо її тим, чим можемо. Розкіш - це не просто надлишок речей. Жити в розкоші - це оточити себе багатою палітрою текстур, що оживлюють ваші чуття».

  • Що робити? Обираючи килим чи оббивку дивану зверніть увагу на екстравагантні нерівні фактури. Те ж саме стосується робочих поверхонь (столешниця чи стіл) т тканин, з яких шиють наш одяг.

Додайте розмаїття

«Чому конфеті, горошок і різнобарвні смужки мають такий грандіозний ефект? Причина неочікувано проста: крихітні елементи у великих кількостях здатні викликати яскравий спалах радості, що не до снаги їм поодинці.

Багатство форм і пропорцій також викликає щиру усмішку. Згадайте лише про браслети чи намиста ручної роботи, кожен елемент яких різного розміру й форми. Однак на першому місці все-таки залишається розмаїття кольорів - можливо, навіть усіх наявних водночас. Веселки дарують нам істинну радість, оскільки ці тонкі, напівпрозорі смужки здатні за одну мить перетворити сіре небо на вражаюче видовище, від якого перехоплює подих.

Розмаїття - це не моральна вада. Це вираження глибокого людського прагнення жити й радіти. Це підтвердження, що ми тут не лише для того, аби безславно марнувати своє життя від народження до смерті. Ми, як говорить письменниця Діана Акерман, маємо жити не лише в довжину, а й у ширину: бачити веселки та малювати їх, відчувати натхнення й захват, з’їсти друге тістечко, якщо того хочеться. А ще ми тут для того, аби інколи відчувати на собі всю силу відомого афоризму Мей Вест: «Забагато хорошого - це чудово»».

  • Що робити? Дрібні деталі - один із способів додати різноманіття: яскраві веселкові шкарпетки чи шаленого кольору носова хустинка. Маркер чи офісне приладдя шаленого кольору, навіть прості побутові речі можуть бути веселковими і різноманітнішими.

девушка с книгой

Впустіть у свій дім природу, а разом з нею і свободу

«Ми так відчайдушно боремося за свободу, оскільки саме завдяки їй і переживаємо радість, а також отримуємо багато інших речей, що мають для нас справжню цінність. На лоні природи ми справді почуваємося вільними, і це ні для кого не таємниця. Однак мало кому відомо, з яких саме причин природне середовище володіє такою потужною силою, звільняючи наше тіло й дух.

Раптом я збагнула, чому ми почуваємося вільними навіть у крихітному садочку чи теплиці. Товсті, утеплені стіни приміщення, кондиціонери та витяжки не дозволяють помітити м’які коливання температури, запаху, повітря та вологості, що дарують неперевершену насолоду в природному середовищі. Природа звільнює наші відчуття.

Цю теорію підтверджують результати дедалі більшої кількості досліджень. Постійний контакт із природою поліпшує якість сну, знижує артеріальний тиск і навіть подовжує життя».

  • Що робити? Поставте вдома кілька вазонків з рослинами, додайте аромат для дому з природними нотками (морський бриз, після дощу, троянда - усе годиться), з рештою умикайте час від часу звуки природи.

У щастя є «форма»

«Коли я попрошу назвати найрадіснішу геометричну фігуру, то що першим спаде вам на думку? Для багатьох людей це коло. Його здавна вважають символом гармонії та цілісності як у релігії, так і в повсякденному житті. Німб у християнському живописі, сонце в єгипетських храмах та яскраві орнаменти ранголі для святкування фестивалю вогнів Дівалі в Індії - усі вони мають форму кола. Лицарі короля Артура збиралися саме за круглим столом, оскільки коло надає рівні права кожному учаснику зборів.

Оселя з купою гострих кутів загрозлива не лише для дитини - це створює певний ризик для кожного. Гострі кути уповільнюють наші рухи та збільшують атмосферу офіційності в просторі. Ви навряд чи ризикнете закрутити свого партнера в спонтанному вальсі, якщо об кавовий столик у вітальні можна пошкодити ногу, і точно не гратимете у квача в спальні, де можна добряче вдаритися мізинцем об гостру ніжку ліжка. Оскільки гострі кути обмежують радісні рухи, вони також уповільнюють потік енергії, і мене не здивувало, що фахівці з феншую відчайдушно закликають уникати їх».

  • Що робити? Додайте до свого простору більше круглих (не кутастих) речей та зробіть простір симетричним за допомогою меблів чи предметів побуту.

Випустіть на волю грайливість

«Коли я почала вивчати тему радості, було досить логічно додати до своїх досліджень гру, оскільки вона є джерелом утіхи в ранніх спогадах абсолютної більшості людей. Гра - це єдиний вид діяльності, коли люди добровільно проводять час тільки заради задоволення. Ми їмо та кохаємося, бо це теж приємно, однак на відміну від гри, такі заняття приносять не лише задоволення, а й безпосередньо пов’язані з нашим виживанням як виду. Робота теж може дарувати насолоду, однак остання зазвичай прив’язана до певних результатів - грошей, майстерності, слави чи самореалізації. Єдиним мірилом успішності гри є те, скільки радості вона приносить.

Пустотливість наповнює простір ще й іншими проявами естетики радості, як-от енергія й свобода. Більшість місць, які ми вважаємо грайливими, характеризується наявністю саме цих двох складників, оскільки жива енергія та необмежена свобода допомагають створити атмосферу креативної пустотливості» .

  • Що робити? Використовуючи природні матеріали, як-от дерево чи мармур, а також обмеживши палітру яскравих кольорів, можна надати домівці атмосфери грайливості, не обертаючи її на дитячий садок.
Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Что посмотреть в кино
5 главных новинок фильмов, которые стоит посмотреть и обсудить вместе с детьми

Новости партнёров

Fresh

Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.
Шоубиз

Александр «Терен» – возможный новый герой шоу «Холостяк»?

Украинский защитник признался, что ждет приглашение популярной романтической ТВ-программы.