Емоційний баланс: 6 книг про тонкощі наших почуттів

Емоційний баланс
Розуміння своїх почуттів та емоцій дає змогу тримати душевну рівновагу та жити на повну.

Тож варто розібратись як працює механізм емоційних підйомів і падінь. Пропонуємо до вашої уваги кілька книг, з яких ви дізнаєтесь про природу власних емоцій та зрозумієте як ними володіти на роботі та у звичайних буденних справах.

«Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях», Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Злість, сором, провина, заздрість, тривога, щастя, образа, нудьга, сумніви і т.д. Чи не щодня ми відчуваємо та проживаємо якісь подібні почуття. Тож, як дати ради цьому спектру емоцій і тримати той самий емоційний баланс? Книга «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» відкриє ваші можливості, щоб володіти самим собою.

Автори простими словами викладають теорію про емоційні кордони людини, приводять приклади із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. «Я якийсь не такий» — це голос сорома, «Я зробив щось не так», а це провина. І так кожен раз в діалозі з собою, можна виявити безліч емоцій. Сором — це свого роду зупинка пориву, певних дій. Наприклад, дитина бігає по майданчику і галасує, а мама при всіх робить зауваження: «Не кричи!», що викликає відчуття сорому у дитини і зупиняє порив веселих емоцій. Книга глибока сенсово, доступна і зрозуміла кожному читачеві.

Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях

Коли терапевт говорить з клієнтом про нудьгу, він спершу дивиться на те, чим живе ця людина. Насамперед важливо помітити відсутність змісту життя, подій, горизонту планування, цікавих проєктів, дружби, захопливої роботи. І тоді вже думати, чим життя можна наповнити.

«Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності», Ліз Фослейн, Моллі Вест Даффі

Психологічна безпека і емоційний баланс — це складові успішності робочої команди. Чи варто замикати в собі власні емоції під час робочих моментів? Або ж навпаки, коли емоціям варто дати волю, але не цілковиту? Про це говорять з читачами Ліз Фослейн та Моллі Вест Даффі. В книзі йдеться про емоційну динаміку, яка впливає на взаємини керівник-підлеглий, на мотивацію, здоров'я, ухвалення рішення і багато іншого.

Якщо думки про роботу не полишають вас за вечерею, у спортзалі, у ліжку перед сном, то варто застосовувати перше правило емоцій на роботі: менше захоплюйтесь роботою. Ми вважаємо, що досягти успіху можливо тільки, якщо повністю віддатися роботі. Але! В такому випадку ви скоріше отримаєте емоційний дисбаланс, ніж круту кар'єру. Тому важливо менше перейматися роботою і більше дбати про себе, знайти час для близьких, спорту, відпустки. Не менш важливими в роботі є емоції радості від успішного звіту, злості на колегу за його вчинки, чи заздрості. Книга наповнена порадами та цікавими ілюстраціями про моменти на робочому місці.

Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності

Вашому мозку буде краще, якщо він знатиме сигнал «Роботу скінчено!». Ось кілька ідей: підіть додому пішки або поїдьте на велосипеді (навіть короткі періоди фізичного навантаження корисні), медитуйте дорогою додому, слухайте музику, читайте журнал або підіймайте гирі.

«Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем», Марк Менсон

Позитивне мислення — це найважливіший елемент збалансованого емоційного стану. Так чи інакше повсякденне життя варто сприймати конструктивно і вміти «забивати на все», та цілеспрямовано діяти в складних ситуаціях. Про це йдеться в книзі Марка Менсона, яка стала бестселером New York Times.

Заведено вважати, що існують певні ідеали, яких треба притримуватись, починаючи з дитинства: найкращі оцінки в школі, ідеальна зовнішність, круті гаджети та автомобілі, подорожі на край світу чи професійні фотосесії для соціальних мереж. Таке умовне щастя постійно змушує гнатися за кращим, щоб мати відчуття відсутності негативу. Але, на думку автора, негативний досвід має бути в нашому житті, т.я. дає відчуття реальності і звільняє від образного поняття щастя. Всі ми різні і маємо право на помилки. Дієві поради Марка Менсона допоможуть відчувати себе в рівновазі навіть у скрутних ситуаціях.

Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем

Закон протилежного зусилля недарма має таку назву: якщо ви перестаєте капець як хотіти чогось, усе починає відбуватися навпаки. Якщо гнатися за позитивом — це негатив, то гонитва за негативом породжує позитив. Біль, який ви переживаєте в спортзалі, породжує краще здоров’я, наповнює вас енергією. Поразки в бізнесі допомагають краще зрозуміти, що потрібно для успіху.

«Емоційний інтелект», Деніел Ґоулман

Деніел Гоулман – американський письменник, психолог та науковий журналіст, який протягом 20 років працював у «New York Times». Його робота «Емоційний інтелект» показує взаємозв'язок між емоційним інтелектом та успіхом у житті. В книзі вас чекає глибока деталізація емоцій, які зароджуються на фізіологічному рівні та як вони впливають на буденне життя кожної людини.

Автор говорить про способи контролю емоцій, про виваженість, мудрість і розуміння власних почуттів та дає певні поради як тренувати себе в емоційній сфері. В більшості випадків емоційні моделі закладені в людину ще з самого дитинства. Але якщо це гальмує розвиток життя до кращого, то може варто вміти змінити ці моделі? Про це і не тільки читайте в книзі, що спрямує вас використовувати свої емоції для досягнення успіху.

Емоційний інтелект

Сьогодні компанії в усьому світі розглядають прийом на роботу, підвищення та розвиток своїх співробітників крізь призму емоційного інтелекту.

«Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем» Раян Голідей, Стівен Генсільман

«Філософія стоїцизму» — поняття, яке може викликати питання у більшості людей. А хто ж такий стоїк: беземоційна особистість чи мудра і виважена людина? Стоїцизм — це інструмент для досягнення самовладання, стійкості та мудрості. Найважливішим у філософії стоїцизму є вміння розрізняти те, що ми можемо змінити й те, чого змінити несила. Саме ці думки доносять автори в книзі.

Книга побудована на уривках із праць давніх історичних мислителів та на прикладах сучасності. Важливі істини з минулого вчать не надавати перевагу матеріальним речам, неважливим емоціям, а навпаки приділяти час для саморозвитку, самопізнання та усвідомлення своїх емоцій. Ви не можете стати вищим чи нижчим, не можете змінити погоду, через яку скасували авіарейс, не можете запобігати неприємним ситуаціям. Але в ваших силах перенаправити свої хвилювання та ресурс власної енергії на ті речі та дії, які вам справді підконтрольні.

Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем

Сьогодні ви не зможете контролювати зовнішні події. Це вас лякає? Так, трохи, але втішно усвідомлювати, що ми здатні контролювати нашу думку про ці події. Нам вирішувати, чи вони хороші, чи погані, чи справедливі, чи ні. Ви не контролюєте ситуацію, але владні над своїми судженнями про неї.

«Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи», Мік Вікінг

Книга, яка має великий попит та перекладена 17 мовами. Структурована інформація з прикладами та цікавими ілюстраціями про життєву філософію гармонії та практику хюґе. Мік Вікінг — засновник і керівник Дослідницького інституту щастя в Копенгагені.

Атмосфера затишку, рівноваги, спокою, комфорту — все це стосується поняття хюґе. Данців вважаються найщасливішими людьми і все це завдяки хюґе. Це не про речі, а про атмосферу та досвід, про емоційну тишу і рівновагу. Бути в моменті з людьми, яких ми любимо, відчувати свій дім та захищеність від цілого світу, де можна послабити свою емоційну напругу. Какао при свічках, приємне перебування разом, затишок для душі, відсутність подразників та насолода від життя про все це в книзі. Створення тепла та щастя там де ти є — те, що надихає.

Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи

Хюґе може стати нескінченна бесіда про малозначні (або видатні) речі, чи навпаки насолода від чиєїсь мовчазної присутності, а чи просто можливість побути самим собою за чашкою чаю.

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
колготки
8 лайфхаков, чтобы колготки не рвались

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Они рассказывали самое болезненное, а потом начинали веселый квиз»: как искали 100 украинцев для квиз-шоу «Поле»

Украинская кастинг-группа имела меньше двух месяцев на отбор 100 украинцев из всех желающих сняться в проекте «Поле».
Шоубиз

Правда ли, что умер король Великобритании Чарльз III?

Информацию о смерти короля Чарльза III опровергли.
Психология

Упражнение для заземления от психолога: 9 минут, чтобы снять стресс

Уже больше двух лет украинцы живут в постоянном стрессе, влияющем на качество нашей жизни.
Астрология

Китайский гороскоп на неделю с 18 по 24 марта 2024 года: что ждет ваш знак Зодиака

Откройте для себя тайны будущего с нашим подробным ежедневным китайским гороскопом для недели с 18 по 24 марта 2024 года.