Чи може роботодавець звільнити вас під час війни: відповідь адвоката

звільнення
Статья эксперта
Уже є випадки, коли українців повідомляють про звільнення або скорочення робочих місць.

Инна Мирошниченко
Ведущая утреннего шоу «Ранковий.LIVE» на телеканале LIVE, блогер, мама 2 детей.

Коли в країні воєнний стан, люди все одно продовжують жити за законами, які були прописані в мирні часи. А все тому, що ніхто не знав, як треба діяти в умовах бойових дій. Адвокат та експертка програми «Зірковий шлях» на каналі «України» Інна Мірошниченко пояснила, чи має право роботодавець звільнити вас під час війни та як слід поводитись в такій ситуації.

Роботодавець не має права звільнити співробітників, навіть якщо вони виїхали з країни. Звільнити можуть за прогул, тобто за відсутність людини на робочому місці без поважної причини.

Вимушений від’їзд із країни під час війни, за словами експерта, це як раз поважна причина.

Але вже є листи-роз’яснення про те, що вам можуть не виплачувати заробітну плату в цей проміжок часу. Тобто якщо людина не виконує свої обов’язки – вона не буде отримувати заробітну плату. Але коли повернеться до роботи після перемоги – знову отримуватиме таку заробітну плату, яка у неї була

– навела приклад адвокат.

девушка собирает вещи

Інна Мірошниченко сказала, що знає багато ситуацій, коли сьогодні скорочують місця або платять менш ніж було раніше. Але це незаконно.

Якщо вас скорочують або змінюють умови праці – роботодавець повинен повідомити вас заздалегідь. Тобто за два місяці. Ви маєте підписати цей документ, що ознайомлені з новими умовами та з усім погоджуєтесь. Цього зараз ніхто не робить, тобто людям не дають ніякий документ, лише говорять, що просто не має змоги платити. Але так робити не можна

– зауважила експерт.

Інна Мірошниченко порадила всім, кого зараз незаконно звільняють, все фіксувати. Потім, коли закінчиться війна або відновить роботу судова система, ви зможете позиватися до суду і поновити свої порушені права. Бо якщо ви хочете і маєте змогу працювати, а вас незаконно звільняють, роботодавець повинен виплатити заробітну плату за весь час вимушеного прогулу, коли ви поновлюєтеся на роботі.

Я б усім радила не підписувати жодних документів, бо часто роботодавці викликають до себе і кажуть: «Компанія не має грошей, тому треба підписати документи», а потім дають заяву про звільнення за власним бажанням. На що ви кажете: «Ні, я не хочу. Рухаємось в законному полі

– навела приклад експерт.

Предыдущий пост
Единственная
Стать экспертом «Единственная» прямо сейчас
Следующий пост
мило
Як зробити свічку з мила в домашніх умовах: прості лайфхаки

Новости партнёров

Fresh

Свадьба

Деревянная свадьба: как отпраздновать 5 лет со дня свадьбы

Практические советы и идеи для уютного и запоминающегося празднования, которые подходят для различных предпочтений и бюджетов.
Психология

Развивающие мультфильмы для детей 2 лет

Зібрали найкращі мультики для дітей.