Живопис усвідомлення: як впоратись з важкими емоціями через малювання?

Живопис усвідомлення
Психотерапевт Ігор Каніфольский, автор «Терапії усвідомлення» розповів нашому виданню про те, як живопис може стати частиною само терапії.

Під час бесіди Ігор Каніфольский поділився власним досвідом та надав рекомендації, як кожен і кожна можуть використовувати такий процес творення, щоб впоратися з важкими емоціями, прожити непрості часи, такі, як нині проживають усі українці, а також, усвідомити щось важливе про себе та світ, досягти спокою, позбавитись тривог і навіть допомогти собі одужати, якщо є в цьому потреба, або змінити світ на краще.

Ігор Каніфольский

Ігор Каніфольский, психотерапевт, автор методу «Терапія усвідомленням», художник-аматор в стилі «Абстрактний живопис усвідомлення»

Що таке живопис усвідомлення?

Це живопис, який є результатом усвідомлення, а разом з тим і шляхом до нього.

Усвідомлення – це більше, ніж мислення, це цілісне сприйняття і творення світу - і внутрішнього, і зовнішнього - яке містить, крім звичних нам думок, ще й відчуття в тілі, образи та емоції (і не обмежується навіть цим). 

От саме ці образи і можуть проявлятися в процесі живопису. Їх можна було б назвати «об'єктом живопису усвідомлення», але це не зовсім так, тому що в процесі усвідомлення ми не буваємо відокремленими від того, що ми усвідомлюємо, ми відчуваємо свою єдність з ним. Ми перебуваємо в абсолютно живому  процесі, під час якого образ втілюється на полотні і починає жити там.  

Ці наповнені усвідомленням картини можуть пробуджувати його в глядачах, таким чином, автор і його твір можуть взаємодіяти з глядачем.

Як це відбувається?

Це може відбуватися в дуже різних формах: ви можете просто калякати щось олівцем на папері або  в нотатках в телефоні, де є функція малювання дудл. А можете малювати олією на полотні. Проте тут головне, що ви творите, розмірковуючи на полотні, екрані чи папері. І саме в цьому процесі є вірогідність, що відкриється щось нове. А буває навпаки, коли ви втілюєте щось, що відкрили чи побачили в процесі усвідомлення, під час роботи з терапевтом або самостійно.

Осінь

Осінь

Як ви прийшли до цього методу? Поділіться досвідом.

Натхнення для своєї першої картини усвідомлення я отримав від оповідання Хорхе Луїса Борхеса «Письмена Бога», в якому йдеться про індіанського жреця, який сидить у в'язниці, а поряд з ним в сусідній клітці сидить ягуар. Раз на добу зверху відкривається віконце і їм спускають їжу, весь інший час в камерах панує темрява. Жрець мучиться від жаги помсти конкістадору, який ув'язнив його, і згадує стародавній переказ про письмена, які Бог залишив людям. Якби він розгадав їх, то зміг би помститися, – вважає жрець. І його осяює думка, що немає кращого місця на світі для письмен, які будуть передаватися через покоління в покоління, ніж шкіра ягуара. Його завданням стає розгадати ці письмена. Він спостерігає візерунки на шкірі ягуара крізь ґрати темниці, і з часом розгадує таємницю Бога. І тієї ж миті усвідомлює, що світ - це тканина, в якій він - одна нитка, конкістадор - друга, а ягуар - третя. І жага помсти залишає його.

Коли я прочитав це оповідання, образ тканини світу миттєво з'явився в моїй свідомості, але я наважився посадити його на полотно тільки через три роки, після посвяти - Введення в браму тантри - від сучасного тибетського вчителя медитації Чок'ї Н'їма Рінпоче. Отримавши посвяту, я відчув внутрішню впевненість, якою і хочу поділитися тут, і просто пішов в магазин для художників, придбав полотно, фарби та пензлики і просто став зображати цю тканину світу на полотні. 

Садити її на полотно, як я це називаю. Я зробив це, здається, за один день, з перервою, просто накладаючи мазки один за одним, але весь цей час я мав перед очима - перед внутрішнім зором - образ тканини світу, який виник після прочитання оповідання Борхеса. І коли я закінчив роботу, то був впевнений, що цей образ - «Тканина світу» - з'явився на полотні. 

«Тканина світу»

«Тканина світу»

Я робив це спочатку для себе самого, але потім, коли я ніс цю роботу в багетну майстерню і по дорозі завітав в психологічний центр, де тоді працював, я побачив, що люди, які її бачать, кажуть, що «там щось є». Відтоді я багато разів презентував свої картини і майже завжди вони відмічають, що «щось там є».

Я вважаю що це «щось» - це відчуття реальності образів, які зображені на картинах усвідомлення.

В інших випадках було трохи по-іншому - там в мене не було вже готового образу, але я відкривав його в процесі малювання, проживаючи те, що зображав зараз.

Розкажіть і про цей досвід

Так було під час подій на Донбасі в 14-му році та нещодавно, коли був пік ситуації з Маріуполем. Мене дуже зачепили ці події.

«Маріуполь»

«Маріуполь»

Особливість такого «усвідомлення через малювання» в тому, що в процесі ви водночас зображаєте і проживаєте образи, відчуваєте їх в тілі. А коли з'являється завершений образ, він вже сприймається більш спокійно, в мудрому стані, але з внутрішньою силою та співчуттям.

Це важко передати словами, але це схоже на процес звільнення можливостей, через долучення  до творчості, яка виходить з нас самих, а не є копіюванням чи малюванням за якоюсь технікою. Це свобода творчості, бо ми творимо вільно, робимо те, що бажаємо - беремо фарбу, яку бажаємо, проводимо лінії, які хочемо… 

Це і є глибоке і цілісне усвідомлення, яке наділене рисами творчості, розвитку, трансформації та звільнення через сам процес.

В справжній творчості ми зустрічаємося з цією нашою глибокою свідомістю і тоді вона проявляє всі свої дивовижні якості.

Саме тому, як я сказав на початку, живопис усвідомлення, з одного боку, є результатом усвідомлення, а з іншого - веде до усвідомлення - і того, хто малює, і того, хто спостерігає ці роботи.

Виходить, що це такий вид арт-терапії?

Можна сказати, що це схоже на арт-терапію, але все ж таки  різниця є. В арт-терапії, на мій погляд, більше фокусу на трансформації образів та інтерпретації їх, розумінні і зміцненні свого стану. А в живописі усвідомлення, так само як і в Терапії усвідомленням, яку я розвиваю, ми спираємося на сам стан і процес усвідомлення. Цей стан, якщо його досягнути, призводить до автоматичного вирішення всього, що потребує вирішення. 

Як наші читачі можуть використати цей метод самостійно?

Якщо у вас є певні образи, які вас цікавлять, часто згадуються або не відпускають, просто спробуйте зобразити їх у будь-якому виді.

Матеріал теж має значення. Спробуйте відчути, чим ви хочете творити: олівець і папір, екран телефону або полотно і фарби для художників. Можливо, вам треба обрати - це буде олія або акрил, якими пензликами ви будете малювати, - все має значення і все треба робити дуже усвідомлено.

І коли ви будете зображати ваші внутрішні образи, вам не треба думати про техніку малювання, треба просто «саджати ці образи на полотно» так, як у вас це виходить, бути смиренними і чесними в цьому процесі, а при цьому – спонтанними і вільними.

«Квітка війни породжує плід Незалежності»

«Квітка війни породжує плід Незалежності»

Можете це робити якомога простіше або, навпаки, складніше - так, як вважатимете за потрібне.

Якщо по закінченню у вас буде відчуття, що те, що зображено, і є той образ, який ви бачили всередині вас своїм внутрішнім зором, то це значить, що процес завершено.

Ви можете використовувати цей образ як картину, якщо вона вийде гарною - з естетичними якостями, можете навіть взяти участь у виставках, як художник, як це сталося зі мною, або просто мати цей образ для натхнення, якщо він зображує якийсь гармонійний та усвідомлений стан.

Якщо у вас немає готового образу, але є якісь питання, цілі або проблеми в житті, можливо, це навіть хвороби або будь-що у внутрішньому чи зовнішньому світі, що вас турбує, ви можете почати малювати «щось» на цю тему. Просто проводити лінії, малювати фігури, зафарбувати якісь ділянки полотна-екрану-паперу, і тоді можуть з'являтися якісь образи та їх розуміння.

«Багатство та бідність, або Розквіт із темряви»

«Багатство та бідність, або Розквіт із темряви»

Тут важливо не включати внутрішнього критика і малювати  вільно і спонтанно. Цей процес може тривати кілька хвилин, годин, діб, або навіть довше. В ньому ви можете покроково відкривати якісь нові повороти, і можливо,  що наприкінці  відкриється цілісний образ, який дасть, по-перше, спокій душі, а, по-друге, більш врівноважене розуміння або «розумне усвідомлення», за виразом однієї моєї студентки, яке і є єдиним вирішенням будь-якої проблеми або шляхом до вирішення. 

А ще ви можете просто спостерігати живопис усвідомлення інших авторів і дехто з людей, знайомих з медитацією, говорив мені, що коли вони дивляться, наприклад, на «Тканину світу», то в них автоматичне виникає медитативний стан. 

Завдяки живопису усвідомлення ми можемо проявляти себе, свою творчість, творити, налагоджувати свій стан, проживати важкі періоди життя, які наразі проживають усі українці, а також створювати об'єкти живопису, які, можливо, будуть надихати і підтримувати інших. 

Чи можна побачити десь такі картини вживу?

Мої картини разом з картинами інших художників - професіоналів та аматорів будуть виставлятися в Моdi art&wine галереї впродовж 2 тижнів. 

Відкриття виставки Авангард. Твоя виставка сучасного мистецтва 7.09.2022 о 19.00.

Вхід вільний.

Виставлені на виставці картини Ігоря Каніфольского можна буде придбати. Усі кошти підуть на допомогу ЗСУ.

Запрошуємо!

Предыдущий пост
Микола Мирошниченко
Разом до перемоги! 16-річний хлопчик-інвалід Микола Мирошниченко з Харківської області просить про допомогу
Следующий пост
Единственная
Стать экспертом «Единственная» прямо сейчас

Новости партнёров

Fresh

Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.
Шоубиз

Александр «Терен» – возможный новый герой шоу «Холостяк»?

Украинский защитник признался, что ждет приглашение популярной романтической ТВ-программы.
Психология

Что делать, когда не можешь принять решение?

Испытываете ли вы перегрузку от переизбытка мыслей, которые переплетаются и мешают сосредоточиться? Дайте возможность вашей нервной системе стабилизироваться.