Лікар розповів, як правильно спілкуватися з дітьми-біженцями, щоб допомогти їм швидко адаптуватися

діти-біженці
Бажано жаліти та балувати дитину, яка вимушено переїхала в іншу країну, чи потрібно якось по-іншому до неї ставитися?

В інтернеті є багато відео, як українських дітей зустрічають у дитсадках чи в школі в інших країнах. До маленьких біженців виявляють підвищену увагу, їм багато що дозволяється, адже вони побували під бомбардуваннями, сиділи в підвалі, пройшли пекло евакуації.

Чи справді правильно – попередити вихователів і вчителів, щоб вони були дбайливі та уважні до наших дітей? Експерт програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» доктор Євген Комаровський поділився своєю думкою як педіатр, який розуміє психологію поведінки дитини.

У такому випадку існує ключове правило – дитина має почуватися повноцінним членом колективу. Це інстинкт – бути «у зграї». Як тільки малюк починає виділятися з колективу, як тільки дорослі починають ставитися до нього не так, як до інших дітей, у нього на рівні підсвідомості виникає питання до себе: «Чи все зі мною добре? На всіх кричать, а мене шкодують. Усіх змушують збирати іграшки, а мені нічого не кажуть. Напевно, зі мною справді щось не так

– пояснив Комаровський.

дети-беженцы

Експерт вважає, що коли в колективі з'являється дитина, яка бачила війну, дорослим треба, навпаки, всіляко наголошувати, що вона така сама, як усі. Наприклад, дітям дають складне завдання, і її теж. Усіх просять зібрати іграшки, і маленького біженця це теж стосується. Всі вчать вірші, пісні, і ваше маля займається разом з ними. Жодних поблажок, що дитина стільки всього пережила, тому її треба шкодувати і в усьому потурати.

Головне – створити в малюка відчуття, що він – повноцінний член колективу. І те, що з ним було, не робить його кращим чи гіршим. Він такий самий, як і решта дітей

– підкреслив кандидат медичних наук.

Предыдущий пост
втрата
Психологиня розповіла, як оговтатися від втрати та знайти сили жити далі
Следующий пост
злість
Психологиня розповіла, як не виміщати свою злість на близьких під час війни

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.