9 ідей для літніх канікул: поєднуємо розваги та навчання

канікули
Улітку дітям хочеться закинути підручники у темний куток і насолоджуватися довгоочікуваною свободою.

Батькам відомо, як важко надихнути учнів читати або повторювати шкільну програму під час канікул. Утім, існує чимало способів навчатися, не перетворюючи дитину на бранця підручників. Ми зібрали дев'ять способів, які допоможуть поєднати приємне з корисним.

Запропонуйте почитати фентезі

Напевне ваші діти отримали чималий список літератури на літо. Втім, заледве один учень з десяти відкриває книгу протягом канікул. Як виправити цю ситуацію? Перш за все, дозвольте дитині самій обирати літературу. Не хоче читати класику, але зачитується історіями про пригоди та вампірів – гаразд. Не варто чинити спротив.

Якщо ви самі мали досвід читання фентезі або фантастики в юнацтві – запропонуйте улюблені книги. Ваш авторитет надихне малечу до читання, а захопливий сюжет не дасть відірватися від книжки. Якщо ж такого досвіду немає, запропонуйте якісну, але м’яку фантастику від Наомі Новік («Зимове срібло»), Патрік Ротфусс («Ім’я вітру»), Пірс Ентоні («Закляття для хамелеона»), Клайв Стейплз Льюіс («Хроніки Нарнії»), Брендон Сандерсон («Народжені туманом» та «Архів буресвітла»). Читання передбачає концентрацію, вміння осмислювати, запам’ятовувати та слідкувати за великими обсягами інформації. Не варто очікувати, що усе це з’явиться в дитини одразу та без практики.

Організуйте відпочинок у літньому таборі

Такий відпочинок підходить здебільшого активним дітям, що люблять спілкуватись та перебувати у великій компанії. Якщо ваша малеча з таких, сміливо починайте пошук табору, адже тут враховано все: розвиток, навчання, дозвілля. Батькам не доведеться думати, чим зайняти дитину влітку, адже сучасні табори передбачають комплексний підхід. Завжди можна дібрати табір за інтересами – мовний, спортивний, комп’ютерний, скаутський, екологічний, історичний тощо.

Подаруйте фотоапарат

Фотокамера – не лише розвага, але й інструмент, що дозволить дитині відточити власні навички та здобути професію. Аби фотокамера «запрацювала на повну» підкріпіть подарунок корисними посібниками. Покажіть дитині альбом з роботами відомих майстрів та платформи, де можна заробляти на фото. Запропонуйте їй зареєструватися на «Flickr». Усе це допоможе перетворити фотографування на щось більше ніж розвага чи хобі.

Реалізуйте навчальний проєкт разом

Чимало шкіл переходять до активностей, що не існували ще 5-10 років тому. Один з прикладів – навчальні проєкти. Вони передбачають створення «продукту» (брошури, рецепту, паперового будинку), дослідницьку активність та набуття навичок. За зразок можна використати безкоштовні проєкти від «На Урок» або вигадати власні.

Наприклад: зібрати гербарій, пройти майстер-клас з виготовлення кераміки, виростити грядку бобів. Потенціальним проєктом може стати подорож і навіть поїздка на дачу! Батькам варто лише роздивитись його та зацікавити дитину.

мама с дочкой

Допоможіть створити блог та монетизувати його

Як і фотографія, блогінг здатен перетворитись на прибуткову справу. Geek Journal, Діма Варварук, Загін Кіноманів доводять, що україномовний ютуб активно розвивається та збирає мільйони переглядів.

Канікули – хороший час, аби записати дитину на курси блогерів, де навчать виробляти, просувати та монетизувати якісний контент. Альтернатива – почати власну справу, створюючи пости або відео на улюблені теми: кіно, розпаковування іграшок, гумористичні історії тощо.

Переглядайте освітні ютуб-канали

Якщо створювати власний блог здається заважким, то підпишіть дитину на наявні канали. Вони не обов’язково мають бути пов’язані зі школою та навчанням. Орієнтуйтесь на те, чим цікавиться ваша дитина. Відеоіграми – чудово. Марить тим, як стане ігроробом – ще краще! Запропонуйте канали (XYZ, Битий піксель), де не просто розповідають про новинки ігор, але й професійно аналізують їх. Те саме стосується кіно, музики, інших хобі та захоплень.

Відвідуйте майстер-класи

Існує чимало навчально-розважальних активностей, як то: малювання піском, вироблення цукерок і льодяників тощо. Наберіть у пошуку «майстер-класи для дітей» у вашому місті та обирайте найкраще – розмальовування пряників, виготовлення декоративних свічок, картини з шерсті, миловаріння, вироби з епоксидної смоли та полімерної глини. Відправляйтесь на майстер-клас усією родиною!

мама с дочкой

З’їздіть до іншого міста

Обирайте не просто екскурсію, але щось таємниче, захопливе – замки західної України, фестиваль просто неба, скансен, екскурсію підземеллями. Дітям сподобається слухати легенди про привидів, спробувати себе у ролі коваля або спостерігати за лицарським турніром. Екскурсії можна адаптувати під уроки історії. Однак наприкінці дня діти навряд відчують себе стомленими від навчання.

Знайомтеся з новими країнами та культурами

Подорожі – один з найкращих вчителів, адже нова інформація оточує нас буквально звідусіль. Заплануйте подорож у країну з іншими культурними традиціями, кліматом, архітектурою тощо. Купіть мапу або путівник, питайте дорогу в місцевих, здійснюйте покупки на місцевих ринках. За тиждень такої практики дитина вивчить базові слова та фрази. Це може стати основою для ґрунтовного навчання або захоплення іноземною культурою.

Аби уникнути суперечок, обговорюйте з дитиною плани на літо. Поставте питання про торішні канікули: «Що тобі запам’яталось найбільше? Який день був найцікавішим? А який неприємним?». Враховуйте цей досвід, аби створити ідеальний активний відпочинок для ваших дітей.

Предыдущий пост
развод
Как безболезненно пережить развод, не застревая в отчаянии и депрессии
Следующий пост
Маша Ефросинина
Маша Ефросинина объявила о запуске вайбер-канала для борьбы с домашним насилием

Новости партнёров

Fresh

Психология

Группы поддержки – что это такое и почему они полезны? Рассказывает психологиня

Меткое сказанное доброе слово, объятия, сообщения «Я в тебя верю», и даже улыбка незнакомца или незнакомки влияют на наше эмоциональное состояние.
Свадьба

Фаянсовая свадьба: как отпраздновать 9 лет со дня свадьбы

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.