Що допоможе дитині якнайшвидше пережити стрес під час війни

стрес під час війни
Як зберегти психіку дітей в сьогоднішніх реаліях? Адже вони бачать жахи війни і чудово розуміють, що відбувається в нашій країні.

Вибухи, сирени, бомбосховища… За місяць війни українські діти побачили те, що не завжди можна показати навіть у фільмах жахів. Проте, за словами Євгена Комаровського, дитяча психіка набагато стійкіша до емоційних стресів, ніж психіка дорослих.

Лікар-педіатр вищої категорії пояснив, що дитина дуже швидко заводиться, впадає в незрозумілий психічний стан, але коли проходить стресовий вплив і настає тиша, вона відновлюється набагато швидше, ніж дорослі.

Головне – не намагайтеся лікувати дітей якимись заспокійливими засобами. Це не працює та багаторазово збільшує ризик травматизму

– сказав Євген Комаровський в програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна».

ребенок в стрессе

Кандидат медичних наук пояснив, що діти приймають рішення про наявність небезпеки, спостерігаючи за поведінкою дорослих. Це інстинкт усіх ссавців. Саме тому як протікатиме посттравматичний період стресу в дитини, на 99% залежить від того, як поводитимуться дорослі.

Якщо поруч перелякана мама, яка весь час плаче, дитина так само реагуватиме на стрес. І жодна терапія в цьому випадку не спрацює. Не можна сказати дитині: «Не плач» і продовжувати ридати

– пояснив лікар Комаровський.

ребенок у психолога

Також експерт розказав про головну помилку більшості батьків. Перебуваючи в еміграції, вони не віддають в дитячий колектив малюка під приводом: «Він не знає мови, нехай краще буде поруч» або «Там усі чужі, моя малеча нікому не потрібна».

Що швидше дитина відірветься від переляканих дорослих з надлишком емоцій і зануриться в середу, де є діти, які не пережили схожий стрес, то скоріше вона відновиться. Тому використовуйте будь-яку можливість, щоб дитина потрапила до рук аніматорів, педагогів або почала грати з дітьми, які не бачили війну

– порадив доктор Комаровський.

Предыдущий пост
Як зберегти сили та нерви
Як зберегти сили та нерви у важкий для психіки період
Следующий пост
Як побороти синдром фантомної сирени
Як позбутися синдрому фантомної сирени - поради психолога

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.
Шоубиз

POSITIFF рассказал о своей новой любимой девушке

За кулисами съемок интеллектуально-развлекательного шоу «єПитання» музыкант POSITIFF рассказал о общих традициях с девушкой.