Що турбує дітей та підлітків в умовах війни: результати дослідження

права дітей
Діти – наше майбутнє, тому їхні пріоритети є нашими пріоритетами. І реалізувати це завдання досить реально. Для цього варто створити систему норм, які гарантували б права дітям та підліткам.

Найчастіше права дітей та підлітків порушуються у навчальних закладах під час спілкування з однолітками або контакту з вчителями. Виявляється, що діти бояться відстоювати свої права через страх колективного тиску та стереотипні наративи дорослих.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного ГО «Комунікації для змін» у партнерстві з Держпродспоживслужбою та Службою освітнього омбудсмена серед дітей 9-18 років для проєкту #ПраваРулять.

права дітей

Проблеми з дотриманням прав дітей існують і поза межами школи та дому. За даними дослідження виявилось, що особисті кордони дівчат на вулиці частіше порушують чоловіки, а поведінка персоналу магазинів чи кав’ярень є більш упередженою стосовно хлопців.

Терпимість до порушення прав дітей та підлітків не тільки руйнує їхню психіку, але й сприяє формуванню дорослої людини, яка боятиметься відстоювати свої права. Це може призвести до зростання покоління, нездатного протидіяти корупції та іншим видам адміністративних порушень

– вважає Сергій Горбачов, освітній омбудсмен.

Юні герої дослідження заявляють, що вони мають бути рівними у правах із дорослими, але обізнаність про власні права у них доволі низька. Діти часто впевнені, що персонал супермаркету чи кав’ярні вчиняє правильно, тому факт порушення своїх прав споживачів виявити не в змозі.

Заступник Голови Держпродспоживслужби Анатолій Вовнюк заявляє, що подібний перебіг подій в майбутньому стає причиною формування віктимної поведінки: визнання своєї неправоти, небажання вступати в діалог і відстоювати свої права, очікуючи на батьків, які допоможуть впоратися із ситуацією.

Ми хочемо допомогти дітям стати обізнаними в їхніх правах споживачів, які є одними з найголовніших соціальних прав громадян. Розуміння, коли твої права порушують і як їх захистити, сприяє становленню сильної особистості дитини зокрема і всього покоління в цілому. У майбутньому таке покоління поважатиме права інших і демонструватиме високий рівень громадянської грамотності та активності, що є ознакою здорового суспільства

– додає Анатолій Вовнюк.

На поведінку дітей та підлітків вагомий слід залишила повномасштабна війна росії проти України. За даними фонду UNICEF, через військові дії декілька мільйонів українських дітей вимушено стали біженцями. У зв'язку з цим до перелічених вище проблем додалась тривога через те, що вони були вимушені змінити звичний спосіб життя.

Багато підлітків зараз перебуває в депресивному стані, який проявляється у небажанні продовжувати навчання і складнощах у процесі адаптації до нових умов життя та підліткових колективів. Крім того, війна загострила конфліктні ситуації в родині через примусове вивезення дітей в інше місце без їхньої згоди, напруження у зв’язку з небезпекою, неможливість впливати на обставини, що викликає в дітей відчуття безпорадності.

Результати дослідження стануть основою для створення ігрового чат-боту #ПраваРулять, який допоможе підліткам краще розуміти свої громадянські права, а також підкаже, як саме їх відстоювати. В центрі уваги перебуватимуть дві теми: освітній процес і права споживачів. За планом гра має бути запущена наприкінці вересня з попереднім анонсуванням серед підлітків.

права дітей


Довідкова інформація

  • Про дослідження

Мета дослідження – виявити найбільш значущі проблеми школярів і підлітків, пов’язані зі знанням та захистом своїх громадянських прав, а також найбільш актуальні питання в умовах воєнного стану. Опитування проведено дослідницькою організацією «МЗ Центр». Дослідження проводилося методом тріадних глибинних інтерв'ю. У дослідженні брали участь діти та підлітки у віці від 9 до 18 років з різних регіонів України, з досвідом вимушеної зміни місця проживання та без такого досвіду.

  • Про Держпродспоживслужбу

Держпродспоживслужба відповідає за контроль безпечності харчових продуктів та здійснення державного ринкового нагляду, щоб на прилавки і в магазини потрапляла тільки якісна і безпечна продукція. Серед іншого до сфери її відповідальності належить захист прав споживачів, якими, зокрема, є діти й підлітки.

  • Про Службу освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен захищає права в освіті для всіх учасників освітнього процесу: вихованців, учнів, їхніх батьків, студентів, вчителів, викладачів. Розглядає звернення та скарги учасників освітнього процесу, перевіряє факти, спілкується з усіма сторонами звернення/скарги для вирішення ситуації, за результатами розгляду надає рекомендації закладам освіти, органам управління освітою та за необхідності звертається до правоохоронних органів. Важлива складова роботи освітнього омбудсмена та Служби освітнього омбудсмена – правопросвітницька діяльність.

Предыдущий пост
Страх сирен
Страх сирен, громких звуков во время войны: психологиня рассказала, как с ним справиться
Следующий пост
дитина-інвалід
«Не шукайте діагнозів, шукайте можливості реабілітації»: мама дитини-інваліда розповідає про шлях до здоров’я

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Китайский гороскоп на апрель 2024 года: что ждет каждого из нас

Апрель 2024 года будет сложным месяцем! Он ознаменован коридором затмений, в который мы уже вошли, и мы все будем почти весь месяц развиваться и жить под влиянием Ретроградного Меркурия!
Астрология

Таро прогноз на апрель 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Важливі моменти в житті кожного з нас, які не варто забувати.
Шоубиз

У Києві відбувся допремʼєрний показ художнього фільму «Лишайся онлайн»: як це було

Премʼєра стрічки «Лишайся онлайн» на великих екранах відбудеться 28 березня в усіх кінотеатрах країни
Foodstyle

5 интересных идей по украшению пасхальных яиц вместе с детьми

Предлагаем интересные идеи для быстрых и простых пасхальных украшений.