У Харкові відкрилася перша приватна школа післядипломної освіти для вчительства

Я і моя школа
27 жовтня у Харкові відкрився заклад «Я і моя школа» незвичного формату: тут можуть навчатися вчителі, діти і батьки. Вчителі матимуть змогу отримати і сертифікат про підвищення кваліфікації! Деталі нижче.

Цей заклад став першим у Харкові, який скористався скасуванням у 2019 році монополії держави на підвищення кваліфікації шкільних педагогів. Відтепер отримати відповідний сертифікат освітяни можуть не тільки в обласних інститутах післядипломної освіти, а у приватних закладах чи навіть у громадських організаціях, які діють згідно вимог МОН України.

Компенсувати вартість навчання освітян мала держава (за постановами №800 і №1133 Кабінету міністрів України). Але гроші, котрі були закладені для цього окремою субвенцією, навесні забрали до Фонду боротьби з COVID-19. І тепер педагоги мають сплачувати за навчання самі, а у центрі «Я і моя школа» шукають прийнятні для всіх механізми оплати.

Найкращий дарунок — навчання

Навесні засновники школи проводили два опитування серед освітян і батьків, щоб дізнатися потреби авдиторії. Так, 80,4% опитаних педагогів погоджуються з тим, що додаткова освіта — найкращий подарунок.

Ми — не громадська організація, тому нас нема кому спонсорувати, — пояснює засновниця школи, філологиня, співавторка концепції «Нова українська школа» Ірина Міньковська. — У той же час ми розуміємо, що платоспроможність педагога обмежена, і наші ціни мають бути найнижчими на ринку. Врешті-решт, сертифікат на навчання педагогу може придбати будь-хто: вдячна батьківська спільнота, місцева громада, громадська організація.

Проєкт «Я і моя школа» – це взірцевий приклад дієвості реформи НУШ, коли громадські ініціативи підхоплюють трансформаційні ідеї та на своєму локальному рівні впроваджують їх у педагогічній спільноті, — вважає міністерка освіти і науки України (2019-2020) Ганна Новосад. — «Я і моя школа» вже напрацювали чимало програм, які допоможуть педагогам опанувати важливі навички, як то використання цифрових технологій у освітньому процесі, або ж навчать як цікаво та захоплююче викладати українську мову, - зазначила екс-міністерка освіти Ганна Новосад.

Головною своєю авдиторією у «Я і моя школа» вважають молодих освітян у віці 25-35 років, або їхніх більш досвідчених колег, у яких відкрилося «друге дихання», бажання осучаснити свій набір принципів і методик. У будь-якому разі, це вчитель або вчителька з бажанням не просто пройти переатестацію, але вийти на новий рівень.

У приклад засновниця школи наводить комп’ютерні навички — карантин показав, що їх часто немає навіть у найкращих педагогів. І найкращі педагоги першими розуміють, що їм треба терміново навчатися новому, щоб одразу застосовувати це у роботі.

Розуміння, що ти чогось не знаєш, що треба навчатися, щоб стати краще — перша й найголовніша ознака високого професіоналізму, — впевнена Ірина Міньковська.

Освітянам пропонують курси з інклюзії, комп’ютерної грамотності, тайм-менеджменту, комунікацій, групової роботи та з інших напрямків. Деякі тренінги присвячені конкретним темам: шкільному харчуванню, сексуальній освіті, вакцинації. Тренерів обирали прискіпливо — так, наприклад, харківського шеф-кухаря Ігоря Мезенцева, автора курсу «Здорове харчування в школі і вдома» рекомендував засновник соціального проєкту зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко.

Не лише для вчителів

У школі одразу запропонували ще одне ноу-хау: окрім педагогів, навчатимуть дошколят і батьків. Батькам розкажуть про використання у вихованні дитини гаджетів, ігор і новітніх технологій, про особливості Нової української школи чи інклюзивного навчання. У «Я і моя школа» пропонують всім охочим покращити свій розмовний український у єдиному в місті безкоштовному клубі української мови. Для дошколят організовано дві групи (перша займається з 9:00 до 13:00, друга — з 14:00 до 18:00) і дев’ять напрямків, кожен з яких зосереджений на пізнанні конкретної теми: Всесвіту, України, науки, творчості, української чи англійської мови, тіла, людей навколо, техніки.

Але й об’єднання сімей теж важливе, вважають у «Я і моя школа». Для наймолодших завжди є няня, пеленальний столик. Для родин — арт-терапія, багато сімейних курсів. Розділення, коли вчителі — окремо, батьки — окремо, по своїх кімнатах, не буде. У школі обіцяють створити місце перетину та спілкування, зі спільними розмовним і кіно-клубами. Загалом, у кімнатах будуть проводити якнайменше часу, особливо з дітьми — за фінською моделлю, навчання краще проводити просто неба.

Більшість курсів для освітян і батьків невеликі: 3-6 зустрічей по півтори години. Мовні курси чи курс з підприємництва довші — до декількох тижнів. Є програми лояльності й колективні знижки, а також знижки 50% для учасників бойових дій, випускників інтернатів, людей з інвалідністю та їхніх родин.

Ми розуміємо, що це для багатьох новий формат навчання, підвищення кваліфікації, хтось навіть не вірить, що таке можливе, — говорить Ірина Міньковська. — Тому запрошуємо познайомитись та спробувати. Розуміємо, що наша унікальність триватиме недовго, тому що попит величезний. Але бути першими дуже почесно.

Фото: надані

Предыдущий пост
Холостячки
«Холостячка»: психолог рассказала, кому из мужчин стоит доверять, а чей типаж требует осторожности
Следующий пост
Половое воспитание детей
Половое воспитание детей: научить – значит защитить

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

Наталка Денисенко рассказала об особом месте в Чернигове

Второй день Украина в скорби по погибшим в результате ракетных обстрелов Чернигова. Это очень красивый старинный город, о котором у многих из нас есть теплые воспоминания.
Свадьба

9 лет свадьбы: как отпраздновать и что подарить на фаянсовую свадьбу

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Мультфильмы для развития ребенка от 1 года

В мире, где каждый день является новым открытием, мультфильмы играют ключевую роль в развитии детей в возрасте одного года.
Lifestyle

В Україні покажуть новий фільм Жиля Леллуша про сучасних Ромео і Джульєтту

Днями один з найпрестижніших кінофестивалів 77th Cannes Film Festival анонсував конкурсну програму.