Література «на часі»: як новим українським талантам бути почутими

Література «на часі»
Статья эксперта
В цьому допоможуть літературні конкурси та премії.

Барбара Дан
Колумнистка журнала «Единственная».

Україна - країна митців, земля поетів, батьківщина відомих прозаїків і драматургів. Українці - талановитий народ, який у всі часи пошановувався навіть за кордоном: як у Європі, так і у США. Проте, на жаль, неймовірна кількість прізвищ була забута або втрачена із різних причин. Саме зараз - час звернутися до джерел української історії, відновити заборонену колись культурну спадщину та заявити всьому світові про нових гідних визнання молодих мистців.

До цих пір не вщухає скандал довкола музея Міхаіла Булґакова, відомого своїми українофобськими висловлюваннями. Ведуться запеклі переговори у літературних колах із питання його справжньої «національності», а також ролі цього письменника для нашого суспільства. Нарешті, українська свідомість почала свідомо фільтрувати: що є хорошим для майбутніх поколінь, а що ні; на яких мистцях потрібно ставити акценти, а яких просто згадувати час від часу. Проте забороняти або викреслювати зі шкільної програми твори пана Булґакова, зносити вщент його музей - не варто, вважає редакція часопису «Єдина». Адже сancel culture або культура скасування («кенселінг»)

Це ті самі заборони, що й були у радянському союзі, проте вже з кардинально протилежною ідеєю. Україна - це свобода, а бути українцем - означає мати право самостійно обирати.

З іншого боку, вважаємо, що в історичному центрі міста на Адріївському узвозі 13а, у незламному Києві, столиці, що омивається кров’ю від московитів протягом багатьох поколінь, не варто залишати експонати такого яскравого представника російської інтелігенції. Адже на всі майбутні віки українцям необхідно закарбувати в пам’яті історію про величезний культурний український прошарок, знищений радянською владою, як «ворогів народу», про геноцидИ звичайних українських людей, про утиски від циркулярів, що забороняли людям просто розмовляти українською. Де всі наші поети, філософи і фольклористи? - розстріляні, загиблі в таборах, за ґратами; забуті. А де Міхаіл Булґаков, син цензора та дезертир армії УНР та білогвардієць? - на головній вулиці столиці України!!!

Час змін, панове!

Улас Самчук

Улас Самчук

Микола Хвильовий

Микола Хвильовий

Замість світлини Булґакова, редакція «Єдиної» розмістила портрети дійсно великих українських митців: це письменник Улас Самчук, автор відомого твору «Марія» (це перший (!) в українській літературі твір про насильницьку колективізацію та Голодомор 1933 року) та Микола Хвильовий, представник розстріляного відродження, ідейний натхненник гасла «Геть від Москви!».

На часі - відродження українського спадку і формування нової потужної сучасної культури. В Україні вже створено багато літературних спілок, що об‘єднують культурних діячів. Також існує аж п‘ять десятків літературних нагород. Представляємо вашій увазі деякі з них.

Шевченківською премією нагороджуються письменники, що вже стали популярними, які зробили важливий внесок у літературу. Літературна премія Івана Франка видається авторам публіцистичних творів, премії Лесі Українки та Олени Пчілки - за твори для дітей, премії Плужника і Косинки - для митців виключно Київської області, премія Максима Рильського - для перекладачів українських творів мовами світу, премія Павла Тичини та Олександра Олеся - за кращу книгу поезії, премія В’ячеслава Чорновола - за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, Міжнародна премія Гончара - за кращий твір молодого автора, премія Нитченка присуджується за активну популяризацію українського письменства, української книги, літературознавчу діяльність у галузі україністики тощо. Премією Білецького нагороджуються за критичні, літературознавчі та мистецтвознавчі праці, премією Леоніда Глібова - за кращу збірку чи добірку байок, премією Остапа Вишні - за гумористичні та сатиричні прозові твори. Літературну премію імені Джозефа Конрада-Коженевського присуджують українському письменнику за інноваційність форми, руйнування стереотипів і універсалізм послання. Премію Григорія Сковороди отримують за кращий переклад з французької мови на українську, а премію імені Василя Стуса - за талант і хоробрість – літераторам, митцям, ученим, які своєю творчою працею та громадянським ставленням підпирають принципи, викладені в Декларації УАНТІ. Більше про українські премії можна почитати за посиланням.

Тобто, український літературний мистець може бути почутим у будь-якому жанрі та на будь-якому етапі розвитку його таланту, буде оцінений експертним журі та отримає грошову винагороду чи навіть державну відзнаку. Проте, необхідно зазначити, що є великий пласт культурного населення України, який не має фінансування, щоб видати свою першу книжку, щоб стати відомим, щоб його помітили видавництва, і таким чином, потрапити на міжнародний конкурс. Тому нещодавно українською меценаткою був започаткований конкурс «Рожева Мрія». Цьогоріч організатори збиратимуть поетичні твори маловідомих, або поки що зовсім невідомих авторів на тему війни: кохання, розлука і втрата коханої людини під час війни; життя переселенця під час війни; депресії і меланхолії під час війни; щастя від звістки від сина, що він жив; про життя бойових медиків, про військових жінок. Тема одна - українці і війна, що почалася 24 лютого 2022 року. Планується видати збірник поезій українського народу, не вважаючи на літературний досвід автора віршів, на його професію чи вік. Ідея конкурсу - зібрати найцінніший, з літературної точки зору, поетичний матеріал українців, закарбувати його на сторінках збірника поезій, формувати пам’ять майбутнім нащадкам про цей жахливий рік війни. Допускається не літературна лексика. Вірші повинні бути написані українцем або українкою по паспорту, виключно українською мовою на тему війни 2022-го року. Якщо війна торкнулася найпотаємніших струн вашої душі, надсилайте ваші вірші на імейл: rojevamria@gmail.com до 24-го лютого 2023 року. Якщо є запитання, звертайтеся до організаторів конкурсу на офіційній сторінці в Інстаграм @rojeva_mria Символом конкурсу є найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак - Мрія (АН 225). Бо українці, як і літак, - великий сильний народ, який наразі вражений російськими військами. Проте дуже скоро Україна відбудується, а Мрія відновиться - й обидві стануть могутніми знов!

літак мрія

Предыдущий пост
капризный ребенок
Как отучить ребенка капризничать за 10 дней
Следующий пост
психическое  здоровье
10 полезных привычек, которые сохранят твое психическое здоровье

Новости партнёров

Fresh

Психология

Что делать, когда не можешь принять решение?

Испытываете ли вы перегрузку от переизбытка мыслей, которые переплетаются и мешают сосредоточиться? Дайте возможность вашей нервной системе стабилизироваться.
Шоубиз

Наталка Денисенко рассказала об особом месте в Чернигове

Второй день Украина в скорби по погибшим в результате ракетных обстрелов Чернигова. Это очень красивый старинный город, о котором у многих из нас есть теплые воспоминания.
Свадьба

9 лет свадьбы: как отпраздновать и что подарить на фаянсовую свадьбу

Узнайте, как сделать фаянсовую свадьбу запоминающейся и особенной.
Психология

Мультфильмы для развития ребенка от 1 года

В мире, где каждый день является новым открытием, мультфильмы играют ключевую роль в развитии детей в возрасте одного года.