Як сформувати гармонійну особистість в дитинi (поради психолога батькам)

Як сформувати гармонійну особистість в дитинi (поради психолога батькам)
Як виховати з дитини гармонiйну особистість та бути вiдповiдальними батьками? Говорить психолог.

Особистість людини формується протягом усього її життя. Як формується гармонійна особистість, як виховати психологічно врівноважену людину, що впливає на формування емоційного інтелекту - розповів відомий психолог, професор, директор Інститут психології ім. Костюка Сергій Максименко.

Батьки та середовище

http://medrehab.in.ua/media/tz_portfolio/article/cache/project-title-2-2_XL.jpg
Світова статистика, показує що на 80% основні риси характеру, негативні або позитивні звички особистість набуває у ранньому дитинстві. Відбувається це за допомогою виховання, соціалізації і саморозвитку. 

Ключова роль в особистісному формуванні характеру та здорової психіки, безумовно, належить батькам. Адже, безпосередньо в сім'ї малюк бачить перші приклади поведінки для подальшого наслідування, знайомиться з першою реакцією оточення на його дії.

Тому що, внаслідок відсутності соціального та особистого досвіду, немовля не зможе піддати оцінці власну поведінку і особистісні риси інших людей.

Так само, варто зазначити, що вплив середовища на розвиток особистості дозволяє нам: допомогти зрозуміти своє покликання,  вижити в суспільному потоці криз і революцій, оволодіти досвідом попередніх поколінь, самостійно знайти шляхи найефективнішого самовизначення в суспільстві. При цьому ми прагнемо до самопізнання, самоосмислення, самовдосконалення.

http://v.img.com.ua/b/orig/a/8f/a38bcf66c560713e732c7fa22f2798fa.jpg

Але, за даними останніх досліджень вчених, відомо що: 64% з факторів особистісного розвитку припадає на спадкові впливи; 16% - особливості сімейного середовища; 3% - на відмінності  виховання; 17% - на сукупні фактори (взаємодії спадковості з середовищем).

Коли починається особистість?

Формування особистості дитини містить два аспекти. Один з них являє собою поступове усвідомлення малюком власного місця в реальному світі. Інший - полягає у розвитку почуттів і вольової сфери. Вони координують мотиви і стійкість поведінки. 

Але, існує декілька ключових критеріїв розвитку особистості:

  • малюк повноцінно застосовує особисті займенники;
  • дитина відрізняє «хороше» та «погане»;
  • малюк здатний відмовитися від «поганого» і пожертвувати власним миттєвим «хочу» заради загального блага;
  • він володіє навичками самоконтролю;
  • дитина вже вміє на найпростішому рівні розповісти про власну зовнішність або характер, свої переживання, мотиви і проблеми.

Правила формування особистості

Розвиток особистості, її ціннісної системи значною мірою залежить від батьків. Ось кілька моїх порад, як психолога, яких слід дотримуватися мамам і татам, щоб згодом дитина не зіштовхнулася з проблемами, пов'язаними зі сприйняттям себе або з ставленням до неї оточуючих:

http://pplus.in.ua/content/article/644_153983443416079.jpg

Формуйте адекватну самооцінку. Ніколи не порівнюйте свою дитину з іншими дітьми - ні в гіршу, ні в кращу сторону. Особливо це стосується паралелі особистих якостей.

Заохочуйте комунікацію. Забезпечте чаду максимум можливостей для спілкування з іншими дітьми і дорослими: так вона швидше соціалізується, на власному досвіді засвоїть правила поведінки в суспільстві.

Вивчайте етику і мораль. Детально пояснюйте дитині, які етичні принципи лежать в основі взаємодії людей, що таке «чесно», «справедливо», «добре».

Завдяки особистісному спілкуванню у дітей-підлітків формуються їх погляди на смисли життя, взаємини між людьми, власне майбутнє. Тому, допомагайте їм, направляйте та просто будьте поряд, станьте достойним прикладом у всьому. 

Предыдущий пост
Оксана Шадріна: "Ми розпочали наш бізнес, маючи 500 євро."
Історія українки, морозиво якої вважається одним із найкращих в Ірландії
Следующий пост
попа
Можно ли получить оргазм от анального секса и как это сделать

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.
Астрология

Китайский гороскоп на апрель 2024 года: что ждет каждого из нас

Апрель 2024 года будет сложным месяцем! Он ознаменован коридором затмений, в который мы уже вошли, и мы все будем почти весь месяц развиваться и жить под влиянием Ретроградного Меркурия!
Астрология

Таро прогноз на апрель 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Важливі моменти в житті кожного з нас, які не варто забувати.
Шоубиз

У Києві відбувся допремʼєрний показ художнього фільму «Лишайся онлайн»: як це було

Премʼєра стрічки «Лишайся онлайн» на великих екранах відбудеться 28 березня в усіх кінотеатрах країни