Як побороти відчуття провини під час війни

Як побороти відчуття провини під час війни
Статья эксперта
Психолог розібрала найпоширеніші випадки цього стану.

Наталья Ежова
Психолог, сексолог и соведущая реалити «Эксы» (Новый канал).

Багато українців зараз відчувають провину. Особливо ті, хто знаходиться в тилу, поза зоною бойових дій. Психологиня та ведуча реаліті Нового каналу «Екси» Наталя Єжова пояснила, чому це відбувається, та як побороти такий стан.

Відчуття провини – це злість, спрямована на себе. Сердитесь – нормально. Зараз не час для медитацій. Негативні емоції у воєнний період – норма. Злість є захисною реакцією. Щоправда, намагайтеся спрямувати це не на себе, а на ворога. На відчуття провини найчастіше страждають дві категорії: люди, які виїхали за кордон, і люди, які у безпеці. Але варто зрозуміти, що саме вони в цей період – наш тил, тобто гарантія стабільності. Вони мають захищати та підтримувати економіку країни, настрій військових, психіку дітей.

Як побороти відчуття провини?

«Я недостатньо допомагаю!»

Потрібно зрозуміти, що кожен має бути на своєму місці. Виконуйте власну роль. Якщо ви мама, то виховуйте дитину, годуйте її, розвивайте. Якщо вчитель, займайтеся навчальним процесом онлайн. Якщо психолог, надавайте психологічну допомогу. Будьте на своєму місці та зрозумійте, що там ви найбільш потрібні. Не порівнюйте себе з іншими. В жодному разі не влаштовуйте змагання: хто скільки допоміг, хто що зробив. Спокійно оцініть, що у ваших силах, і робіть якісно те, що можете.

«Я погана, бо серджуся. Потрібно бути милою і доброю»

Ненормально відштовхувати свої реальні емоції. Зліться! Скажіть собі: «На мене напали! Я маю бути сильною». Захищайте себе, свій дім та рідних.

«Моя копійка не допоможе»

Забудьте! Правило «копійка до копійки» працює як ніколи. Тут, до речі, не лише про благодійні пожертви. Йдеться і про податки, які потрібно продовжувати платити, аби підтримувати економіку країни. Купуйте українські товари, це теж надважливо.

відчуття провини

«Що ж я зроблю, якщо за кордоном?»

У будь-якій точці світу треба пам’ятати, що ви – українець. Говоріть про це, поширюйте правдиву інформацію, будьте прикладом співвітчизникам за кордоном і жителям інших країн. Передавайте людям правильну енергетику та настрій.

«Я – не один. Поряд усі теж відчувають провину»

Допоможіть іншим відчути себе цінними. Це також прибере почуття провини з вас самих. Хоч хто б був поряд, говоріть, що він важливий. В усіх діях є користь у цей складний час. Головне – не сидіти на місці й не заганяти себе в депресію.

Варто пам’ятати, що зараз маємо ворога, який і так хоче нас знищити. Тож не дозволяйте відчуттю провини робити те саме! Переборюйте це, трансформуйте злість у корисні дії. Найважливіше – триматися за життя. А життя нам дають ті дії, які ми звикли робити.

Предыдущий пост
пережити війну
Як парі зберегти відносини під час війни
Следующий пост
панічні атаки
Як впоратися з панічними атаками під час війни

Новости партнёров

Fresh

Свадьба

10 лет свадьбы: что подарить и как отметить оловянную свадьбу

Все, что вам нужно знать о десятой годовщине свадьбы.
Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.
Lifestyle

Поздравления с Днем вышиванки в стихах и прозе

Поздравления с Днем вышиванки для ваших друзей и близких.