Як позбутися синдрому фантомної сирени - поради психолога

Як побороти синдром фантомної сирени
Психолог Наталя Єжова пояснила, чому в голові гудуть сирени, навіть коли їх немає, і як цього позбутися.

Кількість днів війни збільшується, а число загроз удару з повітря не зменшується. Сирени повітряної тривоги гудуть щодня. Хтось до них звик, а хтось чує навіть тоді, коли їх насправді немає. Це синдром фантомної сирени.

Що це, і як його побороти, розповіла психологиня та ведуча проекту «Екси» на Новому каналі Наталя Єжова.

сирена

Людина, яка переживає стрес, викликаний загрозою життю, може переживати ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). Один з його симптомів – перепроживання. Це коли людина знову проживає певний стан під дією тригера. Щоразу, коли вона чує сирену, виникає той стрес, який призводить до ПТСР. У головному мозку зв’язок автоматичний: сирена – це стрес. Згодом щоразу, коли людина переживатиме стрес через будь-які інші чинники, вона автоматично може чути сирену. Також будь-який інший звук перетворюється на тригер. Цей тригер викликає тривогу і страх, що зараз впаде ракета. А це що? Сирена. Таким чином вона починає лунати у вашій голові.

Як позбутися синдрому фантомної сирени?

Проговоріть вголос, що чуєте сирену

Скажіть про це родичам, друзям, будь-кому, хто поруч. Поділіться своїм переживанням.

Проговоріть свої емоції

«Мені страшно», «Я злюся», – не бійтеся зізнатися. Намагайтеся відчути в організмі цей стан. Відчути, де в тілі стиснулося чи заболіло в той момент.

Ведіть щоденник

Коли емоції накопичуються, то виникає більша вірогідність стресу, а, відповідно, і сирен у вашій голові. Викладання своїх думок і переживань на папір допоможе «заземлитися». Вивільнити емоції з організму – означає стабілізувати свій загальний стан.

у девушки болит голова

Не ізолюйтеся

Дуже важливо бути з людьми, спілкуватись, обмінюватися переживаннями, ділитись інформацією. Коли залишаєтесь наодинці, то є більша вірогідність накопичити ті стресові емоції.

Це нормально!

Зрозумійте, що ви такий не один, що ви не зійшли з глузду. Синдром фантомної сирени справді існує, і він лікується. Це точно не назавжди! Зверніться по допомогу до психолога, не соромтеся. Це не щось дивне, а просто захисна реакція організму.

Предыдущий пост
стрес під час війни
Що допоможе дитині якнайшвидше пережити стрес під час війни
Следующий пост
спілкуватися з дітьми
Як правильно спілкуватися з дітьми в умовах війни

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.