Як біженцям ставитися до відчуття провини: поради психолога

відчуття провини
Багато українців, які залишили оселю та виїхали з країни, звинувачують себе за цей вчинок.

Декілька мільйонів людей були змушені покинути свій дім і навіть країну. Це рішення далося нелегко, українці досі відчувають провину. Адже вони змогли виїхати, а друзі, сусіди та навіть близькі люди залишилися в Україні.

За словами психолога, біженці не знають, як їм тепер поводитися. Вони постійно думають про те, що вчинили не так, як би хотілося. Звинувачують себе в тому, що не змусили рідних виїхати разом із ними. Не взяли найнеобхідніше, деякі люди навіть не встигли зачинити двері квартири. І найголовніше, вирішивши покинути країну, вони нібито зрадили Україну.

Експерт програми «Зірковий шлях» на каналі «Україна», психолог Світлана Арефнія, пояснила, що з почуттям провини необхідно боротися.

Потрібно зрозуміти дві головні умови вимушеного переселення. – По-перше, це тимчасово. По-друге, ви рятували своє життя чи життя дітей та батьків похилого віку

– сказала психолог.

беженцы

Дуже важливо взяти відповідальність за своє рішення: «Я так вчинила, тому що вважала – це правильно». Треба зрозуміти, що тепер ви маєте нове життя і до нього потрібно адаптуватися. Проте втрата минулого життя не минає безболісно.

Світлана Арефнія описала п'ять стадій переживання втрати. Перша стадія – це шок, коли ви неприємно здивовані тим, що сталося, і не вірите до останнього. Друга стадія – заперечення, що такого не може бути. Потім наступають три останні стадії: агресія, депресія та прийняття.

Кожен з нас зараз знаходиться на якомусь етапі проживання втрати. Прискорити це неможливо. Потрібен тільки час. Позбутись відчуттів, які виникають, причому хаотично, теж не вийде. Тому просто необхідно проживати їх, давати собі можливість бути в цих емоційних станах, але спиратись на тих людей, які готові вас підтримати

– пояснила Світлана.

Предыдущий пост
негативні емоції
Як побороти негативні емоції до людей, які виїхали за кордон?
Следующий пост
Сексуальне насилля
Сексуальне насилля: що робити постраждалій, та як її підтримати

Новости партнёров

Fresh

Психология

Страх перемен: что это и как не дать ему повлиять на вашу жизнь?

Психологический подход к преодолению страха перемен.
Шоубиз

«В кожаной куртке и боди»: Лилия Ребрик продемонстрировала смелый образ после третьих родов

Ведущая проектов на телеканале «Дім», актриса Лилия Ребрик поделилась пикантным фото.
Астрология

Китайский гороскоп на апрель 2024 года: что ждет каждого из нас

Апрель 2024 года будет сложным месяцем! Он ознаменован коридором затмений, в который мы уже вошли, и мы все будем почти весь месяц развиваться и жить под влиянием Ретроградного Меркурия!
Астрология

Таро прогноз на апрель 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Важливі моменти в житті кожного з нас, які не варто забувати.