Психологиня розказала, як впоратися з почуттям втрати оселі

втрата оселі
Багато українців під час війни залишилися без даху над головою, втратили все, що заробляли роками.

Колись Мати Тереза сказала: «Те, що ви будували роками, хтось може зруйнувати за одну ніч. Однаково будуйте». Але як відірватися від думок щодо втрат, якщо ворог все знищив?

Психологиня та експерт програми «Зірковий шлях» на каналі «Україна» Світлана Арефнія розповіла, як крок за кроком допомогти собі відновитись та жити далі.

Перший крок – проживання втрати

Щоб вийти зі стану втрати, потрібно усвідомити, що це вже сталося: немає вашого будинку, машини, дорогих серцю речей. Подумайте про те, що у вас залишилося.

У стані втрати настільки стираються межі безпеки, що людина не розуміє, хто вона, де знаходиться, чим зараз може займатися. Тому головне завдання – повернути ці межі якомога обережніше.

Другий крок – відповісти на запитання: «Хто я? Яка у мене професія? Ким я можу працювати? Який у мене план? Що я встиг узяти з собою? Як я можу поповнити свій матеріальний ресурс, якщо це можливо? Куди я можу звернутися за допомогою?»

Тобто спочатку потрібно прожити втрату емоційно, потім заспокоїтися, зрозуміти, що у вас залишилося, і створити план дій. Поставте собі питання: «Що я можу зробити, щоб змінити своє становище на сьогодні?»

дом в руках

Третій крок – почати діяти за новим планом

Коли з'являється мета, і ви емоційно прожили втрату – це і є створення нового життя з чистого аркуша.

Предыдущий пост
психіка
Психолог розповіла, скільки часу можна читати новини, щоб не страждала психіка
Следующий пост
під час війни
Психологиня розповіла, як не зриватися на рідних під час війни

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«МастерШеф 13»: смотреть онлайн 11 выпуск от 20.04.2024

В новом выпуске шоу «МастерШеф 13» участникам придется изучить кодекс кулинарных правонарушений, чтобы не нести ответственности на битве черных.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.