Якщо звикаєш до війни: як не картати себе та інших за бажання жити

Якщо звикаєш до війни
Повномасштабна війна в Україні триває вже понад 120 днів. Усі ми читаємо десятки новин, бачимо сотні фото та відео тих жахів, які росіяни вчинили на нашій землі.

І здається, що ти вже втомився та взагалі трохи звик до війни. Далі в тебе виникає бажання знову піклуватися про себе, бачитися з друзями та жити звичайним життям. Як себе за це не картати, та чому такі бажання засуджують інші?

На ці та багато інших запитань відповіла психологиня та ведуча проекту «Ранку у Великому Місті» на ICTV Юлія Зорій у діджитал-проекті «Що робити, якщо...» від Нового каналу.

Юлія Зорій

Коли люди опиняються у відносній безпеці під час війни, в голові виникає запитання: «А чи нормально хотіти жити звичним життям?», «А чи нормально хотіти стрижку?», «Чи нормально гуляти з друзями?» На думку психологині Юліі Зорій, так відбувається, бо наша психіка адаптується до поганого.

Важливо розуміти, що адаптація не означає звикання. Тому що війна – не норма нашого життя. Адаптація це про те, що ніхто з нас не може бути на піку емоцій нескінченно. І в цьому випадку важливо не картати себе, а взяти відповідальність за своє життя, за свої дії

– розповіла Юлія.

Психологиня радить не сварити себе за бажання звичних речей з мирного життя. Адже сьогодні дуже важливо налагоджувати своє життя, хоч іноді відволікаючись від новин. Кожному з нас важливо дотримуватися режиму дня, планувати прості, побутові речі, повертатися до навчання, саморозвитку, приділяти час родині, собі, друзям, продовжувати допомагати армії.

Тому що проживання життя тут і зараз дозволяє на певний час дистанціюватися від болісних подій, щоб зібрати більше сил, аби діяти далі

– пояснює Зорій.

война

Приготуйтеся, що хтось вас за це буде засуджувати. Причина в тому, що в когось цей процес адаптації психіки протікає швидше, а в когось повільніше. Намагайтеся не приймати слова інших близько до серця. А якщо почали відчувати провину, зупиніться й запитайте себе: «Чому я це роблю?», «Яка моя ціль?», «Чому це важливо для мене?»

Чесні відповіді на ці запитання допоможуть вам прийняти ситуацію, що склалася. Адже процес прийняття є наступним кроком після шоку, заперечення, агресії та суму. Це складно, але боротися з тим, на що ми не можемо вплинути, безрезультатно. Дайте собі усвідомити, що попереднє життя повною мірою не повернеться після закінчення війни. Нам треба прийняти нову реальність і адаптуватися до неї

– радить психологиня.

Предыдущий пост
скандали
Психолог розповів, що робити, якщо від початку війни вдома постійні скандали
Следующий пост
віддати дитину до дитячого садочка
Психологиня розповіла, як без остраху віддати дитину до дитячого садочка, коли в країні війна

Новости партнёров

Fresh

Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Великая суббота: традиции и главные запреты перед Пасхой

Суббота перед Пасхой - это святой день, который предоставляет уникальную возможность для размышления и духовного обновления.
Шоубиз

Александр «Терен» – возможный новый герой шоу «Холостяк»?

Украинский защитник признался, что ждет приглашение популярной романтической ТВ-программы.