Від сліз відчаю – до ейфорії: як взяти «емоційні гойдалки» під свій контроль?

ейфорія
Практикуюча психологиня, ведуча «Ранку у Великому Місті» на ICTV Юлія Зорій пояснила, чому наш настрій так часто змінюється, і чи стабілізується він після Перемоги.

Війна випробовує на міцність психіку кожного українця. Неважливо, знаходитесь ви під обстрілами чи в безпеці. Відчай замінюється ейфорією, страх, паніка, провина ходять за руку з піднесенням та оптимізмом. Це так звані «емоційні гойдалки». Сьогодні мало не кожен зустрічається з ними і відчуває, як настрій кардинально змінюється. Але для виживання дуже важливо стабілізувати емоційний стан.

Як взяти настрій під контроль – розповідає практикуюча психологиня, ведуча «Ранку у Великому Місті» на ICTV Юлія Зорій.

Юлія Зорій

Дозвольте цьому бути

Емоції виникають постійно — як реакція на подразники, на те, що ми бачимо, чуємо або думаємо. Поки ці реакції нами не усвідомлюються чи заперечуються, настрій ми не контролюємо. Тому є чотири ключові стовпи, на яких будується контроль емоцій — помічаємо, приймаємо, називаємо, усвідомлюємо.

Тож насамперед прийміть той факт, що всі ці коливання емоцій є нормальними, дозвольте їм бути. Поясніть собі, чому зараз переживаєте ту чи іншу емоцію, прийміть її. Єдиний момент — будьте обережні з тими, хто поруч із вами, аби вони не страждали й не потрапляли під «гарячу руку», якщо вас, наприклад, охопила ненависть, і ви можете в цьому стані наговорити зайвого, а потім жалкувати.

Зрозумівши і прийнявши свої емоції, переходьте до дій. Запитайте себе: «Що зараз я можу зробити, аби полегшити свій стан? Як можу собі допомогти?» Тут стануть вунагоді певні практики і способи.

Сам собі лікар

Щоб взяти емоції під контроль, залучайте фізичні активності. — Будь-який рух додасть енергії і знизить силу емоції. Також допомагають дихальні практики. Їх зараз багато, тож кожен може обрати ту, яка більше підійде. Як то техніка «Квадрат», коли дихають на чотири рахунки: глибокий вдих, затримка дихання на 4 секунди і видих, і знову затримка дихання та вдих на 4 секунди. Кожен вдих і видих робіть з такими інтервалами. Техніка нормалізує психологічний стан.

эмоции

Плануйте свій день

Ставити й виконувати бодай найпростіші завдання зараз дуже важливо. Не применшуйте їх значення. Складайте план на день, записуйте, що саме вдалося виконати, похваліть себе за це. Невиконане перенесіть на наступний день і обов’язково завершіть. Планування і виконання щоденних справ допоможе менше піддаватися стресу, бо як ми з вами пам’ятаємо — будь-яка фізична дія зменшує силу емоції.

Контролюйте час, який ви проводите за переглядом чи читанням новин. Виділіть собі умовні 3-4 блоки на день по 15 хвилин. Бо новини часто виступають подразником, який вмикає в нас ціле розмаїття негативних емоцій.

Важливі спілкування та підтримка. Говоріть зі своїми близькими, діліться емоціями й переживаннями, слухайте одне одного, обіймайте, якщо ви поруч.

Робіть щодня якусь корисну справу для країни, як то збір коштів, донати, корисні репости в соціальних мережах, забезпечення їжею, одягом чи прихистком тих, кому це зараз необхідно тощо. Навіть маленьке зусилля — це вже ваш великий вклад у Перемогу. Ці дії даватимуть відчуття корисності, важливості і зменшуватимуть емоційне напруження. Бо ви робите те, що від вас залежить, те, що можете зараз.

Холодна голова

Стабільний емоційний стан — наш головний ресурс наразі. Нам потрібно пережити це зараз, щоб ми могли відновити нашу країну завтра. Ми маємо залишатися тверезими й свідомими, щоб приймати правильні та зважені рішення.

Але врахуйте, що «емоційні гойдалки» ще будуть супроводжувати наше життя. Хибно думати, що в один прекрасний момент все скінчиться, і ми будемо жити так, як раніше. Після Перемоги нам ще доведеться багато що подолати, усвідомити масштаби війни і її наслідки. І нас гойдатиме знову… Та зараз ми поступово вчимося швидко реагувати і приймати рішення, стабілізувати свій стан, гуртуватися й допомагати собі та оточуючим. Якщо знати, що таке ці «гойдалки», і що з ними робити, вони вже не будуть неприємним сюрпризом для нас. Так, зараз вони норма нашого життя. Так, треба прийняти цей факт і вчитися з ним усвідомлено жити.

Предыдущий пост
стосунки з коханим
Психологиня розповіла, як зберегти стосунки з коханим, у якого депресія через поранення на війні
Следующий пост
Турбота про себе під час війни
Турбота про себе під час війни: експертка розповіла, з чого почати, аби зміцнити тіло і дух

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Они рассказывали самое болезненное, а потом начинали веселый квиз»: как искали 100 украинцев для квиз-шоу «Поле»

Украинская кастинг-группа имела меньше двух месяцев на отбор 100 украинцев из всех желающих сняться в проекте «Поле».
Шоубиз

Правда ли, что умер король Великобритании Чарльз III?

Информацию о смерти короля Чарльза III опровергли.
Психология

Упражнение для заземления от психолога: 9 минут, чтобы снять стресс

Уже больше двух лет украинцы живут в постоянном стрессе, влияющем на качество нашей жизни.
Астрология

Китайский гороскоп на неделю с 18 по 24 марта 2024 года: что ждет ваш знак Зодиака

Откройте для себя тайны будущего с нашим подробным ежедневным китайским гороскопом для недели с 18 по 24 марта 2024 года.