7 причин, чому тобі варто їсти калину взимку та восени

користь калини
Калина з давніх-давен вважалася найкориснішим продуктом в осінньо-зимовий період. І ось чому.

Наші пращури вважали калину символом жіночої краси, сім'ї та здоров'я. Дівчина вплітала грона ягід у волосся, соком калини фарбували губи та підрум'янювали щоки. Дерево з червоними ягідками обов'язково висаджували біля кожного будинку та приймали ці плоди як еліксир проти багатьох недуг. У наш час калина не така популярна, але не менш корисна. Давай розберемо лікувальні властивості калини докладніше.

Калорійність калини: 26 ккал на 100 г продукту.

Для крові та серця

Калина з давніх-давен була головним продуктом сердечників. Калиновий відвар покращує роботу серця, знижує рівень холестерину в крові, чистить судини, а також лікує гіпертонію та стенокардію. Крім цього, при регулярному вживанні, ягоди калини нормалізують тиск, а залізо, що міститься в плодах, підвищує гемоглобін.

Допоможе зміцнити імунітет і позбутися застуди

У складі ягід калини є вітаміни А і С. Вони сприяють зміцненню імунітету, мають протизапальні якості та допомагають організму протистояти інфекції та вірусам. Май на увазі, що відвар калини прискорюють процес одужання, лікує ГРВІ, ангіну, бронхіт та інші застудні та інфекційні захворювання. Оскільки калина добре пригнічує віруси, калиновий чай також корисно пити не лише під час, а й для профілактики захворювань.

польза калины

Для кишечника

Калина - ще й чудовий природний сорбент, який завдяки вітаміну К у складі добре очищає кишківник і зміцнює його мікрофлору, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту. Також калина є ефективним засобом від запорів, а ще позбавить тебе токсинів та шкідливих речовин в організмі. Сік калини дуже корисний для людей, які страждають від гастриту та виразки шлунка, оскільки сприяє виробленню шлункового соку і є гарним заспокійливим для організму.

лечебные свойства калины

Від стресу

Калина – порятунок для невротиків. Вона діє як свого роду заспокійливе для всього організму. Тому калина корисна при мігрені, проблемах зі сном, у період стресу. Оскільки калина регулює артеріальний тиск та обмін речовин, то допоможе також відновити нервову систему.

лечебные свойства калины

Для жіночого здоров'я

Калину не дарма називають жіночою ягодою. І не лише тому, що її споконвіку асоціюють із красою українок, а й тому, що в калині є дуже багато корисного для жіночого здоров'я. Регулярне вживання чаю з калини допоможе запобігти появі багатьох жіночих захворювань, зокрема циститу. Також свіжі ягоди калини лікують мастопатію та запобігають рецидиву захворювання.

Для нирок

Є у калини ще один плюс - вона має сечогінний ефект. Тому її бажано мати в раціоні тим, хто страждає на цистит, пієлонефрит, захворювання уретри.

Для краси

Ягоди калини також корисні та для зовнішньої краси та молодості. Зокрема, не обходь стороною натуральні маски для обличчя. При систематичному використанні вони допоможуть зволожити шкіру, позбавитися жирного блиску, очистити та звузити пори, а також прибрати дрібні зморшки та висипання. Для цього ти можеш наносити маску з ягід або робити примочки із відвару на проблемні ділянки.

А ще калина гарна для краси волосся. Регулярне вживання цих червоних ягід сприятливо впливає на зміцнення волосяних цибулин, запобігає їх випаданню та сприяє швидкому зростанню волосся.

лечебные свойства калины

Попередній пост
енергія
Замість кави: 5 продуктів, які заряджають енергією на весь день
Наступний пост
корисна кава
Що додати в каву, щоб зробити її кориснішою

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.