Калина – ягода від ста недуг: секрети вживання + рецепт унікального меду

Цілющі властивості калини
За прогнозами лікарів, ця зима буде непростою. Окрім пандемії COVID-19 нас підстерігають щорічні ГРВІ та грип.

У зв'язку з цим медики радять зміцнювати імунітет. Але не обов'язково скуповувати всю аптеку – достатньо однієї вітамінної бомби – калини. Експерти програми «Ранок з Україною» на телеканалі «Україна», фахівець із правильного харчування Марія Федоренко та фуд-блогер та кухар Юлія Пандік, розповіли про всі цілющі властивості цієї ягоди та навіть поділилися унікальним рецептом, завдяки якому калина сподобається всім.

Корисні властивості калини

У ній мінімум калорій та дуже багато вітамінів! А саме: вітамін С, який зміцнює імунну систему, вітамін B2, який добре впливає на зір, вітамін E – відомий своїми антиоксидантними властивостями, вітамін PP, який має судинорозширювальну дію, сприяє загоєнню ран та вітамін K, який забезпечує здоров'я кісток.

А ще калина містить мікро- та макроелементи: магній, мідь, залізо, цинк та марганець. До того ж в калині міститься в 3 рази більше заліза, ніж у яблуках та шипшині.

польза калины

Використання калини збільшує кількість червоних кров'яних тілець, тому її рекомендується вживати при анемії. А також при серцево-судинних захворюваннях, при захворюваннях кишківника, ГРВІ та застудах.

Читайте також

Протипоказання

Пам'ятай – дуже багато калини вживати не можна. Особливо якщо є захворювання нирок чи суглобів – подагра. Адже при вживанні великої кількості цього продукту можуть бути проблеми з тиском або нирками. Тому що калина має сильний сечогінний ефект.

Корисний лайфхак

І ще один лайфхак! Калина стає солодшою після перших морозів. Тому краще не обривати ягоди зараз, а трохи зачекати. Або десь на тиждень помісти ягоди у морозильну камеру.

Корисна калина залишається, коли не піддається дуже довгій термічній обробці. Тому дієтологи не радять купувати джеми та варення з ягоди. Усі вітаміни з неї випаровуються. Фахівці радять заварювати калину з чаєм, робити з неї морс чи мед – тоді корисні властивості точно збережуться.

польза калины

Калина на зиму

Через терпкий смак та різкий аромат калину люблять не всі. Однак є унікальний рецепт калинового меду, який сподобається навіть великим привередам. Перевага такого рецепту в тому, що калина втрачає свій неприємний смак і аромат, а такий мед може зберігатися роками, не пліснявіти. А ще його дуже легко готувати.

Для цього рецепту потрібні мед та калина. Вони залишать всі свої корисні мікроелементи в цьому продукті, а вживати його дуже смачно. Потрібно добре помити та відокремити ягідки від суцвіття, після чого слід перетерти плоди, щоб відокремився сік. Коли ягоди готові, їх треба змішати із медом. Зробити парову лазню і змішати мед із калиновим пюре, заварити, але не доводити до кипіння.

Наступний пост
чорнослив
5 причин, чому жінкам варто їсти чорнослив

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.