Як схуднути на Дюкані: демократична дієта для тих, хто любить поїсти

Креветки
Загалом, бути на Дюкані, як і на Лубутенах, у тренді. Хоча, праця французького лікаря в дієтології, така ж класика, як шедеври Ван Гога у живописі чи мелодії Сібеліуса у музиці.

Поняття дієта для схуднення на сьогоднішній день практично синонімічно дієті Дюкана. Для того, хто хоче схуднути на 5,10, 15 кілограмів, а то й більше, книга П'єра Дюкана стає настільною. Що зробило цю дієту хітом? Річ у тому, що лікар розробив метод, при якому не просто можна швидко схуднути, а й утримати отриманий результат надовго. Точніше – назавжди.

При цьому гуманний лікар категорично проти голодування. Ти їси та не вважаєш калорії. Єдине обмеження – ти маєш 100 продуктів, які можуть бути на твоїй тарілці. Причому 72 з них – білкові, 28 – вуглеводні. І, звісно, їх комбінації.

Один з обов'язкових елементів дієти - вівсяні висівки. Причому великого розміру. Розбухаючи у шлунку, вони позбавляють почуття голоду. До того ж чудово очищають організм від шлаків.

Як каже сам П'єр Дюкан – твоя мета не просто схуднути, а прийняти для себе певний спосіб харчування, при якому ти будеш здорова, енергійна та струнка. Не виключає лікар і фізичну активність. Він каже, що 20 хвилин пішої прогулянки – той мінімум, без якого не обійтись. Загалом, все просто. Залишилось спробувати.

девушка на диете

Етап перший: атака

Найкоротша і найпростіша фаза. Непроста, тому що ти можеш їсти виключно білкові продукти протягом 3, 5 або 10 днів (тривалість першої фази залежить від того, яку вагу хочеш скинути). По суті, під час "атаки" ти просто не даєш організму вуглеводів і жирів, які трансформуються в підшкірний жир. Адже білок – будівельний матеріал для м'язів. Крім того, перетравлення білка потребує значних енергетичних витрат. І по суті, калорії, які ти отримуєш з їжею, спалюються в процесі перетравлення цієї їжі. Так виглядає протиприродний, на перший погляд, процес "їж і худий". Тому саме за перший етап дієти кілограми не йдуть – тікають.

Ось стислий перелік продуктів, які будуть твоїм раціоном не тільки на першому етапі дієти, а й на наступних.

  • Нежирне м'ясо: телятина, кролятина, курятина (тільки без шкірки), субпродукти на кшталт печінки та язика.
  • Морепродукти: кальмари, креветки, мідії. Можна рибу, більш того, навіть жирну рибу. Тільки не варто запікати її у жирному соусі.
  • Дозволено молоко, йогурт, кефір, сир, тофу. Усі з низьким відсотком жирності. До речі, яйця теж можна: перепелині та курячі.

Хоча Дюкан не любить слово "заборонені", проте перша фаза дієти передбачає такі продукти. Насамперед – солодке та цукор. Це горіхи, майонез, макарони та каші, олія та фрукти.

Вівсяні висівки грубого помелу обов'язкові кожному етапі, зокрема і першому.

Етап другий: чергування або круїз

На другому етапі теж втрачається вага. Проте вже не так швидко, як на першому. Практика показує – близько кілограма на тиждень. Зате і їжа стає різноманітнішою. У раціоні, крім білкових продуктів, з'являються овочі.

  • Додай у меню кабачки, гарбуз, огірки та помідори, редис, капусту різних видів, перець, гриби, фенхель. А також морква та буряк. Проте останні у невеликій кількості. Адже овочі ці цукрові.

Каші, макарони та крохмалевмісні овочі, як і раніше, не можна, як і на першому етапі. Однак так само актуально вівсяне толокно.

На етапі "круїз" рекомендується чергувати через день білкові дні з білково-овочевими. Так може відбуватися доти, доки ти не отримаєш ту вагу, про яку так довго мріяла.

девушка на диете

Етап третій: закріплення чи консолідація

Не давати кілограмам можливості повертатись – така мета третього етапу. Обмежень щодо продуктів, тут, до речі, ще менше.

  • Ти можеш запікати картоплю, готувати кашу булгур або кус кус (але не більше 200 г на тиждень). Приходять у раціон і рослинна олія, і фрукти (тільки банани та виноград становлять виняток).

На цьому етапі щотижня з'являється один день, коли ти можеш дозволити собі все, що завгодно. При цьому один день із семи все-таки залишається повністю білковим.

Висівки присутні в твоєму раціоні щодня.

Тривалість третього етапу залежить від кількості кілограм, які ти втратила за перші 2 фази. Кожен кілограм подовжує етап консолідації на 10 днів. Так, якщо пішли 6 кг, то тривалість третього етапу становитиме 60 днів.

Етап четвертий: стабілізація

Скоріше це вже не дієта, а спосіб життя. Тому що на цьому етапі обмежень немає. Але є рекомендації. Один день на тиждень має бути білковим. Три столові ложки висівок все так само у твоєму щоденному меню.

П'єр Дюкан рекомендує рухатися. Замість того, щоб схоплюватися в ліфт, що закривається, пройдися пішки. Відмовся від маршрутки на зупинку-другу. А у вихідні заміни пасивний відпочинок активним.

Тоді виконана тобою робота матиме стабільний результат. Мало того, що вага не зростатиме, самопочуття буде прекрасним, так ще й самооцінка прокачається на повну. Адже ти подолала труднощі та досягла поставленого результату!

девушка на диете

Побічний ефект

Дієту П'єра Дюкана люблять за ефективність та комфортність. Дієтолог переконаний, що відчувати почуття голоду під час дієти – формувати до цього заходу негативне ставлення. Так що на цій дієті ти точно не голодуватимеш. Тому й зриви трапляються рідко.

Однак є у цій, практично бездоганній дієті, невеликі мінуси. Наприклад, хоч різноманітність продуктів має місце, проте однаково виникає дефіцит певних поживних речовин. Так, у меню не вистачає вітамінів групи В, яка міститься у крупах та хлібі. Омега-3 кислоти та вітамін А, що міститься в маслі, теж дефіцитний для цієї дієти. Ось чому важливо поповнювати нестачу речовин комплексом вітамінів.

Крім того, за відгуками про дієту Дюкана, деякі різкий перехід на білковий раціон може провокувати запаморочення, нудоту, слабкість. Тож до дієти Дюкана, потрібно підходити продумано та обережно. Тоді ти досягнеш бажаного, але при цьому не пожертвуєш своїм самопочуттям.

Попередній пост
обліпиха
5 причин пити чай з обліпихи цієї зими
Наступний пост
Порушення ритму серця
Порушення ритму серця: просто стрес чи хвороба?

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Що, згідно з нумерологією, готує для нас квітень 2024 року

На що варто звернути увагу у квітні, щоб увійти, а вірніше увірватися на хвилі успіху?
Психологія

Групи підтримки – що це таке і чому вони корисні? Розповідає психологиня

Влучне сказане добре слово, обійми, повідомлення «Я в тебе вірю», та навіть посмішка незнайомця чи незнайомиці впливають на наш емоційний стан.
Весілля

Фаянсове весілля: як відсвяткувати 9 років від дня весілля

Дізнайтеся, як зробити фаянсове весілля незабутнім і особливим.
Психологія

Страх змін: що це і як не дати йому вплинути на ваше життя?

Психологічний підхід до подолання страху змін.