Правильне харчування навесні: все, що варто знати про черемшу та думка дієтолога

черемша
Навесні настає почуття, коли організм готовий віддати все і навіть більше за свіжу зелень. І бажано, яка не виросла у теплиці.

Одним із перших весняних рятувальних кіл є черемша. Ти точно знаєш цю рослину, бо щовесни її продають бабусі біля метро. А в дитинстві мами робили з неї салат, додаючи варені яйця та майонез.

Однак черемша може бути гармонійною частиною правильного харчування, оскільки в ній є багато корисних речовин. Давайте подивимося, яку саме роль вона може зіграти у весняному раціоні.

Черемша: корисні властивості

Черемша – марокалорійна, у 100 грамах ти знайдеш лише 35 калорій. До складу черемші входить ефірна олія, вітаміни А, групи В, С, фітоциди, вода, клітковина, залізо, цинк, бор, калій, фтор, сірка, натрій, йод.

Черемша покращує травлення, підвищує апетит, знижує тиск та захищає судини від виникнення бляшок. Крім того, черемша відновлює організм при авітамінозі, допомагає розв'язувати проблеми з печінкою, прискорює регенерацію тканин.

Дієтологи також радять включати черемшу до дієтичного раціону (коли ти хочеш схуднути).

Важливо: оскільки черемша може підвищувати апетит, не поєднуй її з вуглеводними продуктами (кашами), а роби з неї доповнення до м'яса чи риби.

Черемша: денна норма

Що поліпшити обмін речовин, але не відчувати себе постійно голодною, щодня з'їдай 10-15 листків черемші. Не більше.

Так, черемшу категорично не варто їсти людям із проблемами шлунково-кишкового тракту, епілепсією, а також тим, хто переніс гепатит.

Важливо: черемша (ведмежа цибуля) занесена до Червоної книги України, тому купуй продукцію, яка була вирощена у приватних господарствах.

черемша

Як схуднути за допомогою черемші

Ідеальна роль черемші у правильному харчуванні та дієтичному раціоні – це салати. Вона ідеально поєднується з помідорами, огірками, яйцями, капустою та солодким перцем. Також непоганий варіант – із солоним сиром.

Відмінна заправка для салатів із черемшею – грецький йогурт. Сміливо доповнюй салати з черемшею запеченим м'ясом чи рибою. Це буде чудовий варіант для вечері.

Цікаво: якщо черемшу зварити, її калорійність зростає до 124 в 100 г рослини.

Що думає про черемшу дієтолог

Щоб зрозуміти, а що думають дієтологи щодо черемші, "Єдина" звернулася до дієтолога Олесі Горобець.

Черемша також відома під такими назвами, як «дикий часник», «колба» - загальна назва кількох багаторічних видів цибулі, до яких належать «ведмежа цибуля» та «цибуля переможна».

Лікарські властивості черемші відомі з давніх-давен і згадується в старовинних медичних трактатах, як засіб для профілактики різних інфекцій, а ще їм рятувалися від цинги.

Крім того, що це чудове джерело харчових волокон (клітковини), у ній багато вітаміну С (до 700 мг на 100 г). Також у всіх частинах рослини є білок, фруктоза, мінеральні солі макро- та мікроелементів (фосфору, калію, магнію, марганцю, заліза, сірки, міді та ін), фітонциди, бета-каротин, фітостерини (аліцин).

Навесні, коли в запасених овочах кількість корисних речовин уже мало, а до нового врожаю ще далеко, вживання черемші допоможе впоратися з весняним гіповітамінозом.

Черемша покращує роботу травної системи (стимулює вироблення травних соків, підвищує апетит, посилює моторику кишківника). Це рослина-фітонцид (природний антибіотик), тобто, ефірні олії, що містяться в ньому, мають протимікробну, противірусну, протигрибкову і навіть протиглистову дію. Раніше навіть випускали на основі препарат для лікування гнійних ран, виразок, пролежнів.

черемша

Алліцин - головна біологічно активна речовина цієї рослини, крім вже згаданих властивостей, сприятливо впливає на серцево-судинну систему, сприяє помірному зниженню підвищеного тиску, нормалізації ліпідного складу крові (зниженню загального холестерину, тригліцеридів), чинить антитромботичну дію, покращує засвоєння клітин глюкози, зміцнює імунітет, і, що дуже цікаво, при досягненні необхідної дози протиракова дія. Не варто скидати з рахунків і його виражену антиоксидантну активність.

Великі епідеміологічні дослідження показали, що в місцевостях, де населення постійно вживає в їжу велику кількість цього виду рослин, захворюваність на рак товстої та прямої кишки як мінімум на третину менша.

Через низьку калорійність можна вживати її в їжу, не боячись набрати зайві кілограми.

Не варто її вживати у гострий та підгострий періоди захворювань шлунково-кишкового тракту (гастриті, виразковій хворобі, дуоденіті, панкреатиті, холециститі, коліті).

Черемшу використовують у різних стравах як у сирому вигляді, так і у приготованому. Однак при нагріванні значна частина корисних властивостей втрачається.

«Цибуля ведмежа» занесена до Червоної книги багатьох регіонів, у тому числі, в Україні. Однак черемшу можна вирощувати, як садову рослину та вживати в їжу.

Фото: Depositphotos

Попередній пост
Як почати бігати навесні
Як почати бігати навесні: 5 перевірених порад
Наступний пост
Білкова дієта: меню
Білкова дієта: плюси, мінуси та меню на тиждень

Новини партнерів

Fresh

Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.
Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.
Весілля

Олов'яне весілля: як відсвяткувати 10 років від дня весілля

Все, що вам потрібно знати про десяту річницю весілля.