7 помилок батьків щодо догляду за зубами дітей до 7 років

стоматолог
Дитячі зуби вразливі вже з першого року життя, тому вони потребують особливої турботи та догляду.

На жаль, не часто батьки розуміють, чому потрібно регулярно відвідувати дитину стоматолога вже від народження. Розібратися, яких помилок припускаються батьки при догляді за дитячими зубками – нам допоможе професор, практикуючий лікар-стоматолог із 30-річним досвідом Ярослав Заблоцький.

Помилка 1. Батьки штучно привчають дітей до цукру

У Швеції мало дитячих стоматологів, оскільки вони майже немає роботи. Шведи мають таку традицію: раз на тиждень дітям влаштовують день солодкого – наприклад, у суботу. У всі інші дні – дітям не дають цукерок та солодощів. У нас більшість батьків вважають, що головними ласощами для дітей є солодощі.

Рекомендується почистити зуби після кожного прийому солодощів або хоча б сполоснути ротову порожнину.

стоматолог девочка

Помилка 2. Батьки не звертають уваги перші звички дітей

Якщо дитина смокче палець, лікар обов'язково повинен навчити вас, як усунути цю звичку. Бо чим молодша дитина, тим легше цю звичку змінити. Якщо дитина смокче палець, то в майбутньому може заробити неправильний прикус.

Зазвичай під час першого візиту дитини до стоматологічного кабінету лікар більше спілкується з батьками. Вивчає звички й перед тим, як починають прорізуватись зуби, він повинен розповісти батькам, як їх треба правильно чистити.

Коли зуби починають прорізуватися – вони починають свербіти й діти часто плачуть. Прорізування зубів - це те ж запалення ясен, лише викликане травмою. Тому для дітей є спеціальні масажери, які відразу ж і чистять зуби та масажують.

Помилка 3. Батьки не видаляють зубний наліт після молока

Дуже важливо чистити зуби дитині після грудного чи пляшкового годування. На дитячих зубах залишаються рештки молока, які руйнують емаль.

Після годування буквально одним рухом можна прибрати наліт, який утворюється від молока, соків, чаїв, компотів. Якщо цього не робити, є ризик отримати – пляшковий карієс.

Помилка 4. Батьки не розуміють важливості першого візиту до стоматолога

Коли у дитини з'являється перший молочний зуб – у шість місяців, батьки одразу мають прийти до стоматолога і показати дитину.

Перший візит до стоматолога має бути пов'язаний не стільки із зубами, скільки зі звичками дитини. На першому візиті дитина звикає до стоматолога, розуміє, що в його кабінеті добре і нічого поганого не станеться. І коли він прийде на повторний візит за 12 місяців – він уже буде спокійним і не боятиметься лікаря та клініки.

Найважливіше, що лікар повинен запитати у батьків це те, як дихає їхня дитина, тобто носом чи ротом. Якщо дитина дихає носом неповноцінно, то рекомендується пройти обстеження у дитячого отоларинголога, тому що у нього може спостерігатися запальний процес у порожнині носа, який змушує його дихати ротом.

Тривале дихання ротом у дитини в майбутньому може сформувати неправильний прикус.

стоматолог мальчик

Помилка 5. Батьки не стежать за чистотою зубів у дітей

Чи не регулярна гігієна порожнини рота в майбутньому призводить до ряду захворювань.

Вже з появою першого зуба (це відбувається приблизно на 6 місяці життя дитини) і до 10 років батьки повинні контролювати як регулярно і як ретельно їх дитина чистить зуби. У більшості випадків самі діти не пораються з цим завданням, тому батьки повинні допомагати своєму чаду чистити зуби.

Виявіть фантазію – перетворите це на гру для дитини.

Помилка 6. Неправильний догляд за першим постійним зубом

У дитини шість-сім років з'являється перший постійний зуб. Перший «дорослий» зуб можна порівняти з яєчною шкаралупою – він не затверділий, вразливий та тендітний. З перших днів появи він потребує особливого догляду.

Батьки, які схильні довіряти міфу «молочні зуби чистити не треба» можуть легко пропустити хворобу в постійних зубах. Не знання батьків інформації про появу першого постійного зуба у дитини та неправильний догляд призводять до того, що перший зуб хворіє. Неправильний догляд за постійним зубом призводить спочатку до карієсу, а у другому-третьому класі до великої дірки. Пізніше дитині ставлять пломбу, потім пломба випаде і так послідовно від класу до класу.

Часто у десятому класі із зуба видаляють нерв або взагалі видаляють зуб повністю. Щоб цього не було, потрібно постійно доглядати першого дорослого зуба.

Помилка 7. Не вчимо дітей пити чисту воду замість солодких напоїв

Дуже важливо, що п'є ваша дитина. З самого народження не варто привчати дітей до солодких напоїв. Діти не мають відчуття солодкого. Потрібно якнайдовше утримувати їх від цукру.

Найкраще, що може зробити мама, – це привчити дитину пити просту чисту воду. Вона не зашкодить зубам.

Фото у тексті: Depositphotos.com

Попередній пост
груша
5 причин, чому восени варто їсти груші щодня
Наступний пост
Як покращити травлення
3 продукти, які слід додати до свого раціону, щоб покращити травлення

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.