3 продукти, які слід додати до свого раціону для здоров'я кісток і зубів

ТОП-3 продуктів для здоров'я кісток та зубів
На думку експертів, щоб кістки були міцними та здоровими, у раціоні у значній кількості повинні бути присутніми кальцій та вітамін D. Кальцій допомагає підтримувати ріст і силу кісток, а також здорову структуру зубів. А вітамін D покращує всмоктування кальцію.

Ці поживні речовини є важливими для нашого організму не тільки в ранньому віці, але й протягом усього життя. Які продукти багаті на кальцій і вітамін D? Як правильно їх вживати та на що звертати увагу при покупці?

На ці питання відповіли експерти проєкту «Корисна програма» – дієтологи Ольга Безугла, експерт з якості та безпеки продуктів Олена Сидоренко, лікар-гастроентеролог Наталія Харченко та експерт з якості та безпеки продуктів Марія Янчик.

Сир

  • Чим корисний сир?

Сир містить незамінні амінокислоти, багатий на вітаміни А, Р, Е, В, В2, В6 і В12. У його складі – фолієва кислота, солі кальцію, залізо, натрій, магній, мідь, цинк, фтор та фосфор. Сир необхідний для зростання та оновлення всіх тканин організму, особливо кісткової тканини. Також він корисний для роботи нервової системи, серцевої діяльності та кровотворення.

Творог

  • Як вживати сир?

Щоб отримати максимальну користь для організму, рекомендується вживати сир після 13:00. І тут він послужить як джерелом білка, але й кальцію та інших корисних речовин. Знежирений сир краще вживати зі сметаною. До речі, будь-який сир не поєднується із солодощами та горіхами, краще додати до нього зелень кропу, петрушки чи часник. Для дітей рекомендовано добову норму сиру – 100-150 грамів.

Читайте також

  • Як вибрати сир?

Насамперед, дивіться на найменування продукту та маркування. Якщо хочете купити сир, то й на упакуванні шукайте слово «сир», а не «сир» або «сир». Саме упакування має бути герметичною, а сир – мати молочний запах та однорідну консистенцію.

Крім того, будь-яке відхилення від білого кольору свідчить про фальшування. І не купуйте пастоподібний сир, продукт із кислим запахом або якщо він синіє при додаванні йоду.

Кальмари

  • Чим корисні кальмари?

Кальмари позитивно впливають на ендокринну систему, покращують зір, нормалізують тиск, формують м'язи та зміцнюють кістки, тому що в них міститься необхідний білок. Також їхнє м'ясо багате на вітаміни та мінерали, за багатьма показниками кальмари навіть корисніші за рибу.

Так, фосфор у кальмарах відіграє важливу роль у формуванні та підтримці здоров'я кісток та зубів. Магній бере участь у розвитку кісткової тканини, скороченні м'язів, здоров'я зубів та роботі імунної системи. А вітамін С, який присутній у кальмарах, просто незамінний для здоров'я кісток, зубів та ясен.

Кальмары

  • Як вживати кальмари?

Норма споживання кальмарів для дорослих та дітей віком від 10 років – 100-150 грамів на день. Цей продукт можна поступово вводити до раціону харчування малюкам з 2-х років за умови відсутності алергії на морепродукти – з розрахунком 10 грамів на день на кожен рік дитини».

З кальмарів може вийти багато прекрасних страв: закусок, салатів, супів. Готувати їх можна у фритюрі, на грилі, тушкувати з овочами. Але не варто кальмари довго готувати, від цього вони стають твердими.

  • Як вибрати кальмари?

При покупці зверніть увагу, щоб кальмари були досить товстими, з твердою білою м'якоттю та легким морським запахом. Краще вибирати продукт сухого заморожування у вакуумному упакуванні. Якщо кальмар продається в брикетах, при правильному заморожуванні кожна тушка повинна легко відокремлюватися від інших. Бажано, щоб вага крижаної глазурі не перевищувала 10% від загальної ваги кальмару. Якщо м'ясо кальмару жовтого або бузкового кольору, швидше за все, кальмар був заморожений вдруге.

Соя

  • Чим корисна соя?

Соя є повноцінним білковим продуктом, у якому є різноманітні амінокислоти. Саме вона здатна значно зміцнити кісткові тканини та прискорити обмін речовин. Вітаміни, які містяться в цьому продукті, діють на організм як еліксир молодості, запобігаючи передчасному старінню.

А ще соя багата макро- та мікроелементами: бета-каротином, фолієвою кислотою, калієм, кальцієм, фосфором, магнієм та натрієм. За рахунок біологічних речовин, що містяться в ній, знижується рівень холестерину. А ще соєві компоненти працюють як антиоксиданти, що є профілактикою онкозахворювань.

Соя

  • Як вживати сою?

Соя допомагає урізноманітнити харчування та збагатити організм цінними речовинами, проте, вживаючи лише соєві продукти, людина все одно не зможе перекрити добову норму білка. Тому в раціоні повинні також бути м'ясо, риба і такі продукти, як сочевиця, горіхи та гриби.

Не слід забувати, що соєве м'ясо містить дуже багато рослинної клітковини, через що досить погано засвоюється в організмі. Саме тому сою лікарі не рекомендують вживати людям із проблемами кишківника – з гастритом та виразковою хворобою.

Читайте також

  • Як вибрати сою?

Соєві боби найкраще вибирати в прозорому упакуванні або на вагу, щоб уважно розглянути продукт. Якісні зерна сої повинні бути цілими, без пошкоджень чи сколотих ділянок. При виборі соєвого м'яса дивіться, щоб шматочки були цілісні. На упакуванні соєвого молока мають бути вказані інгредієнти рослинного походження. А якісний тофу – молочного кольору.

Попередній пост
5 видів присідань для сідниць твоєї мрії
5 видів присідань для сідниць твоєї мрії
Наступний пост
кросфіт
3 кросфіт-вправи, які можна робити вдома

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Що, згідно з нумерологією, готує для нас квітень 2024 року

На що варто звернути увагу у квітні, щоб увійти, а вірніше увірватися на хвилі успіху?
Психологія

Групи підтримки – що це таке і чому вони корисні? Розповідає психологиня

Влучне сказане добре слово, обійми, повідомлення «Я в тебе вірю», та навіть посмішка незнайомця чи незнайомиці впливають на наш емоційний стан.
Весілля

Фаянсове весілля: як відсвяткувати 9 років від дня весілля

Дізнайтеся, як зробити фаянсове весілля незабутнім і особливим.
Психологія

Страх змін: що це і як не дати йому вплинути на ваше життя?

Психологічний підхід до подолання страху змін.