5 правил догляду за зубами та порожниною рота, щоб рідше бачити стоматолога

Правила догляду за зубами
У домашньому догляді є кілька непорушних правил, дотримання яких позбавить тебе багатьох захворювань порожнини рота і скоротить кількість походів до стоматолога до мінімуму.

Солодкі булочки, газовані напої так і намагаються нашкодити нашим зубкам і нагородити їх карієсом. Мрієш про голлівудську посмішку? Тоді лови наші поради!

Твої помічники

  • Зубна паста

При виборі прислухайся до порад стоматолога – може, твоїм зубам потрібен особливий догляд. Якщо ж жодних рекомендацій немає, вибери пасту з кальцієм та фтором. До речі, кількість пасти не визначає якість догляду – більше не означає краще. Невеликої горошини буде достатньо!

Зубная паста

  • Зубна щітка

Найкраще вибери щітку середньої жорсткості (medium), при схильності до утворення нальоту – високої (hard), а якщо кровоточать ясна – м'яку (soft). Чистити зуби потрібно двічі на день (вранці та ввечері), а якщо носиш брекети – то після кожного перекусу. Обов'язково добре промивай щітку після використання та зберігай у відкритому вигляді, щоб вона просихала. Міняй зубну помічницю хоча б раз на 3 місяці.

  • Зубна нитка

За допомогою неї можна прочистити міжзубні проміжки та видалити зубний наліт та залишки їжі. Використовувати її можна після кожного перекусу, але чистити зуби нею треба акуратно.

Зубная нить

  • Ополіскувач для ротової порожнини

Багато хто думає, що він призначений виключно для освіження дихання, але це не зовсім так. Сучасні засоби також вбивають бактерії і допомагають позбутися кровоточивості ясен. Тільки зверни увагу на склад: не використовуй засоби зі спиртом.

Полощі рот після чищення щонайменше 30 секунд – стільки часу треба, щоб активні речовини почали діяти. «Проціди» рідину крізь зуби - так вимиєш залишки їжі з міжзубних проміжків.

  • Жуйка

Вона дійсно допоможе освіжити дихання та прибрати залишки їжі. Тільки вибери без цукру та жуй не довше 5-10 хвилин. А ще пам'ятай: жуйка не може замінити повноцінну чистку зубною щіткою!

Жвачка

Твої вороги

  • Чарівні палички

Копирсатися в зубах у принципі не гарна звичка, але, звичайно, якщо щось застрягло, то скористатися чарівною паличкою можна. Використовуй її при необхідності та чисть обережно, адже зубочисткою можна серйозно нашкодити яснам.

  • Корисні фреші

У свіжих соках багато кислот, які роз'їдають емаль. Тому пий кислі напої лише через соломинку – тож контакт із зубами буде зменшено!

  • Чай та кава

Через ці напої, особливо якщо вони міцні, на зубах може з'явитися негарний жовтий наліт. Щоб такого не трапилося, постарайтеся після кожного споживання напою полоскати рот ополіскувачем або звичайною водою.

Чай и кофе

  • Народні методи

Прочитала в інтернеті, що можна відбілити зуби звичайною сіллю та содою? Не поспішай пробувати! Адже крім білого ефекту отримаєш пошкоджену емаль та мікротріщини. Якщо хочеш зробити зуби білішими, звертайся до стоматолога!

  • Температурні гірки

Постійно запиваєш гарячу піцу коктейлем із льодом? Гіперчутливість зубів тобі гарантована. Раз і назавжди відмовся від вживання гарячих продуктів разом із холодними!

  • Звичка гризуна

Перестань гризти нігті, олівці та ручки… По-перше, це так не естетично, а по-друге, під нігтями та на різних предметах безліч мікробів. І взагалі не надумай використовувати зуби, як підручний інструмент!

Операція «Чистка»

Крок 1. Зовнішня поверхня: чистити під кутом 45° короткими рухами проти лінії ясен.

Крок 2. Жувальні поверхні: тримай щітку рівно і чисть рухами взад-вперед уздовж поверхні.

Чистка зубов

Крок 3. Внутрішня поверхня передніх зубів: нахили щітку вертикально та чисть ніжними рухами вгору-вниз.

Крок 4. Почисти язик, щоб видалити частинки їжі, усунути бактерії та освіжити дихання.

Раз на пів року профілактично відвідуй стоматолога. І пам'ятай: що раніше ти звернешся до лікаря, то легше буде вилікувати зуб!

Попередній пост
Як накачати попу
Як правильно присідати, щоб зробити сідниці пружними, але не перекачати ноги
Наступний пост
червона риба
7 продуктів, які допоможуть зміцнити еластичність судин

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.