13 продуктів, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою та налаштуватися на розумову діяльність

Запасися вітамінами на всю зиму
У літньому раціоні зазвичай переважають ягоди та фрукти, а ось в осіннє меню варто додати свіжі овочі. Вони допоможуть налаштуватися (і фізично, і психологічно) на новий сезон і запастись вітамінами на кілька місяців уперед.

Початок осені багато в чому вважається перехідним періодом. Насамперед це перехід від безтурботного літа до осінніх буднів. Попереду, звісно, будуть і свої свята, і позитивні емоції. Але спрацьовує установка: час яскравих вражень та відпочинку добіг кінця. Ми повертаємось додому з відпустки, до звичайного ритму, до роботи, навчання. Це потребує психологічної перебудови.

І саме в цей час встигає врожай натуральних антидепресантів та стимуляторів, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою та налаштуватися на розумову діяльність.

Осінні овочі на варті імунітету

Оргтехніка та негативний вплив навколишнього середовища запускають ланцюг запальних процесів у нашому організмі, а яскраво забарвлені овочі (насамперед, помаранчеві гарбуз та морква, до складу яких входить каротин, а також червоні томати, що містять лікопін) розривають її, діючи як антиоксиданти.

Однак не лише ці продукти стоять на варті нашого імунітету. Крім яскравих плодів підтримати імунну систему і запобігти зимовим застудам допоможуть практично всі осінні овочі, що володіють до того ж масою інших корисних властивостей.

Баклажани підвищують життєздатність яйцеклітин та сперматозоїдів. Це знали та використали ще наші предки. Плануєш вагітність - введи цей овоч у свій (і чоловіка) раціон.

Цибуля, буряки, капуста – продукти must have на нашому столі. У цей період вони ще й дуже соковиті. А за допомогою капустяного соку (обов'язково під наглядом лікаря!), наприклад, навіть можна загоїти виразку.

Сливи, яблука, багаті на кобальт і залізо, сприяють кровотворенню.

Сливы, яблоки

До вересня вже є коренева селера та інші коренеплоди. Намагайся, щоб у твоєму меню було якомога більше представників цієї родини. Наприклад, хрін покращує кровообіг і роботу органів чуття (зір, нюх).

Плоди з тонкою шкіркою вживай цілком. Шкірка таких овочів, як перець і помідор, не перетравлюється нашим організмом і, проходячи по кишківнику, подібно до щіточки вимітає з нього шлаки та залишки їжі. Однак людям, які мають проблеми з жовчним міхуром, шкірку краще зрізати.

Підзарядка для мозку

Важливо, що вересневий урожай – це вже не рідкі плоди, а насичені біологічно активними речовинами фрукти та овочі. До того ж у них значно менше кислоти (навіть вересневі яблука здебільшого вже солодкі). А що містяться в осінніх плодах глюкоза і фруктоза стимулюють роботу мозку, допомагають впоратися зі зростаючим у цей період розумовим навантаженням. Наче сама природа подбала про необхідне харчування до початку навчального року! Взяти хоча б виноград - джерело легкого і швидко всмоктувального вуглеводу - це моментальна енергія для головного мозку.

Однак виноград (як і інші солодкі сезонні плоди, наприклад, груші та диню) можна далеко не всім. Для діабетиків та людей, схильних до підвищеного цукру, початок осені взагалі складний період, адже всі плоди досить солодкі.

Розфарбуй осінні будні

Повернувшись у звичну обстановку, хтось сумує за яскраво проведеним відпочинком, багатством екзотичних плодів, а комусь, навпаки, не дає спокою непомітно пролетіла відпустка. Погода стає все менш спекотною, дні починають (нехай поки й непомітно) скорочуватися. Щоб підняти собі настрій у цей період, постарайся урізноманітнити, розквітити звичний раціон.

Нехай у ньому буде більше яскравих плодів у раціоні – гарбуз, буряк, морква, томати, перець, яблука, виноград, сливи. Чим яскравіше, тим краще! У цих продуктах маса антиоксидантів, які перешкоджають старінню та руйнуванню клітин, зміцнюють судини, допомагають пережити подальші місяці з більш короткими світловими днями, нудьгою, зниженням температури, трудовим навантаженням і, нарешті, новорічними застіллями. Саме у серпні та вересні формується основний запас вітамінів в організмі.

Вересень - час, коли все ще (літній урожай) є і все вже (осінні дари) є. Достаток фруктів та овочів, зелені та коренеплодів, горіхів. Потрібно поспішати цим скористатися, щоб зарядитися цінними речовинами до наступного літа. До того ж продукти в цей період не лише їжа, а й ліки. Суди сама.

девушка лежит на подоконнике

Гарбуз виводить токсини та глистів

Влітку ми, зазвичай, трохи простіше ставимося до раціону харчування. Можемо дозволити собі зайве у відпустці, на пікніку - при тому, що в спеку організму потрібно набагато менше калорій, ніж в інший час. Вживаємо трохи більше алкоголю, солодких напоїв, морозива.

Кукурудза, хачапурі, шаурма «з рук»... А якщо твій відпочинок чи буденний режим недостатньо активний, то ризик накопичення токсинів в організмі збільшується. І мабуть, ще поширеніший «сюрприз» літа – глисти. Свіжі (немиті) плоди прямо з грядки або з лотка, перекушування на природі погано вимитими руками - джерел занесення паразитів в організм багато, як і наслідків гельмінтозу. Так от, матінка-природа подбала і про це.

У вересні саме встигають гарбузи – правильний засіб від небажаних літніх «придбань». Гарбуз чудово очищає кишківник: клітковина забирає на себе і виводить накопичені в організмі токсини. Просушене (не смажене) гарбузове насіння допоможуть вивести глистів. Приймай по кілька ядер щоранку натще. Крім того, цей овоч багатий корисним для зору провітамін А (що дуже актуально в період повернення до роботи за комп'ютером, до паперів і підручників). Примітно, що гарбуз дуже довго зберігає свої поживні та корисні властивості, тому вживати його в їжу рекомендується з вересня аж до травня.

Дорогоцінні ядра

Горіхи – стовідсоткові осінні дари природи – є найбагатшим джерелом майже всіх необхідних поживних речовин. Вони містять велику кількість вітамінів, амінокислоти, жири та жирні кислоти, мінеральні солі, калій, необхідний для зростання та зміцнення організму, та білки. Про їхню користь написано та сказано чимало. Але цікавий факт: зовнішні характеристики деяких горіхів дивним чином перетинаються з їх корисними властивостями.

Найзвичніші для нашого організму волоські горіхи багаті на полінасичені кислоти, йод, залізо, клітковину – речовини, які корисні для мозку та щитовидної залози. І, погодься, саме ядро формою нагадує мозок людини!

Щодня з'їдай 2 повні горіхи. Особливо корисні молоді, молочні, так що не відкладай підживлення мозкових звивин до зими.

Лісовий горіх розкиданий під деревом подібно до лімфовузлів в організмі людини – ось він і покращує роботу лімфатичної системи. Жменька фундука – денна норма, що рекомендується.

Мигдаль «свій» лише для жителів півдня України. Для мешканців інших регіонів це не зовсім звичний продукт, тому достатньо з'їдати 1-2 штучки на день як ласощі.

Арахіс – це не лише екзотичний, а й алергенний продукт. Обмежитись 1-2 горішками на день. Можеш просто подрібнити їх та посипати салат.

Оптимальний раціон на вересень

Щоб не пропустити сезон підзарядки вітамінами, включи до свого раціону більше осінніх плодів.

Сніданок: 2 столові ложки цільнозернової каші (гречка, вівсянка або перловка) з овочами чи фруктами. Це може бути досить смачно: карамелізуй грушу або запікання сливи і додай у кашу.

Ще один варіант сніданку: гречана каша з салатом (натрій на тертці гарбуз, яблуко і морква і заправ 1 столовою ложкою сметани).

Перекушування: яблуко або виноград. Осінні фрукти досить солодкі, тому їж їх лише у першій половині дня. І не тому, що це допоможе схуднути, а для того, щоб не погладшати.

Обід: салат зі свіжих овочів, заправлений нерафінованою олією, пісний овочевий суп (до нього можна додати шматочок окремо відвареної риби або м'яса).

салат из свежих овощей

Вечеря: будь-які сезонні овочі (баклажан, кабачок, перець, морква, буряк, цибуля). Можна готувати на пару, запікати на грилі чи тушкувати.

Розвантажувальний день у вересні можна проводити на яблуках (краще печених) або на кавунах. Також добре підійдуть варіанти питних днів (на свіжих соках, смузі). Гарбузовий, морквяно-селеровий та яблучний фреші найбільш корисні та ефективні.

А ось для білкової дієти зараз не найвдаліший час. По-перше, це не корисно – організм ще не потребує тваринного білка. По-друге, нераціонально відмовлятися від свіжих вітамінів у розпал сезону. Краще звернутися до овочевих дієт. Наприклад, на основі селери: на сніданок – печене яблуко, в обід – овочевий суп та на вечерю – селера (або інші коренеплоди).

Попередній пост
Огіркова дієта
Огіркова дієта: як скинути 5 кілограмів за тиждень
Наступний пост
Як позбутися осінньої нудьги
Осіння хандра: 3 методи, які допоможуть подолати сезонний занепад сил та стати щасливішими

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.