Як відрізнити грип від застуди та боротися з цими захворюваннями

Як відрізнити грип від застуди
Грип – одне з найсерйозніших та наймасовіших захворювань серед інших вірусних інфекцій. Хоча його небезпеку часто недооцінюють.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сезонний грип щорічно викликає від 3 до 5 млн випадків тяжкої хвороби та призводить до 650 тис. смертей.

Як відрізнити грип від застуди? Хто найбільше ризикує заразитися грипом? Як уберегтися від вірусу та чи варто робити від нього щеплення, розповіли інфекціоніст Євгенія Менжуліна, педіатр Ганна Горбань, епідеміолог Олексій Єршов.

Грип ми знаємо вже сто років, і йти він нікуди не збирається. Щобільше, з кожним роком він стає все небезпечнішим, набуває нових форм. Це з його здатністю швидко еволюціонувати. Нові штами, що постійно виникають, дозволяють патогенам обходити захист імунної системи людини та забезпечують стійкість до лікарських препаратів. Грип продовжують вивчати, але досі залишається багато питань.

Небезпека грипу

Крім високої швидкості мутації, грип небезпечний легкістю передачі. Вірусом можна заразитися через предмети побуту та повітряно-краплинним шляхом, наприклад, під час розмови або при чханні.

Але основна загроза грипу полягає в ускладненнях. На його фоні часто розвиваються пневмонії, ураження серця та судин, а також захворювання нервової системи, наприклад, менінгіт.

Щороку фіксуються сезонні епідемії грипу. За словами епідеміолога Олексія Єршова, в Україні це період з 15 жовтня до квітня, під час опалювального сезону. Цього року ВООЗ прогнозує два штами грипу типу А (циркулював минулого року) та один штам грипу типу В.

девушка пьет чай

Як зрозуміти, що у вас грип? Чим він відрізняється від застуди?

І грип, і застуда – респіраторні вірусні захворювання, обидва передаються повітряно-краплинним шляхом. Але ці хвороби мають суттєві відмінності, і лікування їм потрібно різне. Період між інфікуванням та захворюванням триває близько двох днів. Тяжкість хвороби залежить від загального стану здоров'я, віку та від того, чи контактував хворий з цим типом вірусу раніше.

Основні симптоми грипу

  • стрімкий початок хвороби;
  • температура вища за 38 градусів;
  • сильний головний біль;
  • біль в м'язах;
  • запалення горла;
  • поява нежиті та кашлю на 2-3 день хвороби.

девушка кашляет

Профілактика грипу

Основним та найефективнішим методом профілактики грипу, на думку експертів, є вакцинація. Щеплюватися потрібно у вересні – на початку жовтня.

Щеплення знижує ризик захворіти на 80%, імунітет формується в середньому 3-4 тижні. Навіть у разі зараження щеплена людина перенесе захворювання у легкій формі та без ускладнень. Якщо ти цього не зробила та захворіла, то протягом першої доби після появи симптомів потрібно звернутися до лікаря та розпочати прийом призначених противірусних препаратів.

Попередній пост
користь чорносливу
5 причин, чому важливо їсти чорнослив взимку
Наступний пост
тиск
4 продукти, які можуть підвищувати тиск

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.
Весілля

Олов'яне весілля: як відсвяткувати 10 років від дня весілля

Все, що вам потрібно знати про десяту річницю весілля.
Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.