Користь та шкода легендарної «зірочки»: чи таїть у собі цей чудодійний засіб небезпеку?

зірочка
Бальзам, який лікує серце, суглоби та нежить – стара добра «зірочка». У її складі лише натуральні олії, а тому вона має стійкий аромат та незрозумілу довіру споживачів.

Бальзам, який лікує усі! Легендарна мазь «Зірочка» з'явилася в аптеках приблизно у 70-тих роках. В умовах постійного дефіциту та лікування хвороб содою та аспірином нову панацею зустріли на «ура». Найдивовижніше, що вона справді допомагала у багатьох випадках.

Зірочка вважається натуральним засобом. І це правда. До складу бальзаму входять тільки ефірні олії та допоміжні елементи у вигляді вазеліну та парафіну. Всі вони перевірені часом та безпечні при правильному застосуванні.

бальзам звездочка

Експерти програми «Ранок з Україною» на телеканалі «Україна», фітотерапевт Олена Світко та дерматолог Аліна Мантула розповіли – це справді універсальні ліки чи звичайний крем? І чи не таїть у собі цей чудодійний засіб небезпеку?

Склад «зірочки»

Вона має камфору, олії евкаліпта, олію гвоздики, кориці та найбільше там ментолу. І завдяки своєму складу – вона має дуже потужний протизапальний та противірусний ефект.

– зазначила фітотерапевт.

Протипоказання

Але такий чудодійний засіб підходить не кожному. Навіть цей бальзам має свої побічні ефекти та протипоказання. І знову ж таки через свою натуральність.

За складом натуральні компоненти цього бальзаму нерідко викликають різного роду алергічні прояви у вигляді дерматитів, свербежу, печіння та інших

- коментує дерматолог.

Незважаючи на універсальність, лікарі не рекомендують мазати бальзамом:

  • порізи, подряпини, опіки, трофічні виразки та глибокі рани;
  • слизову оболонку рота, область навколо очей, статеві органи;
  • уражені псоріазом, грибком, бактеріями, герпесом та іншими захворюваннями ділянки шкіри;
  • вже розчесані укуси комах;
  • соски та ареоли.

При появі печіння, висипань, попаданні бальзаму у вічі або всередину слід негайно змити його з поверхні шкіри або слизових оболонок. І звернутися до лікаря.

бальзам звездочка

Якщо є хоч якісь прояви алергічних реакцій, то подібними засобами краще не користуватися або, як варіант – тестовий режим. Тобто одноразове нанесення на обмежену ділянку шкіри, і за визначенням тесту можна зрозуміти – підходить вам засіб чи ні.

Користуватися чи ні?

Загалом зірочкою, як і всіма ліками, треба користуватися розумом. А в інструкції є такі показання: грип та ГРВІ, головний біль, запаморочення, риніт, укуси комах.

Головний біль, спазми – треба брати маленьку порцію зірочки та наносити на скроні. Можна мазати суглоби – якщо болять колінні суглоби, кісточки

– пояснює фітотерапевт.

Загалом - зірочка справляється з поставленими перед нею завданнями. Але намазувати всюди її не варто! Панацеї ще не вигадали, а ймовірність потрапити до лікарні від експериментів велика.

Попередній пост
фітоняша
5 порад, як зробити спорт приємною звичкою
Наступний пост
Профілактика інсульту
Профілактика інсульту: 8 кроків, зробити які під силу кожному

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.