4 продукти, які можуть підвищувати тиск

тиск
Стаття експерта
Підвищити тиск можна самостійно – для цього необхідно збагатити свій раціон певними продуктами.

Катерина Яценко
Доктор-невролог, доктор медичних наук, засновниця «Неврологічної клініки доктора Яценка», переможниця премії «Жінка України 2018» у категорії «Медицина».

Харчування впливає на ключові показники стану здоров'я людини, зокрема та артеріальний тиск. Саме тому гіпотонікам часто радять випити кави. Однак кава – це далеко не весь список продуктів, які можуть допомогти людям з низьким тиском.

Але все ж таки, перш ніж перейти до порад з харчування, давайте коротко розберемося, а що ж таке гіпотонія.

Що таке гіпотонія

Гіпотонія або артеріальна гіпотензія – це стан організму, при якому артеріальний тиск – нижчий за нормальні показники. Відразу скажу, що нормою є співвідношення систолічного (верхнього) та діастолічного (нижнього) тиску 120/80мм рт. ст. У цьому допустимі деякі відхилення. Гіпотонією вважається тиск нижче за показники 90/60 мм рт. ст.

Лікувати гіпотонію необхідно тоді, коли вона несприятливо позначається на загальному стані організму людини, і людина не може жити нормальним життям. Більш детально про причини гіпотонії та її лікування ми поговоримо в окремій статті.

у девушки давление

  • Важливо: якщо у вас знижений тиск і це негативно позначається на вашому самопочутті, зверніться до лікаря-невролога.

Які продукти підвищують тиск

Щодо продуктів, які можуть підвищити тиск, вони не вирішать, звичайно ж проблему низького тиску, однак можуть поліпшити стан людини. Щоб розв'язувати питання гіпотонії, звичайно, потрібно розбирати в її причинах у конкретної людини.

А тепер про продукти.

  • Чорний чай

Чорний чай – унікальний продукт, який може нормалізувати тиск. І це стосується як підвищених, так і знижених показників. Винятком є дуже міцний чай, який пити не рекомендується.

Черный чай

Така унікальна властивість цього напою спричинена наявністю у складі кофеїну та дубильних речовин, які в парі допомагають тиску нормалізуватися, а не «полетіти» вгору. Цікаво, що дослідження, опубліковане в журналі Nutrition Review, показує, що регулярне вживання чаю сприяє не тільки підвищенню зниженого тиску, а й зниження підвищеного. Стаття включає аналіз 10 досліджень сумарним охопленням 834 учасників із гіпертензією або передгіпертензією.

  • Шоколад

Відразу зазначу, що йдеться про класичний чорний шоколад. Його вживання сприяє розширенню кровоносних судин. Логічним наслідком цього стає покращення кровообігу та помітне зменшення артеріального тиску.

Головне, вибирати натуральний шоколад із гарним складом. Ідеально, якщо в ньому буде щонайменше 60% какао-бобів.

Шоколад

  • Солоні продукти

Солоні продукти: чи то соління, солона риба чи солоний сир, коштом підвищеного складу солі затримують рідину в організмі. А це, своєю чергою, призводить до підвищення тиску.

Тому солоні продукти показані гіпотонікам (в помірних кількостях, звичайно) і категорично протипоказані людям з підвищеними показниками тиску.

Соленые продукты

  • Мед

Мед, завдяки своєму унікальному складу є ще одним продуктом, який може нормалізувати тиск незалежно від того, в який бік він відхилився від норми.

Мед заспокійливо діє на нервову систему, зменшує склеювання судин, знижує в'язкість крові, сприяє нормалізації роботи нирок. Аналогічні властивості мають і інші продукти бджільництва: прополіс, перга, маточне молочко.

Мед

Пам'ятайте, продукти харчування – це не лікування, а лише допоміжні засоби для покращення самопочуття.

Будьте здорові!

Попередній пост
Як відрізнити грип від застуди
Як відрізнити грип від застуди та боротися з цими захворюваннями
Наступний пост
продукти
ТОП-3 смачних продуктів, які допоможуть зміцнити імунітет і вберегтися від грипу та застуди

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.
Весілля

Олов'яне весілля: як відсвяткувати 10 років від дня весілля

Все, що вам потрібно знати про десяту річницю весілля.
Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.