Що викликає темні кола під очима та як з ними боротися?

темні кола під очима
Стаття експерта
Існує кілька методів, які допоможуть упоратися з цією проблемою.

Олена Колнооченко
Незалежний бьюті-експерт.

Ми часто пов'язуємо темні кола під очима зі втомою чи недосипанням. Хоча ці речі можуть сприяти появі темних кіл, існують інші поширені причини, такі як неправильне харчування або вплив сонця. На щастя, існують домашні та запропоновані лікарями засоби для позбавлення від темних кіл під очима.

Щоб дізнатися, чи є у вас темні кола під очима, достатньо подивитися у дзеркало та переконатися у їх наявності.

девушка с синяками под глазами

Темні кола зазвичай найбільш помітні біля внутрішнього кута ока, а потім поширюються (або "округлюються") під оком у напрямку до зовнішнього кута. Шкіра в цій області може здаватися темнішою, ніж на решті обличчя, хоча це залежить від кольору шкіри. У людей зі світлою шкірою темні кола можуть здаватися синіми або фіолетовими, у той час, як у людей з глибшим кольором шкіри кола можуть здаватися темно-коричневими або чорними. Темні кола можуть супроводжуватися набряклістю очей, хоча одне може бути та без іншого.

Наявність темних кіл під очима не є медичною проблемою. Однак люди часто відчувають, що темні кола впливають на їх зовнішній вигляд, і хочуть позбутися їх з косметичних міркувань. Можливо, що темні кола під очима є наслідком природного старіння. З віком шкіра втрачає колаген і стає тонкою. Тонка шкіра може зробити кровоносні судини під нею помітнішими, через що область під очима здається темнішою.

Крім віку, ось кілька можливих причин появи чорних кіл під очима.

Алергія

У відповідь на алерген, такий як пил або шерсть свійських тварин, організм виділяє хімічну речовину під назвою гістамін. Гістамін викликає розширення кровоносних судин, що може зробити їх помітнішими з-під шкіри.

Надмірне тертя області навколо очей

Гістамін може викликати свербіж в очах, що спонукає терти та чухати навколо очей. Однак надмірне тертя може призвести до набряку та запалення або викликати розрив кровоносних судин під шкірою, що може спричинити темні кола.

Травма

Аварія, в результаті якої око було зачеплене будь-яким предметом, може викликати синець навколо ока (зазвичай званий синцем під оком), який може виявитися у вигляді темних кіл. Також синець під оком може з'явитися після косметичної операції на обличчі, стоматологічної операції або тяжкої синусової інфекції.

Генетика

Генетична гіперпігментація є найпоширенішою причиною темних кіл під очима. У таких випадках шкіра навколо очей темніша, ніж на решті особи — ця особливість може бути успадкована від батьків чи членів сім'ї.

Втома

Недостаточный сон может стать причиной тусклой кожи. Бледность кожи позволяет кровеносным сосудам и темным тканям быть более заметными сквозь нее. Плохой сон может также вызвать мешки под глазами, которые могут отбрасывать тень и создавать иллюзию темных кругов.

Зневоднення

Правильна гідратація важлива для загального здоров'я та зовнішнього вигляду, оскільки регулярне зволоження створює свіжий вигляд обличчя. Очі розташовані дуже близько до очної кістки, тому при зневодненні очі можуть виглядати запалими або запалими, з'являються темні кола.

Гіперпігментація

Гіперпігментація виникає, коли ділянки шкіри виглядають темнішими, ніж решта шкіри в цій галузі. Вона може виникнути на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше зустрічається на обличчі та руках. Хоча генетика може відігравати певну роль у гіперпігментації, інші фактори, такі як вплив сонця, гормони або травми, також можуть спричинити.

Куріння

Згідно з дослідженням, проведеним у 2008 році Американською колегією лікарів грудної клітки, курці сигарет у чотири рази частіше почуваються не відпочившими після нічного сну. Ймовірно, це пов'язано з тим, що курці проводять менше часу в глибокому сні, ніж ті, хто не курить. Як згадувалося раніше, втома може призвести до появи мішків під очима та темних кіл.

Анемія (дефіцит заліза)

Правильний рівень заліза у крові важливий для циркуляції кисню по всьому організму. У людей з анемією можуть з'явитися темні кола під очима через нестачу кисню, що надходить до тканин у цій галузі.

у девушки дефицит железа

Позбутися темних кіл під очима можна за допомогою домашніх або рекомендованих лікарями засобів.

Як позбутися темних кіл під очима в домашніх умовах

Більше спати

Більшість дорослих людей повинні намагатися спати від сьомої до восьмої години щоночі. Це допоможе зробити колір обличчя яскравішим і зменшити появу темних кіл.

Пийте багато води

Щоденне споживання води становить близько 13 склянок для чоловіків і 9 склянок для жінок. Якщо ви не любите пити воду, спробуйте ароматизовану газовану або негазовану воду, щоб зволожити шкіру та тіло.

Холодний компрес

Прикладання холодного компресу до очей звужує кровоносні судини під шкірою, роблячи їх менш помітними та зменшуючи видимість темних кіл.

Щодня користуйтеся сонцезахисним кремом

Наносьте сонцезахисний крем широкого спектра дії щоразу, коли плануєте вийти на вулицю — навіть якщо це просто поїздка на роботу і назад — це допоможе запобігти раку шкіри, передчасному старінню та гіперпігментації, пов'язаній з темними колами.

Тримайте голову піднятою під час сну

Якщо під час сну ви тримаєте голову піднятою, це запобігає скупченню рідини під очима, внаслідок чого вранці вони можуть виглядати опухлими та відкидати тіні під очима, які виглядають як темні кола.

крем для глаз

Інші домашні засоби для усунення темних кіл включають:

  • Прикладання чайних пакетиків чи огірків до очей;
  • Відмова від куріння;
  • Скорочення споживання алкоголю;
  • Використання антиоксидантних засобів для догляду за шкірою;
  • Вживання продуктів, багатих на залізо;
  • Маскування за допомогою макіяжу.

Лікування темних кіл під очима, яке може запропонувати лікар.

Освітлюючий крем - відбілюючі креми можуть освітлити шкіру і протидіяти ефекту гіперпігментації. До складу поширених кремів входять такі хімічні речовини, як третиноїн та гідрохінон. Результати зазвичай стають помітними після трьох місяців постійного використання.

Уколы мезотерапии

Філери - Уколи мезотерапії можуть зменшити видимість темних кіл шляхом введення багатої тромбоцитами плазми або гелю гіалуронової кислоти в ділянку під очима. Ця процедура найкраще підходить для темних кіл, викликаних витонченням шкіри або втратою колагену.

Хімічний пілінг - хімічний пілінг використовує потужні кислоти, такі як гліколева кислота, для підтягування шкіри та освітлення гіперпігментації.

Попередній пост
тиск
5 продуктів, які допомагають боротися із підвищеним тиском
Наступний пост
Фітнес вдома
Сама собі тренер: як займатися спортом вдома та не закинути справу на півдорозі

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Що робити, коли не можеш ухвалити рішення?

Чи відчуваєте ви перевантаження від надмірності думок, які переплітаються і заважають зосередитись? Дайте можливість вашій нервовій системі стабілізуватися.
Шоубіз

Наталка Денисенко розповіла про особливе місце у Чернігові

Другий день Україна у скорботі за загиблими в результаті ракетного обстрілу Чернігова. Це дуже гарне старовинне місто, про яке в багатьох з нас є теплі спогади.
Весілля

9 років весілля: як відсвяткувати та що подарувати на фаянсове весілля

Дізнайтеся, як зробити фаянсове весілля незабутнім і особливим.
Психологія

Мультфільми для розвитку дитини від 1 року

У світі, де кожен день є новим відкриттям, мультфільми відіграють ключову роль розвитку дітей у віці одного року.