Дефіцит заліза: чим небезпечний і як запобігти?

Дефіцит заліза
А ти знала, що дефіцит заліза – один із найпоширеніших видів дефіциту поживних речовин у світі? Цей елемент відіграє критичну роль у здоров'ї людини, але саме його нам найчастіше не вистачає.

Особливо згубно нестача заліза позначається на жінок та дітях. Він призводить до почуття загальної слабкості та втоми, сонливості, погіршення стану шкіри, нігтів та волосся, а також до проблем із кров'ю.

Що потрібно знати про норму заліза

За даними ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я), дефіцит заліза торкається більшої кількості людей, ніж будь-яка інша проблема зі здоров'ям.

Дефицит железа, норма железа, источники железа, признаки дефицита железа, симптомы дефицита железа

Норма заліза для людини залежить від її віку, статі та фізичного стану. Так, жінкам потрібно більше заліза, ніж чоловікам, оскільки кожна менструація призводить до значної втрати цього елемента. Тому норма для жінки становитиме близько 18 мг, а ось чоловікові вистачить і 10 мг. Що ж до вагітних і матерів-годувальниць, їм залізо потрібно ще більше – 33 мг/добу та 38 мг/добу відповідно. Найбільша кількість заліза потрібна зростаючому організму дитини – 4-18 мг/добу дітям до 14 років та 11-15 мг/добу дітям до 18 років.

Ознаки дефіциту заліза

Основними ознаками дефіциту заліза є втома, задишка, прискорене серцебиття, головний біль, зміни смакових сприйняттів, блідість, ламкість нігтів та волосся. Але оскільки багато цих симптомів можна списати на недосипання або повсякденні стреси, більшість людей навіть не помічають, що їх організму не вистачає заліза.

Дефицит железа, норма железа, источники железа, признаки дефицита железа, симптомы дефицита железа

Головні джерела заліза

Найкращий спосіб запобігти дефіциту заліза - це, звичайно, збалансоване харчування. Основними харчовими джерелами заліза є печінка та м'ясо (особливо червоне м'ясо – яловичина та телятина). Також у меню повинні входити темно-зелені листові овочі (шпинат, кріп, петрушка), бобові, яєчний жовток, какао, сочевиця, гречка, цитрусові, горіхи та цільнозернова продукція.

Але не забувай, що небезпечний не лише дефіцит заліза – надлишок цієї речовини теж шкодить нашому організму. Понад 200 мг викликає тяжкі отруєння, понад 7-35 г – смерть.

Попередній пост
Японська дієта
Японська дієта: як схуднути на 8 кілограмів за 2 тижні
Наступний пост
Чим найкраще збити температуру у дитини
Чим найкраще збити температуру у дитини: два варіанти дій

Новини партнерів

Fresh

Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.
Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.